Advarer mot bruk av «havfruehaler»

– Bør ikke benyttes av små barn, sier Norges Svømmeforbund.

HAVFRUEHALER TIL BARN: Mange nettbutikker selger disse svømmedraktene som lar barna svømme som havfruer. Ser flott ut, men er det trygt? Foto: Svømmelæreren.dk
HAVFRUEHALER TIL BARN: Mange nettbutikker selger disse svømmedraktene som lar barna svømme som havfruer. Ser flott ut, men er det trygt? Foto: Svømmelæreren.dk Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I kjølvannet av den populære Disneykarakteren Ariel og andre kjente fabler om havfruer, er det ikke rart at mange småjenter har en drøm om å kunne svømme som en fisk.

I det siste har det dukket opp en type svømmedrakt for jenter som synes å kunne oppfylle denne drømmen – såkalte «havfruehaler».

Havfruedrakt til svømming

Mens havfruedrakter utvilsomt er et festlig innslag på karneval, er dette et produkt det er meningen man skal svømme i. Havfruedrakten består av en svømmedrakt med en monofinne i enden, som er en svømmefot med plass til to føtter.

Selve monofinnen er ikke et nytt produkt, da den i flere år har blitt brukt av aktive svømmere for å trene på butterfly leggspark.

Det som imidlertid skiller monofinnen fra havfruedrakten, er at sistnevnte også har en tekstildel som «låser» hele svømmerens underkropp.

Havfruehalen finnes i flere forskjellige farger og mønstre, og selges i størrelser helt ned til seks års alder. 

LES OGSÅ: Advarer mot elektriske biler til barn

HAVFRUEDRAKT MED INNEBYGD MONOFINNE: Drakten finnes i mange forskjellige mønstre og farger. Foto: Svømmelæreren.dk
HAVFRUEDRAKT MED INNEBYGD MONOFINNE: Drakten finnes i mange forskjellige mønstre og farger. Foto: Svømmelæreren.dk Vis mer

MONOFINNE TIL BARN: Denne typen finner er lettere å ta av seg enn havfruedraktene, men krever også gode svømmeferdigheter. Foto: Produsenten
MONOFINNE TIL BARN: Denne typen finner er lettere å ta av seg enn havfruedraktene, men krever også gode svømmeferdigheter. Foto: Produsenten Vis mer

Selger til Norge

Vi har ikke klart å spore opp en norsk forhandler av havfruehaler, men de er å få kjøpt på eBay og i utallige utenlandske nettbutikker.

Det er ingen tvil om at produktet også blir brukt her til lands. Ditte Berdiin Rosenkrantz-Theil fra den danske nettbutikken Svømmelæreren.dk, forteller til Mammanett at de opplever svært stor etterspørsel – også fra Norge.

– Omsetningen vår har tredoblet etter at vi begynte å selve havfruehaler, og hver 3. - 4. havfruehale selges til Norge, forteller hun.

Men mens det i Sverige og Danmark avholdes egne kurs i havfruesvømming, finnes det foreløpig ikke et slik tilbud i Norge. Rosenkrantz-Theil understreker at enkelte svømmeferdigheter må være på plass før at man skal kunne bruke havfruehaler.

– For å bruke havfruehale må man kunne dykke og bevege seg fritt i vannet uten hjelpemidler. Og så SKAL man kunne snu seg og flyte på ryggen, det er den viktigste selvhjelpsferdigheten når man har halen på, sier hun. 

LES OGSÅ: Derfor er konkurranseidrett sunt for barn

LÆRER Å SVØMME SOM HAVFRUER: I Danmark og Sverige avholdes det egne kurs i havfruesvømming. Foto: Svømmelæreren.dk
LÆRER Å SVØMME SOM HAVFRUER: I Danmark og Sverige avholdes det egne kurs i havfruesvømming. Foto: Svømmelæreren.dk Vis mer

Bør ikke brukes av små barn

Jan Kjensli, utviklingskonsulent i Norges Svømmeforbund, er svært skeptisk til slike havfruehaler. 

ADVARER: – Dette er et produkt man skal være svært forsiktig med å la små barn benytte, sier Jan Kjensli i Norges Svømmeforbund. Foto: Norges Svømmeforbund
ADVARER: – Dette er et produkt man skal være svært forsiktig med å la små barn benytte, sier Jan Kjensli i Norges Svømmeforbund. Foto: Norges Svømmeforbund Vis mer

– Dette er et produkt man skal være svært forsiktig med å la små barn benytte. Man skal ha veldig gode svømmeferdigheter for at man skal bruke disse, og Norges Svømmeforbund vil i utgangspunktet ikke anbefale at man benytter disse i det hele tatt, sier han.

Kjensli viser blant annet til en nyhetssak om en australsk mor som filmet sin datter da hun holdt på å drukne med denne typen svømmedrakt på.

Filmen viser hvordan datteren blir hengende opp ned med hodet under vann, før moren klarer å dra henne i sikkerhet. 

SE FILMEN NEDERST I ARTIKKELEN.

– Utfordringen er at begge beina er samlet i havfruefinnen, noe som gjør det vanskeligere å endre posisjon i vannet for de som ikke har gode ferdigheter. Eksempelvis å endre fra liggende til stående, fra mage til rygg og omvendt, sier han.

– Man risikerer at man havner i en posisjon man ikke klarer å komme seg ut av. Med begge beina frie er det mye enklere å flytte seg og endre stilling i vannet.

LES OGSÅ: 15 morsomme uteleker til barn som kjeder seg

Som å ta av seg bukser under vann

Rosenkrantz-Theil sammenligner det å ta av seg drakten med det å ta av seg et par bukser i vannet. – Det er ikke vanskelig, men det er sikrere å beholde halen på, snu seg om på ryggen og slappe av, sier hun. 

– Dere selger dette produktet helt ned i størrelsen seks år. Har barn i denne alderen de ferdighetene som kreves for å kunne bruke en slik? 

– Hvilke svømmeferdigheter barn har i forskjellig alder, kan variere mye. I prinsippet kan man ha de nødvendige ferdighetene som seksåring, men det er selvfølgelig flest eldre og svømmedyktige barn som er klar for å svømme med en havfruehale. 

– For alle aldersgrupper gjelder det uansett at om man har hale på eller ikke, skal man være under konstant oppsyn av en voksen når man svømmer, legger hun til. 

Denne videoen viser hva som kan skje dersom man ikke har de svømmeferdighetene som behøves for å bruke havfruehaler:

LES OGSÅ: - Kjære restaurantbransje, skjerp dere! 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer