Vennskap

- Å være venneløs er ofte en taus lidelse

Hvert åttende barn i småskolen er ensomt.

ENSOMME BARN: - Å være ensom er ofte en taus lidelse, sier pedagogikkprofessor Stein Erik Ulvund. Ofte vil barnet helst unngå å fortelle at han eller hun ikke har noen venner.  Foto: Scanpix
ENSOMME BARN: - Å være ensom er ofte en taus lidelse, sier pedagogikkprofessor Stein Erik Ulvund. Ofte vil barnet helst unngå å fortelle at han eller hun ikke har noen venner. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Hvert åttende barn i småskolen er ensomt. Problemet er størst blant tenåringer, og i 14-15-årsalderen oppgir hver tredje tenåring at de har problemer med å få venner, forteller Stein Erik Ulvund, som er professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo og forfatter av bokserien «Forstå barnet ditt (0-12)», «Forstå tenåringen din» og «Rakkerunger og Englebarn».

Å se barnet ditt gå gjennom barnehagen eller skolen uten venner er vondt, og det er ikke alltid lett å vite hva en kan gjøre for å hjelpe. Det er vanskelig å tallfeste hvor mange dette gjelder - i førskolealder skifter barn venner ofte, selv om de allerede fra toårsalderen foretrekker å leke med bestemte barn. 

- Mange er periodevis venneløse, og det er ikke nødvendigvis viktig å ha mange venner. Det holder med én nær venn, mener Ulvund.

LES OGSÅ: Slik beskytter du barna mot kroppspress 

Viktig for barnets utvikling

Det å ha venner er viktig for barnets utvikling, forteller Silje Steinsbekk, førsteamanuensis ved NTNU og spesialist i klinisk barne- og ungdomspsykologi. Vennskap både fremmer positiv utvikling og beskytter mot negativ utvikling hos barna våre. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer