Prematur fødsel

- Å føde prematurt to ganger, det skal jo ikke skje

For ni år siden kom Celina til verden, nesten fire måneder for tidlig. Syv år senere er Daniela like langt på vei med en lillesøster. Så kommer smertene.

TRE STERKE JENTER: Mamma Daniela med yngstedatteren Linnea på brystet, og storesøster Celina ved siden av. - Her er første gangen vi er samlet alle tre i mars 2018, nesten fem måneder etter at Linnea ble født, forteller Daniela til KK. FOTO: Privat
TRE STERKE JENTER: Mamma Daniela med yngstedatteren Linnea på brystet, og storesøster Celina ved siden av. - Her er første gangen vi er samlet alle tre i mars 2018, nesten fem måneder etter at Linnea ble født, forteller Daniela til KK. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Daniela Gjengstø (37) har mye å fortelle. Først og fremst om hvor takknemlig hun er for de to jentene sine, Celina (9) og Linnea som fyller to år i oktober. De to jentene som kom til verden lenge før de egentlig var klare for det, og som levde de første sårbare månedene av livene sine på sykehus, med bekymrede, våkende foreldre ved sin side.

- Jeg har to mirakeljenter. Det går ikke an å kalle det noe annet enn det, sier mammaen stolt om de to jentene som ble født i henholdsvis uke 25+3 og 25+5, med syv års mellomrom - begge i kategorien ekstremt premature, men utenfor den såkalte gråsonen, altså der man vurderer om man skal iverksette livreddende behandling eller ikke.

- Barn født i uke 25 har generelt god prognose, sier Hans Jørgen Stensvold, overlege ved Nyfødtintensivavdelingen ved Oslo Universitetssykehus, og stipendiat ved Norsk nyfødtmedisinsk kvalitetsregister.

Det finnes unntak, blant annet der det er påvist alvorlig sykdom eller ekstrem veksthemming før fødselen, men slår man sammen resultater fra store internasjonale studier har rundt 75 prosent av barna som overlever i uke 25 gode langtidsprognoser, sier overlegen. Rundt ti prosent får alvorlige senskader.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer