Kolikk:

- Å ha et barn med kolikk føles nesten som om du er i krig

Connie og Håkons baby kunne gråte i opptil 17 timer per døgn. Kolikk rammer cirka 20 prosent av alle spedbarn, men forskerne vet ennå ikke hva årsaken er.

NÅR BARNET HAR KOLIKK: Kolikk kan være en enorm påkjenning, både for foreldre og barn. Connie måtte tilbringe mange netter med å bære sønnen Michael som hadde kolikk frem til han var seks måneder gammel. FOTO: Privat
NÅR BARNET HAR KOLIKK: Kolikk kan være en enorm påkjenning, både for foreldre og barn. Connie måtte tilbringe mange netter med å bære sønnen Michael som hadde kolikk frem til han var seks måneder gammel. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

«Til alle foreldre med kolikkbabyer.. dette vil ta slutt, ikke sant?». Denne håpefulle og litt desperate meldingen kommer i et Instagram-innlegg postet av skuespiller Hilary Duff som i oktober ble mor for andre gang.

I innlegget avslører skuespillerinnen at hun og kjæresten Matthew Koma i likhet med mange andre nybakte foreldre har fått erfare hvor utrolig utmattende det er å få en baby med kolikk.

Duff forteller at hun har lest alt hun har kommet over av tips mot kolikk på internett og oppfordrer sine følgere til å komme med et magisk triks som kanskje kan hjelpe.

Gråt i opptil 17 timer per døgn

Et par som kjenner seg godt igjen i dette er Connie Denise Gjendem (30) og samboer Håkon Hoflandsdal (37). Deres sønn Michael (10 mnd) hadde nemlig kraftig kolikk som varte frem til han var hele seks måneder gammel.

Connie forteller at de første tegnene på kolikk bare kom et par dager etter at de var hjemme fra sykehuset.

– Hver kveld til et fast klokkeslett begynte han å vise ubehag og dette økte veldig de kommende ukene. Til slutt var det så ille at han skrek i opptil 17 timer i døgnet. Det var skikkelig intens hylgråting og ingenting hjalp når det var på det aller verste.

– Vi kontaktet helsevesenet for å utelukke at det var noe fysisk galt, som for eksempel refluks, men de fant ingenting. Gråten var så ille at vi faktisk også oppsøkte en hjertespesialist for å sjekke at det ikke var noe galt med hjertet han. Han skrek så voldsomt at vi var redd for at han skulle stryke med, sier hun.

Testet alle mulige behandlinger

Da legene ikke klarte å finne noe fysisk årsak til gråtingen, kontaktet Connie og Håkon på eget initiativ en rekke forskjellige behandlere.

Totalt anslår de at de har brukt 25 000 kroner på ulike alternative behandlinger.

– Vi har vært hos manuellterapeut, to ulike kiropraktorer, refleksolog og akupunktør. I tillegg har vi testet ulike varianter av probiotika, vi har brukt minifom, holdt ham i «kolikkgrep», kjørt ham i bil og vogn. Fordi jeg ammet gikk jeg i en periode også på en melkefri diett uten at det hjalp.

– Jeg forsøkte også å ha ham i bæresjal mens jeg gikk opp og ned trappa. Det roet ham noe men det ble litt heftig for ryggen min etter hvert som han ble tyngre, jeg ble rett og slett helt utslitt av det.

– Vi fant til slutt ut at det hjalp litt å legge ham i vogna og trille vognen over håndduker som vi la utover gulvet.

Connie synes også akupunktur hadde en viss positiv effekt.

– Han slet med å få ut avføring og det positive med akupunktur var at det ble bedre etter hver behandling. Det hjalp også litt med manuellterapi, selv om han ikke hadde noen låsninger som forårsaket gråtingen. Men han ble veldig stiv av å skrike så mye, så denne behandlingen var godt for ham, sier hun.

LES OGSÅ: Er det egentlig noe som hjelper mot kolikk? Vi har fått ekspertene til å vurdere ulike kjerringråd og tips.

PRØVDE ALT: Håkon og Connie anslår at de har brukt cirka 25 000 kroner på ulike behandlingsmetoder mot kolikk. FOTO: Privat
PRØVDE ALT: Håkon og Connie anslår at de har brukt cirka 25 000 kroner på ulike behandlingsmetoder mot kolikk. FOTO: Privat Vis mer

Opplevde sorg over å ikke kunne hjelpe

Connie forteller at søvn var et fremmedord for henne i de månedene hvor kolikken var som verst.

– Håkon jobber nattevakt annen hver uke, slik at jeg var mye alene hjemme med Michael l om nettene. Jeg har aldri før følt meg så alene som jeg gjorde da.

– Jeg forsøkte å sove mellom slagene, da Michael ofte kunne sove litt om morgenen og på formiddagen. Men det ble sjelden mer enn fem timer i døgnet og søvnen var ikke sammenhengende. Selv om søvnmangelen til tider kunne gjøre henne litt ør og «tullete i hode», var det allikevel ikke det som plaget Connie mest.

– Det verste var sorgfølelsen over å ikke kunne hjelpe ham. Uansett hva jeg gjorde, var det ingenting som hjalp.

– Jeg skulle ønske at foreldre som går gjennom dette får mer støtte fra det offentlige. Det var jo rene unntakstilstanden hjemme, da vi knapt fikk vasket klær eller gjort husarbeid. Vi forsøkte imidlertid å ha litt humor rundt situasjonen vår og kalte hjemmet vårt galehuset i en periode. Men det var tøft.

– På grunn av at han gråt så mye, måtte jeg være inne med ham hele tiden. Jeg følte meg nesten som om jeg var fengslet. Man kan ikke ha besøk av venner og det var utelukket å ta ham med på en kafé, med tanke på hvordan folk ville reagere hvis han plutselig skulle sette i gang med gråtingen. Det var ekstremt ensomt, men heldigvis fikk jeg hjelp fra moren min som kom innom av og til slik at jeg fikk sove. Jeg tror det er ekstremt viktig at du har noen til å hjelpe deg i slike situasjoner, hvis ikke tror jeg du kan bli sprø.

Varte i nesten seks måneder

Mange barn som sliter med kolikk blir bedre når de runder tre måneders alder. For Connie ble det et enormt nederlag da hun opplevde at dette ikke var tilfelle med Michael.

– Det var helt grusomt, men vi klarte allikevel å holde håpet oppe fordi skriketoktene gradvis ble mindre. Da han var 3,5 måneder gammel gråt han 7 timer og da han var 4 måneder gikk det ned til 3 timer. Da han var rundt 5,5 måneder gråt han i bare en time og da han var 6 måneder gammel hadde han det siste anfallet, etter det skrek han aldri igjen, smiler hun.

I dag er Michael en veldig glad og fornøyd gutt som sover hele natten og som gråter sjelden. En skikkelig «blidfis» som mamma Connie beskriver det.

Men selv om kolikken har gitt seg, innrømmer Connie at mye av det hun var gjennom de første seks månedene av sønnens liv ikke er helt ferdig bearbeidet.

– Når du senker skuldrene og begynner å tenke, skjønner du hva du egentlig har vært igjennom. Å ha et barn med kolikk føles nesten som om du er i krig, du går inn i overlevelsesmodus. Først i ettertid har du mulighet til å takle alle følelsene du har undertrykt mens det stod på. Du tenker så lite på deg selv når du er i en slik boble, du vil bare gjøre det beste for barnet ditt.

– I etterkant er det nok viktig å ta godt vare på seg selv og nyte den siste delen av barseltiden. Selv om man kanskje føler at mye har blitt tatt fra en, har det jo ikke bare vært vonde øyeblikk – det har jo vært noen gode også. Men det hender fortsatt at jeg må sette av en halvtime til å bare gråte.

LES OGSÅ: I dette Skandinaviske landet gråter babyene minst!

VARTE I SEKS MÅNEDER: For Connie ble det et stort nederlag å oppleve at kolikken ikke ga seg etter tre måneder. - Det hender fortsatt at jeg må sette av en halvtime til å bare gråte, forteller hun. FOTO: Privat
VARTE I SEKS MÅNEDER: For Connie ble det et stort nederlag å oppleve at kolikken ikke ga seg etter tre måneder. - Det hender fortsatt at jeg må sette av en halvtime til å bare gråte, forteller hun. FOTO: Privat Vis mer

Knyttet familien mer sammen

De tøffe månedene med et kolikkbarn, har også fått henne til å frykte hvordan det vil bli med et eventuelt barn nummer to.

– Men jeg kommer nok uansett til å få flere barn. Jeg gikk heldigvis inn i dette med et åpent sinn, noe jeg tror det er viktig at gravide tenker på. Det er ikke sikkert du får en baby som sover og som er blid, derfor kan det være lurt å stålsette seg slik at sjokket kanskje ikke blir like stort. Men det er klart at det er vanskelig å forberede seg på dette, selv når man har opplevd det en gang før.

Kolikk kan også være en stor prøvelse for et parforhold. Det er lett å fly i tottene på hverandre når det står på som verst og man får alt for lite søvn. For Håkon og Connie har opplevelsen imidlertid hatt motsatt effekt.

– Vi endte faktisk opp med å forlove oss når det var på det verste. Vi tenker at når vi har overlevd et kolikkbarn sammen, så kan vi overleve alt, smiler Connie.

– Det er nok viktig at man snakker mye sammen underveis og forsøke å fokusere på at det bare er for en kort periode av livet.

Sjelden kolikk varer så lenge

Sølvi Helseth er professor ved fakultet for helsevitenskap på OsloMet. Hun har blant annet skrevet doktorgrad om kolikk og har i mange år undervist helsesøsterstudenter om tematikken.

Ifølge Helseth regnes det som kolikk når et friskt spedbarn har anfall med irritabilitet og uro i mer enn tre timer per dag, mer enn tre dager per uke og i mer enn tre uker.

Hva som kan være årsaken til kolikk vet man derimot lite om, til tross for at det rammer så mange som cirka 20 prosent av alle spedbarn.

Det er ifølge Helseth ikke uvanlig at et kolikkanfall kan vare i mange timer, men 17 timer synes hun er ekstremt mye.

– Det er også uvanlig at det varer så lenge som fem-seks måneder, de fleste foreldre vil nok se at det bedrer seg veldig mye når barnet er rundt tre måneder gammelt. Hos noen slutter det på dagen, mens det er mer vanlig med en topp når barnet er rundt seks uker gammelt og at det så avtar gradvis.

– Vi vet ikke årsaken til dette, men når barnet er tre måneder gammelt får man jo kontakt med på barnet på en helt annet måte. Barnet er både lettere å trøste og avlede, sier hun.

LES OGSÅ: Kines baby hadde kolikk i åtte måneder

EKSTREM PÅKJENNING: – Men forskning viser at kolikk ikke synes å ha noen konsekvenser for forholdet mellom barn og foreldre på sikt, sier professor Sølvi Helseth. FOTO: Privat
EKSTREM PÅKJENNING: – Men forskning viser at kolikk ikke synes å ha noen konsekvenser for forholdet mellom barn og foreldre på sikt, sier professor Sølvi Helseth. FOTO: Privat Vis mer

Påvirker ikke barnet negativt på sikt

Forskningen er ifølge Helseth mangelfull når det gjelder hvilke konsekvenser flere måneder med kolikk har for foreldrene, men den gode nyheten er at det vanligvis ikke påvirker barnet negativt på sikt.

– Det er klart at dette er en ekstrem belastning som blir forsterket av de forventningene man har til denne perioden. Du har jo gledet deg til å bli forelder og så blir de første månedene ikke helt slik du har sett det for deg.

– I min doktorgrad kom det frem at det verste for foreldrene var følelsen av å ikke kunne hjelpe og at barnet hadde det vondt.

– Men forskning viser at kolikk ikke synes å ha noen konsekvenser for forholdet mellom barn og foreldre på sikt. Barnet får i denne perioden mye oppmerksomhet og nærhet, og utvikler seg slik det skal.

Kolikk kan imidlertid være en stor belastning for parforhold. Helseth forteller at forskning viser at et godt samarbeid mellom mor og far er svært viktig i denne perioden.

– En studie viste at et godt samarbeid og felles ansvar for omsorg for barn, var svært gunstig både for foreldre og barn. Det er viktig at foreldrene tar vare på hverandre og avlaster hverandre, slik at ikke begge to er like slitne hele tiden.

Foreldre må tørre å be om hjelp

Fordi man ikke vet hva årsaken til kolikk er, kan det være vanskelig å få konkrete råd fra helsevesenet om tiltak som hjelper. Helseth mener allikevel at foreldre ikke bør være redde for å be om hjelp fra helsestasjonen.

– Undersøkelser viser at de som får mye støtte og gode råd, opplever denne perioden bedre enn de som ikke får det. Selv om de kanskje ikke har så mange konkrete ting å tilby, hjelper det å møte et helsevesen som tar deg på alvor og som kommer med råd og anbefalinger. Det aller viktigste er at de gjør foreldrene sikre på at barnet er friskt.

Helseth forteller at tilbud om avlastning og hjelp kan variere fra kommune til kommune, men at de eksisterer.

Enkelte steder finnes for eksempel Home-Start Familiekontakten, som er et familiestøtteprogram hvor frivillige besøker småbarnsfamilier med minst et barn under skolealder, to til fire timer i uken.

– Det kan kanskje være vanskelig å ta imot avlastning fordi det ikke er så lett å overlate et barn som har vondt til andre. Men avlastning kan jo også være hjelp til praktiske ting som å få hjelp med barn man har fra før, husarbeid eller handling. Jeg vil derfor oppfordre foreldre som har kolikkbarn om å undersøke hvilke muligheter de har til å få hjelp og oppfølging, sier hun.

LES OGSÅ: Råd i ny håndbok for helsestasjoner skaper reaksjoner

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer