Advarer mot slanking under graviditeten

Farlig slanketrend kan få alvorlige konsekvenser for barnet.

SLANKER SEG UNDER GRAVIDITETEN: Enkelte gravide ønsker seg små mager og små barn. Foto: NTB Scanpix
SLANKER SEG UNDER GRAVIDITETEN: Enkelte gravide ønsker seg små mager og små barn. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det knøt seg i magen min da jeg hørte hva de snakket om, sier Jessica Enerberg (18). Den unge tobarnsmoren og bloggeren forteller at hun ble sjokkert og lei seg da hun for litt siden overhørte en samtale mellom to damer i tyveårene.

Den ene kvinnen var gravid. Hun sa at hun ønsket seg et barn som veide litt over 2000 gram, fordi de er så søte når de er små. Store babyer var ikke søte. Dessuten ville hun ikke ødelegge figuren sin og var ekstra nøye med hva hun spiste under graviditeten.

– Hun andre skrøt av henne og mente hun kom til å få tilbake kroppen sin med en gang, så flott og slank som hun var, forteller hun.

Enerberg er opprørt over at enkelte kvinner synes å være opptatt av å ha så liten mage som mulig under graviditeten.

– Jeg tenker at dette er forkastelig. Vi har virkelig nådd bunnen når vårt eget utseende skal bety mer enn helsen til barna våre. Det er vår plikt å sørge for at det nyfødte barnet vårt har de beste forutsetningene for et godt liv når det kommer til verden! Dette er galskap!

LES OGSÅ: Veronica skulle bli en «Yummy Mummy» på to måneder

REAGERER PÅ FARLIG TREND: Blogger og tobarnsmamma Jessica Enerberg blir opprørt av at enkelte gravide ønsker seg små mager og små barn. Foto: Privat
REAGERER PÅ FARLIG TREND: Blogger og tobarnsmamma Jessica Enerberg blir opprørt av at enkelte gravide ønsker seg små mager og små barn. Foto: Privat Vis mer

Konkurrerer om å gå minst mulig opp i vekt

Enerberg får støtte av leder i jordmorforbundet, Hanne Charlotte Schjelderup, som sier at jordmødre erfarer at slanking er en usunn trend blant noen gravide.

– Et kjapt søk på Instagram viser at #fitmom har 11467508 innlegg, så et sterkt kroppslig fokus under og etter graviditeten ser ut til å være gjeldende. Dette er bekymringsfylt. Fokuset for de gravide bør rettes mot å få et friskt normalvektig barn som fødes til termin, sier hun.

Schjelderup tror den enorme utseendefikseringen i samfunnet vårt er noe av årsaken til denne trenden, samt sterkere eksponering gjennom blant annet sosiale medier.

– Treningspress og medieoppslag om kjendiser som gir inntrykk av at kroppen knapt endrer seg etter en fødsel kan bidra til fokus på minst mulig vektøkning i svangerskapet, sier hun.

– For noen vordende mødre utvikler det seg til en konkurranse, der målet er å gå minst mulig opp i vekt under svangerskapet. Noen oppgir også at de ønsker seg et lite og nett barn.

Økt risiko for flere alvorlige sykdommer

Å slanke seg under graviditeten kan ifølge Schjelderup resultere i underernærte barn som må slite med konsekvensene både på kort og lang sikt.

– Disse barna må gjerne følges like nøye opp som premature barn, for å sikre at de får i seg nok næring. Barnet utsettes for unødig helserisiko, og derfor er det viktig at kvinner kommer tidlig til jordmor for livstilsamtale slik at dette blir mulig å fanges opp i tide.

– Disse barna kan ha økt risiko for ADHD, konsentrasjonsvansker og hukommelsesbesvær. I tillegg har de økt risiko for å få høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdom, samt diabetes type 2 i voksen alder.

– En annen konsekvens er at kvinner som er for tynne oftere må gi opp å fullamme sine barn. Amming er svært energikrevende. Fettet vi lagrer under graviditeten har vi bruk for etter fødselen, slik at vi kan ernære våre barn på en tilfredsstillende måte, sier hun.

LES OGSÅ: Får kritikk for liten gravidmage

FEIL FOKUS: – Treningspress og medieoppslag om kjendiser som gir inntrykk av at kroppen knapt endrer seg etter en fødsel kan bidra til fokus på minst mulig vektøkning i svangerskapet, sier Hanne Charlotte Schjeldrup. Foto: NSF 
FEIL FOKUS: – Treningspress og medieoppslag om kjendiser som gir inntrykk av at kroppen knapt endrer seg etter en fødsel kan bidra til fokus på minst mulig vektøkning i svangerskapet, sier Hanne Charlotte Schjeldrup. Foto: NSF  Vis mer

Dagens «selfietrend» øker presset

Lege og spesialist i almennmedisin Kari Løvendahl Mogstad sier det er vanskelig å sikkert slå fast om dette er en trend blant gravide, fordi det kan være skamfullt å snakke om.

– Det er ingen som sier høyt at de gjør dette for å få små barn, selv om det har vært kjent i enkelte miljøer at det er tilfelle. Men jeg møter mange gravide som er opptatt av å ikke legge på seg særlig mye i svangerskapet, sier hun.

Mogstad tror dagens «selfietrend» er med på å øke presset på å holde seg slanke under graviditeten.

– Det er også tydelige og svært eksponerte kjendiser i ulike sosiale medier, som viser seg frem med lekre små gravidmager, like sexy som da de ikke var gravide. Og ikke minst viser de seg frem med slanke og stramme kropper like etter fødsel også. Det er ikke noe rart at dette påvirker mange gravide, og legger et press på mange, sier hun.

– Vi kan jo også tenke litt på at vi gjerne kommenterer når vi ser noen som er nett og lett som gravid, med «bare» magen synlig som gravid, mens resten av kroppen er slank. Det gir en slags status.

– For oss leger og jordmødre er det flest overvektige gravide vi ser, og det har vært en del fokus på de mange negative konsekvensene av det å være overvektig i svangerskapet, med risiko for enkelte sykdommer og for å føde store barn. Så kanskje er et fokus på å legge på seg minst mulig, en slags motreaksjon til dette, legger hun til.

PRESS BLANT GRAVIDE: Lege og spesialist i almennmedisin Kari Løvendahl Mogstad opplever at gravide kvinner møter press fra flere hold. Foto: Privat
PRESS BLANT GRAVIDE: Lege og spesialist i almennmedisin Kari Løvendahl Mogstad opplever at gravide kvinner møter press fra flere hold. Foto: Privat Vis mer

Overvektige bør unngå stor vektøkning

Selv om hun aldri råder gravide til å slanke seg under svangerskapet, sier hun at det noen ganger kan være viktig å regulere vekten.

Dersom man er overvektig, og får råd om å passe på vektutviklingen i svangerskapet, bør det alltid gjøres i samråd med fastlegen eller jordmoren. Målet hos overvektige gravide er å unngå særlig vektøkning, samtidig som man passer på at fosteret vokser som det skal.

Hun anbefaler også at man unngår dietter som lavkarbo og lavkalori under graviditeten.

– Det er viktig å ha et allsidig kosthold når man er gravid, og det kan være vanskelig å få til det, og samtidig få det man trenger til både seg selv og fosteret, ved ulike dietter.

– Mitt råd er: Lytt til deg selv og til kroppen din! Bry deg minst mulig om de andre, særlig de som legger ut fine bilder av nette, små mager og fine kropper som liksom har «kommet tilbake til seg selv» etter fødselen. Man er for alltid forandret etter en fødsel, både fysisk og mentalt, og slik skal det være! Det er verdt det!

LES OGSÅ: Ishockeyspilleren Tina (23) lar ikke graviditeten stoppe henne

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer