Plutselig hårtap

– Å miste håret var mer traumatisk enn selve fødselen

Modell Ashley Graham opplevde en uventet komplikasjon etter å ha født sønnen.

UVENTET: For modell og influenser Ashley Graham kom det plutselige hårtapet etter sønnens fødsel som et sjokk. FOTO: @Ashleygraham/instagram
UVENTET: For modell og influenser Ashley Graham kom det plutselige hårtapet etter sønnens fødsel som et sjokk. FOTO: @Ashleygraham/instagram Vis mer
Publisert

Ashley Graham har vært modell siden hun var 12 år, og hatt fasjonable oppdragsgivere som Dolce&Gabbana, Tommy Hilfiger og Michael Kors, og mer folkelige H&M.

I 2016 fikk hun sitt store gjennombrudd, da hun ble den første såkalt «plus size»-modell som har prydet forsiden av magasinet Sports Illustrateds årlige badedrakt-nummer.

STOLT: Ashley Graham holder opp av magasinet Sports Illustrated Swim City, der hun selv pryder forsiden i 2016. FOTO: NTB
STOLT: Ashley Graham holder opp av magasinet Sports Illustrated Swim City, der hun selv pryder forsiden i 2016. FOTO: NTB Vis mer

Den norske modellen Vendela Kirsebom prydet forsiden av det samme magasinet i 1993, noe som ble en stor suksess også for Vendela, og for alvor gjorde henne kjent internasjonalt.

VERDENSKJENT: Vendela Kirseboms forside i Sports Illustrateds badedraktutgave i 1993, var hennes andre jobb for magasinet, men første forside for bladet. FOTO: NTB
VERDENSKJENT: Vendela Kirseboms forside i Sports Illustrateds badedraktutgave i 1993, var hennes andre jobb for magasinet, men første forside for bladet. FOTO: NTB Vis mer

Nye tider

Men tidene har forandret seg siden 80- og 90-tallet. I 2021 er det plass for et større mangfold, og en mindre ensartede fremstilling av kvinnekroppen. På sosiale medier hylles såkalte kroppsaktivister for å vise kvinnekroppen i alle dens ulike fasetter.

En av dem er Ashley Graham. På instagramkontoen @ashleygraham, som har nesten 13 millioner følgere, deler hun både modellbilder og fra bilder fra privatlivet, under emneknaggen #BeautyBeyondSize. Hver gang hun legger ut et nytt bilde, det være seg i undertøy eller på catwalken, går kommentarfeltet varmt med alt fra sprakende bål-emojier til verbale hyllester.

Skyer på himmelen

Ashley giftet seg med Justin Ervin i 2010, og da sønnen Isaac ble født i 2020, var Ashley ikke sen om å dele fra livet som nybakt mor.

Men alt var ikke bare fryd og gammen. I et intervju med bladet Parents letter Ashley på sløret om en uventet komplikasjon i forbindelse med sønnens fødsel.

– Jeg tror at det var etter cirka fire måneder at hele hårfestet mitt falt av. Det var enda mer traumatisk enn selve fødselen, og jeg følte «Håret mitt ramler av i dotter. Hva skal jeg gjøre?». Etterpå skjønte jeg at det faktisk er noe som kan skje, sier Ashley.

Ikke uvanlig

KK har tidligere skrevet om hårtap etter fødsel, det som på folkemunne kalles ammehår. På fagspråk kalles et hårtap lik det Ashley Graham opplevde for Telogen effluvium. Det regnes som en ufarlig tilstand , skriver Lommelegen og hårtapet kommer raskt og er midlertidig og kan utløses av for eksempel:

  • Sykdom, og spesielt feber
  • Kirurgisk operasjon
  • Fødsel
  • Ulykke
  • Vekttap
  • Visse medisiner
  • Slutte med P-piller

Ifølge ekspertene starter håravfallet gjerne tre til seks måneder i etterkant av en stressende periode og vare ofte opp til ett år.

Bond-skurk!

Det var også det som skjedde med Ashley Graham. Ett år etter hårtapet gleder hun seg nå over at håret rundt fjeset er på vei til å vokse ut igjen. Våren 2021 la hun ut et innlegg på Instagram der hun – i kjent humoristisk stil – tullet med sin nye frisyre:

– Jeg er kanskje ingen Bond-pike, men jeg kan være en Bond-skurk. (postnatale babyhår på vei ut!!!), skriver hun under en bildekarusell av seg selv og karakteren Elvis i James Bond-filmen Quantum of Solace.

Og reaksjonene i kommentarfeltet har ikke latt vente på seg denne gang heller. Flere kjenner seg igjen i Ashleys hårtap, og er glad for hennes åpenhet, siden de selv ikke hadde noen å betro seg til eller få råd av da de sto midt oppi det.

Vil hjelpe andre

I intervjuet med Parents røper Ashley hvorfor det er så viktig for henne å dele sine opplevelser rundt graviditeten og barsel:

– Jeg vil ikke skjule hvordan jeg tar vare på meg selv, enten det handler om mental helse, stretching, bevegelse. Jeg har erfart at det er utrolig viktig å snakke om sin reise og hva man har gjort, for det hjelper dem som har det vanskelig.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer