Advarer mot trend

Advarer mot farlig babytrend

Iveren etter å avsløre babyens kjønn har fått fatale konsekvenser.

IT'S A ...: Blir det gutt eller jente? Iveren etter å avsløre babyens kjønn på kreative måter har fått fatale konsekvenser. FOTO: NTB
IT'S A ...: Blir det gutt eller jente? Iveren etter å avsløre babyens kjønn på kreative måter har fått fatale konsekvenser. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Det kan ved første øyekast se ut som harmløs moro. En sammenkomst til ære for den nye barnet som er på vei. Man inviterer over venner og familie, for nå skal barnets kjønn avsløres. I stadig mer oppfinnsomme seremonier, som i USA ofte inkluderer fyrverkeri og pyroteknikk, kan foreldrene stolt rope: «It's a girl» eller «It's a boy».

Dødsfall

Men såkalte gender reveal parties har vist seg å ikke alltid være så harmløse. Amerikanske medier melder stadig om dødsfall og store skader knyttet til slike fester.

ILD I TØRT GRESS: Pyroteknikk og røykmaskiner i tørre omgivelser har fått enorme konsekvenser i USA, og ført til flere dødsfall i forbindelse med såkalte gender reveal parties. FOTO: NTB/ILLUSTRASJONSBILDE
ILD I TØRT GRESS: Pyroteknikk og røykmaskiner i tørre omgivelser har fått enorme konsekvenser i USA, og ført til flere dødsfall i forbindelse med såkalte gender reveal parties. FOTO: NTB/ILLUSTRASJONSBILDE Vis mer

Faremomentet ligger i at babyens kjønn gjerne avsløres ved bruk av fyrverkeri, eller med rosa eller lyseblå røyk som utløses av eksplosiver. Og disse eksplosivene kan forårsake død og stor materiell skade, slik som skogbrannen i El Dorado i California i 2019, der minst 25 personer mistet livet, deriblant en brannmann.

Etterforskning avdekket at brannen var utløst på nettopp et gender reveal party, da en røykmaskin som skulle sprute ut farget røyk, fikk den tørre jorden til å antenne. Flammene raserte siden over 40 tusen kvadratkilometer.

Førstegangsfar døde

Men også selve fyrverkeriet og eksplosivene har krevd menneskeliv. I 2019 døde en bestemor i Iowa, etter at hun ble truffet i hodet av deler av sprengstoffet, da kjønnet til det nye barnebarnet skulle avsløres, skriver People.com.

Bare dager senere ble Iowa rystet av en ny eksplosjon utløst på en gender reveal party. Til alt helt ble ingen skadet, men myndighetene meldte at jorden skal ha ristet flere kilometer unna.

I Arizona skal en vordende far ha skutt mot et mål, der farget røyk skulle utløses i en rosa eller blå sky. Men istedenfor å avsløre babyens kjønn, skal skuddet ha utløst en enorm brann som spredte seg over 180 tusen kvadratkilometer, der verdier for over 80 millioner kroner gikk tapt.

Alligator på plenen

I iveren etter å overgå hverandre på slike sammenkomster, synes det ikke å være noe grense for oppfinnsomheten. Ifølge People.com gikk en amerikansk familie til det skritt å ta en vaskeekte alligator opp på plenen, og la det livsfarlige rovdyret bite i en vannmelon, fylt med blå gelé.

Verken mennesker eller dyr skal ha blitt skadet, men videoen familien la ut, der slekta står samlet rundt den enorme alligatoren, sier noe om at iveren etter å være original i mange tilfeller overskygger sikkerheten.

Vordende far døde

Det foreløpig seneste ulykken i forbindelse med et gender reveal party endte tragisk for en 28 år gammel vordende far fra Iowa.

Ifølge BBC skulle førstegangsfaren i februar 2021 konstruere et pyroteknisk utstyr som hadde til hensikt avsløre babyens kjønn på festen. Utstyret skal ifølge New York State Police ha eksplodert og drept mannen. Også hans yngre bror ble skadet, og i et intervju i New York Times, sa de to brødrenes storebror at ulykken var en «freak accident», altså et svært uheldig og sjelden ulykke.

Kopierer USA

Her hjemme har vi tradisjonelt sett kopiert mye av det som kommer fra USA, og gender reveal parties er intet unntak. Selv om det her hjemme mer har begrenset seg til ballonger og fargede kaker, skrev KK i 2018 om at trenden med gender reveal parties kommer til å få fotfeste også her.

SØTT: Klar for gender reveal party. FOTO: NTB
SØTT: Klar for gender reveal party. FOTO: NTB Vis mer

Sosialantropolog Gunn-Helen Øye sa til KK at baby shower-konseptet har vært en trend her i over ti år, og at hvilke verdier man har og hva som er rett og galt med tanke på kjønn endrer seg over generasjoner:

– I gamle dager skulle man ikke fortelle om kjønn - det betydde ulykke. Måtte være ytterst forsiktig å strikke rosa småplagg - i tilfelle det ble en gutt - for det betydde ulykke. Når en trend har satt seg, som for eksempel baby shower-konseptet, blir den litt kjedelig og standard. Så da, som alle andre trender, utvider den seg, og nye, fristende elementer kommer inn, sa Øye til KK.

Kjendiser feirer i vei

Flere kjendiser har hevet seg på gender reveal trenden, og i USA har blant andre Kate Hudson og Hileria Baldwin, avslørt babyens kjønn gjennom kaker og ballonger på et gender reveal party.

Først ute

Amerikanske Jenna Myers Karvunidis, som blogger under navnet High Gloss and Sauce, hevder at hun er en av dem som var første ute med trenden. Allerede i 2008 avslørte hun og mannen datterens kjønn gjennom en kake med rosa fyll.

Utover 2010-tallet vokste trenden i omfang, men også i oppfinnsomhet, til å i dag omfatte mange former for pyroteknikk. I 2019, etter at myndigheten pekte ut nettopp et gender reveal party som årsak til den fatale skogbrannen i California, skrev Karvunidis på Facebook:

«Å, herregud NEI. Brannen som evakuerte deler av California startet av et GENDER REVEAL PARTY. Slutt med det. Slutt å ha disse dumme festene. Vær så snill, slut å brenne ned ting for å fortelle alle om ditt barns penis. Ingen bryr seg om deg».

Brannen ble ifølge California Department of Forestry and Fire Prevention startet av en maskinen som sendte ut røyk. Blogger Karvunidis var ikke nådig i sin dom:

«Giftig maskulinitet når menn tenker at de må sprenge noe, og at en vanlig babyfest er for pyser», skrev hun og fortalte videre at hun selv hadde fått kritikk, som en av dem som startet trenden:

«Å, og selvsagt får jeg hatmeldinger. Unnskyld for at jeg bakte en kake til familien min i 2008. Bare fordi jeg er gender reveal-oppfinneren, betyr det ikke at jeg mener at folk skal brenne ned lokalsamfunnene sine. SLUTT».

Kjønnsroller

Trenden med gender reveal parties har også fått kritikk for å fokusere på stereotyp kjønnsforståelse. Ifølge People.com har blogger Karvunidis i dag blandede følelser for slike fester, og skal ha skrevet på Facebook:

«Hvem bryr seg om babyen kjønn? Jeg gjorde det da, ettersom vi ikke levde i 2019, og ikke vet det vi vet i dag – ved å fokusere på babyens kjønn går vi glipp av så mye potensial og talent, som ikke har noe å gjøre med hva som er mellom bena».

Kilder: People.com, BBC, New York Times

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer