Barnebursdag

- Å starte med barnebursdager for tidlig kan skape et press

- Forhør deg med de ansatte eller de andre foreldrene i barnehagen før du inviterer til bursdagsfest, råder pedagog.

BARNEBURSDAG: I hvilken alder er det mest vanlig å starte med å invitere venner til barnebursdagen? Foto: Shutterstock/NTB scanpix
BARNEBURSDAG: I hvilken alder er det mest vanlig å starte med å invitere venner til barnebursdagen? Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

– Vi ser definitivt at det å starte barnebursdager litt for tidlig kan skape et press på de andre foreldrene, sier Camilla Hagstrøm, styrer i Espira Kløverenga Barnehage.

– Noen foreldre kommer til oss og er fortvilet fordi de synes det er for tidlig å begynne med barnebursdager, men at de føler de må fordi alle andre gjør det. Jeg tenker at det burde være helt akseptert at man ikke ønsker å feire barnebursdager mens barna går i barnehagen, men jeg har også forståelse for de som ønsker å gjøre det.

– Vi voksne må tørre å stå imot gruppepress, selv om de andre arrangerer barnebursdag så betyr det ikke at du gjøre det selv, sier hun.

DEN FØRSTE BURSDAGEN: Mange velger fireårsdagen som den første barnebursdagen med venner, forteller Camilla Hagstrøm, styrer i Espira Kløverenga Barnehage. Foto: Privat
DEN FØRSTE BURSDAGEN: Mange velger fireårsdagen som den første barnebursdagen med venner, forteller Camilla Hagstrøm, styrer i Espira Kløverenga Barnehage. Foto: Privat Vis mer

Hagstrøms erfaring er at veldig mange foreldre velger fireårsdagen som den første bursdagen hvor de inviterer venner.

Hvilke regler som skal gjelde for barnebursdagene er noe de diskuterer og blir enige om på foreldremøter.

– Dette er jo en privat feiring, men vi synes foreldremøter er en fin arena for å bli enige om hvordan man skal gjøre det med invitasjoner og pris på gaver. Reglene kan derfor variere fra år til år og fra avdeling til avdeling, men mange blir for eksempel enige i at man enten inviterer alle jentene eller alle guttene i et årskull, eller hele avdelingen, sier hun.

LES OGSÅ: 6 tips til barnebursdag på budsjett

Viktig å bli invitert

Ifølge Hagstrøm må ikke foreldre undervurdere viktigheten av det å bli invitert i bursdag, selv ikke for såpass unge barn.

– Jeg tror en av de aller første truslene barn lærer seg er «hvis du ikke gjør sånn, så får du ikke komme i bursdagen min». Dette kan være en grobunn for mobbing og noe foreldre bør være obs på. Når bursdagsinvitasjoner er utdelt, kan de være veldig opptatte av hvem som har fått og hvem som ikke har fått, sier hun.

– Invitasjoner ønsker vi i utgangspunktet at skal gå utenom barnehagen, i alle fall om man ikke skal invitere alle. Dersom man ikke inviterer alle, kan man risikere at det på slutten av året er et barn som ikke har vært i noen bursdager. Selv om jeg skjønner at det er hyggelig og mindre stress å bare ha en liten gruppe, er dette et ansvar man må ta som voksen, sier hun.

Kan være stressende - også for barn

Hun mener foreldrene også bør være oppmerksomme på at en to timers bursdag kan være en ganske stressende affære – ikke bare for voksne, men også for mange barn.

– Det er gjerne et stort tempo i slike bursdager og det kan bli mye støy. Noen hevder det skyldes inntaket av sukker, men jeg tror det har mye å gjøre med at barn blir så gira når de møter hverandre på en ny arena. De er spente og forventningsfulle i dagevis før selve festen og er rett og slett «høye på bursdag» når de er der.

– Som mor eller far er det viktig at man kjenner barnet sitt og at man i så stor grad som mulig har en åpenhet med foreldrene som arrangerer bursdagen med tanke på om man skal være tilstede under festen eller ikke, sier hun.

Startet på toårsdagen

– Jeg syns ikke det er press om å ha barnebursdag tidlig og håper jeg ikke har bidratt til at andre føler seg presset til å arrangere det, sier tobarnsmamma Line Tveiten.

Tveiten forteller at det i deres barnehage er mest vanlig å starte med barnebursdager når barna fyller fire år, men at hun og samboeren valgte å starte på sønnens toårsdag. Ikke bare for å feire sønnen, men også fordi de ønsket å samle avdelingen og bli litt bedre kjent med foreldrene.

– På toårsdagen inviterte vi hele småbarnsavdelinga med foreldre hjem til oss. Vi serverte kun håndmat og det var lov å spise hvor som helst og når som helst. Vi hadde ingen bordsetning og ingen organiserte leker - kun fri lek og åpen buffet. Treårsdagen feiret vi ikke på grunn av midlertidig bosituasjon, men fireårsdagen planla vi sammen med sønnen vår i over seks måneder tror jeg. Det var han selv som tok initiativ til bursdagsfesten, mye takket være boka om Albert Åbergs bursdagsfest som vi har lest mye, smiler hun.

STARTET TIDLIG: Vi ønsket å bli bedre kjent med barna og foreldrene på avdelingen, forklarer tobarnsmamma Line Tveiten. Foto: Privat
STARTET TIDLIG: Vi ønsket å bli bedre kjent med barna og foreldrene på avdelingen, forklarer tobarnsmamma Line Tveiten. Foto: Privat Vis mer

Hun medgir at det er noen ekstra utfordringer med å holde selskap for så små barn.

– Med barnehagebarn så følger jo gjerne foreldre med på kjøpet og man må ha plass til enda flere. Og så er det jo dette med dotrening; barnehagebarn trenger kanskje litt mer hjelp, både til dobesøk og andre ting, så du får mer å gjøre som voksen. Jo eldre barna blir, jo mer selvstendige er de.

LES OGSÅ: - Det går sport i å gi den dyreste gaven. Elin ba om å få brukte gaver i barnebursdagen

Valgte å invitere en liten gruppe

Foreløpig har familien valgt å ha alle barnebursdagene hjemme, selv om det har vært litt knapt med plass.

Første gang inviterte vi alle på avdelingen, for da var de bare ni stykker. Da han fylte fire år og gikk på en større avdeling fikk han invitere syv stykker fordi vi bare har åtte stoler. Barna fikk ha med seg en voksen dersom de ønsket det. De voksne måtte da sitte i sofaen, stå eller sitte på gulvet. Det gikk tilsynelatende fint!

Tveiten forteller at de vurderte å leie et lokale slik at de kunne invitere alle 18 barna på avdelingen, men at de kom frem til at det ikke var noe sønnen deres ville trives med.

– Vi inviterte en liten gruppe fordi sønnen vår ikke liker store selskaper og det er jo tross alt hans bursdag. Vi prøvde å holde en lav profil i barnehagen slik at ingen skulle bli lei seg. Jeg sendte SMS til foreldrene til de inviterte. Jeg forklarte også sønnen min at de som ikke var inviterte kunne bli lei seg, slik at han ikke skulle snakke om det i barnehagen.

– Jeg har inntrykk av at det gikk greit. Jeg syns alle skal gjøre det som passer dem best. Hva liker barnet, og hva har man plass til. Når barna blir eldre tror jeg det blir viktigere dette med hvem man inviterer, sier hun.

Synes alle bør inviteres

Andrea Ellingsen er tobarnsmamma og jobber som pedagogisk leder i en barnehage. Hun råder foreldre til å forhøre seg litt med de ansatte eller de andre foreldrene i barnehagen, før de inviterer til bursdagsfest.

– Det kan være greit å spørre hva som er vanlig og hvor mange som pleier å dukke opp. Selv om det blir mer vanlig å feire sammen fra de er fire har mange ikke fest med barna før det siste året og noen venter til de begynner på skolen. Barna feirer jo hverandre i barnehagen, så foreldre kan gjerne senke skuldrene om fortsatt det passer best med familiefeiring, sier hun.

Ellingsen er spesielt opptatt av at man må være inkluderende når man inviterer til bursdagsfest, samtidig har hun forståelse for at man gjerne ønsker å invitere de som barnet faktisk har et forhold til.

VIKTIG Å INVITERE ALLE: Tobarnsmamma Andrea Ellingsen er opptatt av at ingen skal bli holdt utenfor. Foto: Privat
VIKTIG Å INVITERE ALLE: Tobarnsmamma Andrea Ellingsen er opptatt av at ingen skal bli holdt utenfor. Foto: Privat Vis mer

– Gutten min ville ha ren guttebursdag, men jeg sa nei da den aldersgruppa bestod av masse gutter og bare tre jenter. Jeg tenkte at det ville bli så kjipt for jentene om de bare skulle være på fest hos hverandre. Så han fikk en annen fest enn han ønsket seg og det bli noen tårer og diskusjon i forkant. Men på selve dagen ble det kjempegøy, sier hun.

Dersom man ønsker å invitere barn på tvers av avdelingene eller kun invitere noen få, synes hun det er viktig at man ikke gir invitasjoner åpent ut i barnehagen.

– Det er nok noen som kjenner på at de ikke har råd til å invitere alle, eller som ikke takler å ha ansvar for større barnegrupper i den alderen. Så det er viktig å huske på at noen velger å ha små bursdager uten at de ønsker å utelukke andre. Det er synd om barn går glipp av fester helt og holdent om det blir for høye krav – vi får være rause med hverandre!

LES OGSÅ: Tobarnsmor Marte Frimand-Anda er lut lei av alle reglene rundt barnebursdager

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer