Babytegn:

- Å snakke mye med barnet ditt er viktigere for språkutviklingen enn tegn

Kurs i babytegn – er det verdt pengene?

KURS I BABYTEGN: En del foreldre velger å ta et babytegn-kurs i løpet av foreldrepermisjonen. Men har det egentlig noen nytteverdi? Foto: George Rudy/NTB Scanpix
KURS I BABYTEGN: En del foreldre velger å ta et babytegn-kurs i løpet av foreldrepermisjonen. Men har det egentlig noen nytteverdi? Foto: George Rudy/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Det var en helt fantastisk følelse da jeg så barnet mitt bruke babytegn for første gang, sier Marianne Novakova, som er en av to ildsjeler bak babytegnkurset «Tegn og Trall».

Med bakgrunn som klarinettpedagoger har Marianne, også kjent som Mel, og Heidri Faber sammen utviklet kurset som kombinerer musikk og babytegn. De er en av flere tilbydere av kurs i babytegn, en aktivitet foreldre kan delta på i løpet av fødselspermisjonen .

Babytegn er enkle tegn som man bruker når man snakker med babyen sin. Babyen lærer etterhvert å bruke disse tegnene selv og klarer dermed å kommunisere lenge før de klare å skape et ord! I kurset vårt har vi plukket tegn fra norsk tegnspråk og kommunikasjonssystemet «tegn-til-tale». Tegnene er logiske, lette å huske og utføre for en baby, forklarer hun.

Marianne er selv trebarnsmamma og forteller at hun oppdaget babytegn da hennes eldste sønn var cirka ett år gammel.

– Det gikk et par uker før han begynte å bruke sitt første tegn, og det var rene «halleluja-opplevelsen» for min del. Det ga meg inspirasjon til å bruke tegn enda mer og med de to yngste begynte jeg med babytegn helt fra fødselen av, sier hun.

LES OGSÅ: Tobarnsfar Ole Morten går «all inn» når han tester aktiviteter i pappapermisjonen

Kan kommunisere hva de vil ha

Marianne har mange eksempler på situasjoner hvor barnas bruk av babytegn har overrasket og gledet henne.

– Barna kunne for eksempel bruke tegn for å fortelle meg hvilken bok de ville jeg skulle lese, hvilken sang jeg skulle synge eller om ting de ville ha.

– Jeg husker spesielt godt en episode da sønnen min var 15 måneder gammel og han våknet gråtende om natten. Jeg hadde sluttet å amme ham, så jeg brukte drikketegnet for å spørre ham om han ville drikke. Han svarte nei og viste meg tegnet for bamse, men han sluttet ikke å gråte da jeg ga ham bamsen hans. Jeg spurte ham igjen og sa «vis meg med hendene». Da gjorde han bamsetegnet og tegnet for «sykkel», som også er et tegn vi brukte når vi snakket om storebroren som var så flink til å sykle.

– Da gikk det opp for meg at han mente at han ville ha storebrorens bamse, som han hadde lekt med like før han la seg. Da jeg ga den til ham gliste han bredt fordi han var blitt forstått og la seg ned for å sove.

– Det hele tok bare et par minutter og jeg tenker at om dette hadde skjedd med et barn som ikke kunne forklare med tegn eller ord – kunne det tatt timer. Kanskje hadde jeg begynt å amme ham igjen eller forsøkt å vugge ham i søvn, sier hun.

LES OGSÅ: Metoden som gjør babyen bleiefri fra fødselen av

TESTET KURS I BABYTEGN: - Vi var veldig ivrige i starten, men så dabbet det dessverre litt av, forteller Helle Aase Falkenberg, her sammen med datteren Eir (2). Foto: Privat
TESTET KURS I BABYTEGN: - Vi var veldig ivrige i starten, men så dabbet det dessverre litt av, forteller Helle Aase Falkenberg, her sammen med datteren Eir (2). Foto: Privat Vis mer

Spleiset med barselgruppen

I dag finnes det flere tilbydere av kurs i babytegn og prisene varierer en god del. KK.no har vært i kontakt med Knøttetegn som tar 1500 kroner for to timer mens kurstilbyderen Beseen tar cirka 1000 kroner for tre. Tegn og Trall ligger en del under snittet, da prisen er kr 1399 for ti ganger.

Enkelte barselgrupper går sammen om å spleise på et kurs, noe som gjør det billigere per person. En som har testet dette er Helle Aase Falkenberg, som i regi av barselgruppen sin deltok på kurs med datteren Eir (2).

– Vi begynte på kurset da hun var cirka seks måneder gammel og det tok ikke mange ukene før hun begynte å forstå en god del, men de eneste tegnene vi så at hun brukte aktivt var tegnene for «ferdig» og «trær», smiler hun.

– Vi var veldig ivrige og konsekvente i begynnelsen, men så dabbet det dessverre litt av. Datteren vår var relativt tidlig ute med språket og begynte å si de første ordene da hun var 8,5 måneder gammel. Etter hvert som det dukket opp flere og flere ord, mistet vi stadig mer motivasjon for å fortsette med tegn.

Selv om hun er usikker på hvor stort utbytte de hadde av å delta på kurset, synes Helle det var en positiv opplevelse som hun gjerne anbefaler til andre.

– Det kan godt være at tegnene hun lærte ga henne et lite dytt i språkutviklingen, men det er i etterkant umulig å vite om dette hadde noen sammenheng eller ikke, sier hun.

– Men jeg hadde nok neppe brukt flere tusen kroner på å ta et slikt kurs alene, så det var litt avgjørende at vi hadde mulighet til å spleise med andre. Jeg tror vi betalte rundt 600 kroner og jeg synes absolutt det var verdt det til den prisen vi betalte.

– Jeg synes det var en hyggelig aktivitet å gjøre med andre og det minnet oss om at det er viktig å snakke med en baby selv om man tilsynelatende ikke får så mye respons.

– Utbyttet av et slikt kurs kommer nok dessuten mye an på hvor godt man følger det opp selv. Det er mulig å lete opp tegn på nettet og lære seg det på den måten også, men jeg tror nok ikke jeg hadde vært like motivert for å sette meg inn i det på egenhånd, sier hun.

LES OGSÅ: Slik blir barnet en språkvinner

Ingen forskning som viser at tegn er en fordel

Mila Vulchanova er professor ved Institutt for språk og litteratur ved NTNU. Hun sier hun ikke kjenner til at det finnes noen forskning som beviser at det kan være en fordel for små barn å lære seg babytegn.

– Vi har ingen bevis på at det verken hjelper eller forhindrer muntlig språktilegnelse. Det som derimot er viktig er at barna får nok tale rundt seg for å utvikle det muntlige språket. I begynnelsen er kommunikasjonen en blanding av gester og språk, men etter hvert erstattes gestene mer og mer av språk. Typiske barn utvikler språk fort og de fleste begynner å bruke det til å kommunisere allerede ved 1,5-2 års alderen, sier hun.

– Tegn brukes vanligvis for å hjelpe barn som har utviklingsvansker med å kommunisere, men jeg ser ingen poeng i at man skal bruke tegn med friske barn, legger hun til.

SKEPTISK TIL KURS I BABYTEGN: Professor og språkforsker Mila Vulchanova anbefaler heller at foreldre legger tid på å snakke mye med barnet sitt. Foto: NTNU
SKEPTISK TIL KURS I BABYTEGN: Professor og språkforsker Mila Vulchanova anbefaler heller at foreldre legger tid på å snakke mye med barnet sitt. Foto: NTNU Vis mer

Anbefaler foreldre å snakke mye med barnet sitt

Mila Vulchanova leder NTNUs språklaboratorium der hun forsker på språktilegnelse og språkprosessering. Her har de et pågående prosjekt som ser på bruk av gester i språkutviklingen.

Undersøkelser har vist at barn som tidlig bruker gester, er tidlig ute med språket. Spedbarn kan for eksempel peke på ting de vil ha eller strekke hendene i været når de ønsker å bli løftet opp.

– Vi kjenner til forskning som påviser korrelasjoner mellom motorisk utvikling, spesielt gester, og muntlig språkutvikling. Men gester eller tegn, kan ikke supplere for språk eller erstatte det, sier hun.

I stedet for å bruke mange penger på et kurs i babytegn, vil hun anbefale foreldre å bruke mye tid sammen med barnet og ha fokus på å snakke med barnet sitt.

– Det viktigste foreldre kan gjøre er å kommunisere og stimulere barnets oppmerksomhet, det som heter «gjensidig kommunikasjon», ta turer og vise barnet at det de prøver å kommunisere er blitt hørt eller sett. Å bli lest for er også viktig, sier hun.

LES OGSÅ: Fem knep som gir barna bedre ordforråd

- Barna blir mindre frustrerte

Marianne Novakova som driver Tegn og Trall mener derimot at babytegn har mange fordeler både for foreldre og barn.

– En fordel er at barna blir mindre frustrerte, da de kan fortelle eksakt hva som plager dem slik at foreldrene slipper å gjette seg frem til hva som er årsaken til babygråten. Selv når barna har begynt å snakke kan det være nyttig med tegn, da barna i starten snakker utydelig og mange ord er vanskelige å uttale som for eksempel gravemaskin eller elefant.

– Babytegn gir dessuten et unikt innblikk i hjernen til den lille. Jeg har for eksempel oppdaget at babyer har mye humor og at de kan huske mye mer enn det vi tror. Denne måten å kommunisere på beriker forholdet mellom foreldre og barn og gir dem et nærmere bånd.

Hun mener også at babytegn stimulerer barnas ordforråd og at det er spesielt nyttig i flerspråklige familier.

– Min familie er trespråklig, da jeg er halvt engelsk og pappaen er tsjekkisk. Tegn har hjulpet oss ved at vi for eksempel kan bruke ett tegn og tre ord for «melk», slik at babyen skjønner at det er samme ting.

– Noen tror tegn gjør barnet «lat» rent språkmessig, men jeg tror det heller inspirerer til mer kommunikasjon. Barn som bruker tegn vil ikke være senere ute med språket enn sine jevnaldrende, jeg tror heller at de vil være tidligere ute - noe jeg også har hørt fra andre, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor er det viktig at barna kan mange ord

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer