Advarer mot for høy lyd i barnas hodetelefoner

Mener mange unge står i fare for å få hørselsskader.

HODETELEFONER FOR BARN: Hørselshemmedes Landsforbund vil gi foreldre mer kunnskap om farene ved for høy lyd. Foto: NTB Scanpix
HODETELEFONER FOR BARN: Hørselshemmedes Landsforbund vil gi foreldre mer kunnskap om farene ved for høy lyd. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

På sekstitallet røykte foreldre foran barna sine fordi de ikke visste bedre. På åttitallet lot foreldre barn sitte på i bilen uten bilbelte fordi de ikke visste bedre.

I 2016 lar foreldre barna høre på høy lyd i hodetelefoner fordi vi ikke vet bedre.

Dette er budskapet i en ny reklamekampanje fra Hørselshemmedes Landsforbund (HLF). Ifølge generalsekretær Anders Hegre har de laget filmen for at folk flest og myndighetene skal bli klar over farene ved uvettig omgang med lyd.

– Myndighetene har i en årrekke hatt store forebyggingskampanjer om blant annet røyking og bilbeltebruk, og det er bra. Nå trues folkehelsen av hørselsskader som følge av høy lyd rett i øret, sier han.

Mange unge står i fare for å få hørselsskader

Hegre viser til fra Verdens Helseorganisasjon (WHO) som sier at en milliard unge mennesker står i fare for å få hørselsskader.

– Disse lar seg lett forebygge, men dessverre ikke reparere. Her i landet gjør myndighetene ingenting for å forebygge hørselsskader, og informerer ikke om hvilken risiko høy lyd kan være. Hørselen skal vare livet ut. Barns hørsel er ekstra sårbar, derfor bør vi dempe lyden.

– Om tre år er en million nordmenn hørselshemmet, sier han.

Hvor mye lyd og støy et barn tåler før hørselen tar skade av det, sier han er individuelt.

– Det vi vet er at høy lyd, og spesielt plutselig og høy impulslyd, er skadelig. Derfor er det viktig å være føre var og beskytte hørselen, fordi den lar seg ikke reparere.

Mange barn og unge skrur opp volumet og pusher grensene. I dag finnes det høretelefoner med volumkontroll, det er viktig å la barna bruke slike.

– Summen av all lyd barnet utsettes for i løpet av en dag er en viktig faktor, men også én opplevelse med veldig høy lyd kan føre til varige skader på hørselen. Det viktigste er hvor høyt volum barnet utsettes for.

LES OGSÅ: Ronja er en av 850 000 nordmenn som sliter med tinnitus

MENER FOLKEHELSEN TRUES AV HØRSELSSKADER: Myndighetene gjør for lite, sier Anders Hegre i HLF. Foto: HLF
MENER FOLKEHELSEN TRUES AV HØRSELSSKADER: Myndighetene gjør for lite, sier Anders Hegre i HLF. Foto: HLF Vis mer

Folkehelseinstituttet ikke enig

Avdelingsdirektør og hørselsforsker Bo Engdahl hos Folkehelseinstituttet sier imidlertid at det er lite som tyder på at folkehelsen trues av hørselsskader som følge av høy lyd fra bruk av hodetelefoner.

– Vi har ikke sikre tall på endringer i forekomsten av hørselstap i befolkningen. Men blant voksne er det nok heller grunn til å tro at hørselen stadig blir bedre, takket være bedre behandling av øresykdommer og økt kunnskap om hørselsvern i arbeidslivet. For to generasjoner tilbake visste man jo ikke at støy skader hørselen. Nye data fra USA tyder også på dette, sier han.

Neste år starter en ny kartlegging av nordmenns hørsel i forbindelsen med Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag. Engdahl sier denne vil gi nye data over forekomsten av hørselstap i befolkningen.

– Andelen i befolkningen med hørselstap vil nok øke i fremtiden, rett og slett fordi befolkningen blir eldre.

– Få barn har nedsatt hørsel og de aller fleste skyldes øresykdommer, som opphopning av slim i mellomøret. Noen få har også medfødte hørselstap, arvelige tap eller hørselstap etter infeksjoner. Støyskader er sjeldne, sier han.

UENIG: Avdelingsdirektør og hørselsforsker Bo Engdahl hos Folkehelseinstituttet mener det er lite som tyder på at folkehelsen trues av hørselsskader som følge av høy lyd fra bruk av hodetelefoner. Foto: Privat
UENIG: Avdelingsdirektør og hørselsforsker Bo Engdahl hos Folkehelseinstituttet mener det er lite som tyder på at folkehelsen trues av hørselsskader som følge av høy lyd fra bruk av hodetelefoner. Foto: Privat Vis mer

Må utsettes for høye lydnivåer over lang tid

For at barns hørsel skal ta skade av å bruke hodetelefoner, mener han de må utsettes for høye lydnivåer over lang tid.

– Tilsvarende 85 dB i åtte timer om dagen. Det er sannsynligvis liten risiko for at det kan skje en ulykke i forbindelse med bruk. Høye impulser fra for eksempel smellere eller fyrverkeri er mere alvorlig i så henseende. Sånn sett var forskriftene om forbud mot kinaputter som ble innført i Norge allerede 1975 gunstig, sier han.

Engdahl fraråder ikke barn og ungdom å bruke hodetelefoner men sier at ekstrem bruk, det vil si høyt volum over lang tid, ikke er anbefalt.

– Man bør derfor begrense varigheten av tiden man lytter med høy volum. Det finnes anbefalinger som sier at du ikke bør bruke en Mp3-spiller på høyere volum en 80% av maks i 1,5 timer om dagen. I tillegg er det anbefalt at man i støyende omgivelser bruker en hodetelefon som demper bakgrunnsstøyen siden man da vil lytte med et lavere volum, sier han.

Når det gjelder myndighetenes arbeid for å forebygge hørselsskader, peker han på at det hele tiden gjøres en rekke tiltak.

– Det viktigste er arbeidet som er gjort i forbindelse med forebygging av hørselsskader i arbeidslivet med forskrift om vern mot støy på arbeidsplassen. Det er også skjedd en utvikling når det gjelder å oppdage hørselstap tidlig med screening av alle nyfødte, og forbedret behandling.

– Når det gjelder andre forebyggende tiltak er det forskrifter og retningslinjer. Et eksempel er støynivå fra leketøy som er regulert i forskrift om sikkerhet ved leketøy som er hjemlet i produktkontrolloven. Helsedirektoratet har blant annet utgitt en veileder angående støy fra musikkanlegg.

LES OGSÅ: Lina fikk hørselen tilbake med operasjon

- Lær barna å beskytte hørselen sin!

Anders Hegre i HLF mener det er viktig at foreldre helt fra barna er små forteller dem hvordan de kan ta vare på hørselen sin.

– Informasjon i ung alder er viktig for at de skal kunne ta fornuftige valg senere i livet, enten de sitter med iPaden, er på konsert eller opplever støy i arbeidslivet, sier han.

– Konsekvensen av for mye høy og uvettig omgang med lyd kan være hørselsskader som hørselstap og tinnitus.

Slik kan du forebygge hørselsskader hos barnet ditt:

Høy lyd og høy musikk kan i verste fall gi permanente hørselsskader og tinnitus. Her er noen gode råd for hvordan du kan beskytte barnets hørsel.

  • Bruk hørselsvern dersom barnet utsettes for høy lyd
  • Bruk ørepropper hvis barnet skal på konsert eller liknende. Det finnes ørepropper som demper lydnivået, men beholder lydbildet
  • La barnet ta pauser fra lyden. La barnets ører hvile med jevne mellomrom
  • Ikke la barnet stå for nærme høyttalerne om dere er på konsert eller liknende. Jo nærmere barnet står lydkilden, jo kraftigere trykk på ørene
  • Demp lyden på spilleren og husk å ta pauser for hver lyttetime.

Kilde: HLF

LES OGSÅ: Erik (4) ble smittet med herpesvirus i mammas mage

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer