Vennskap

- Å bli foreldre for første gang kan være en stor påkjenning for parforholdet og for egen utfoldelse og livskvalitet

Ifølge ekspertene handler det om prioriteringer.

NYBAKT MAMMA: Med mindre tid og energi, og økt fokus rettet mot familien, er det naturlig å ha mindre tid til venner etter man får barn. Foto: Shutterstock / gpointstudio
NYBAKT MAMMA: Med mindre tid og energi, og økt fokus rettet mot familien, er det naturlig å ha mindre tid til venner etter man får barn. Foto: Shutterstock / gpointstudio Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er altoppslukende å bli mor, og for mange blir det vanskelig å få tid til mye annet i starten. Familien og babyen blir førsteprioritet, og man får mindre tid til byturer og spontane venninnereiser. Det fører til at mange venninner føler seg litt glemt, og vennskap kan gå tapt.

- Det er ganske vanlig å føle at man mister vennene sine etter at man får barn. Det samme gjelder dersom en nær venn får barn, mens du selv er barnløs. Men det handler om prioriteringer, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

LES OGSÅ: Jeanette (31) er ufrivillig barnløs: - Det er et ubeskrivelig savn

Winther erfarer likevel at kvinner ofte er flinkere til å beholde vennskapene enn det menn er. 

- Menn blir ofte oppslukt når de møter drømmedama, og glemmer kompisene litt. Kvinner har syklubber eller kaféturer som holder dem sammen. Men for begge kjønn blir nok prioriteringene litt annerledes, sier han. 

LES OGSÅ: - Det er ikke tilfeldig hvem som blir foreldre sent i livet

En stor overgang å bli foreldre

- Å bli foreldre for første gang kan være en stor påkjenning for parforholdet og for egen utfoldelse og livskvalitet. Den første tiden kjennetegnes av tidspress, lite søvn og du har en tredjemann som bestemmer over din hverdag, sier Thomas Hansen, som er utdannet psykolog og er forsker ved NOVA ved Høgskolen i Oslo og Akershus. 

Forskning viser og at livskvaliteten er svært høy under graviditeten, men at mange par opplever redusert livskvalitet og mental helse tiden etter fødsel, og det kan ta flere år før de kommer tilbake til den livskvalitet de hadde før fødselen.

- Mange har nok urealistiske forventninger til foreldrelykke og hvordan hverdagen med barn skal bli. Med mindre tid og energi, og økt fokus rettet inn mot familien er det å forvente at relasjoner til venner og andre endres, spesielt til de som ikke er i samme livsfase, sier Hansen.

Barn binder foreldre sammen, og man får nye relasjoner til naboer, barselgrupper osv. Derfor blir det mindre tid til gamle venner.

- Kanskje opplever man og at man har mindre til felles, ulik livsstil, man lever for ulike liv og motivasjonen for å treffes kan reduseres. Forskningen viser at det kan være gjensidig, fordi barnløse bruker mer tid på andre relasjoner, og investerer noe mer i karrieren og egne interesser, sier han.

LES OGSÅ: Er vennskapet ødelagt?

MINDRE TID TIL VENNER: Å få barn kan føre til at venninner føler seg litt glemt, og vennskap kan i verste fall gå tapt. Foto: Shutterstock / Wstockstudio
MINDRE TID TIL VENNER: Å få barn kan føre til at venninner føler seg litt glemt, og vennskap kan i verste fall gå tapt. Foto: Shutterstock / Wstockstudio Vis mer

Gode tips til å bevare vennskap etter du får barn

Winther har flere gode tips til deg som nylig har fått barn, eller deg som er redd for å miste ei venninne som nettopp har blitt mamma. Husk å ta grep med én gang. Dersom du ignorerer vennene dine for lenge, kan det være vanskelig eller umulig å bygge opp et godt vennskap igjen.

LES OGSÅ: Derfor er venner så utrolig viktig

  • Prioriter riktig. Du er kanskje sliten i starten på grunn av søvnløse netter og mye gråt, men prøv å involver vennene dine. For deg som er barnløs kan det være nyttig å involvere deg i din venninnes nye hverdag. Tilby barnepass, hjelp og avlasting. 
  • Ta vennene dine med på en trilletur, eller tilby venninna de å være med på tur. Da får hun gjøre det hun egentlig skulle, samtidig som vennene føler seg involvert i det nye livet.
  • Få dem til å føle seg verdsatt. Det gjelder for begge parter, og ofte trenger bare vennene dine å se at du fremdeles bryr deg. Vis at de fremdeles er viktige for deg, og sett av tid. 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer