Akupunktur kan hjelpe mot graviditetsplager

akupunktur
akupunktur Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Akupunktur er en gammel behandlingsform. Den kommer opprinnelig fra Kina, og det finnes dokumentasjon som er 2500 år gammel. Det blir mer og mer vanlig at vi i den vestlige verden bruker klassisk kinesisk akupunktur, og gravide søker ofte slik behandling.

Skrevet av Lena Milling, mai 2007
Lena er utdannet jordmor og har 3 ½ års utdanning fra Akupunktur-høgskolen i Oslo, med studier fra Kina, Nanjing. Medlem i NAFO Norsk Akupunkturforening. Har også videreutdanning i akupunktur for barn.

Generelt om akupunktur
Jeg tror at vi ønsker å tenke helhetlig. Vi benytter akupunktur til forebygging, behandling samt å bidra til å få en varig bedring av plager vi har. Klassisk kinesisk akupunktur gir ingen bivirkninger og er en ufarlig behandlingsform når den utøves av en godkjent akupunktør. Akupunktøren bør ha en 3 ½ -årig utdannelse, og gjerne bakgrunn som jordmor, sykepleier, fysioterapeut, lege eller homeopat. Alle må ha anatomi og fysiologi kunnskaper.
I dag er det ingen med Klassisk Kinesisk Akupunktur-utdannelse som har en beskyttet yrkestittel. Dette innebærer at hvem som helst kan kalle sig akupunktør såfremt man har gått et weekend kurs eller bare bruker øreakupunktur.

Ved den første behandlingen så har man ofte et intervju. Du blir spurt om hvordan kroppen din fungerer, akupunktøren ser på tungen din og kjenner på pulsen. Da har akupunktøren dannet seg et bilde av deg og din eventuelle ubalanse i energien.

Du ligger på en benk, vanligvis beholder du klærne på, men du må ta av sokker og dra buksene opp til knærne. Om du kommer for ryggbehandling må du nok regne med å ta av deg på overkroppen.

Vi bruker veldig tynne sterile engangsnåler. Jag har flere kunder som har nåleskrekk. En vanlig bemerkning etter behandling er: ”var det ikke verre enn det??”.

Du ligger og hviler med nåler i 20- 45 minutter, avhengig av hvilke plager du ønsker behandlet. Etter behandlingen kan du føle deg avslappet. Hvis du er heldig kan du merke en bedring etter første behandling . Etter 3-5 behandlinger kan du forvente en bedring av symptomer. Det er vanligst med behandling 1 gang i uken. Men ved enkelte tilstander, er det også vanlig med 2-3 konsultasjoner pr. uke.

Akupunktur for gravide
Det er ikke alle med Klassisk Kinesisk Akupunktur som ønsker å ta ansvar for å behandle gravide. Det er tryggest å gå til noen som er flinke i faget og vet vad som er normalt og ikke normalt i en graviditet. Vær nøye på hvem du går til, og husk å spørre om utdannelse.
Når man er gravid er det en del "forbudte" punkter som man ikke skal sette nåler på gravide. En akupunktør bør ha gode kunnskaper om dette før han/hun behandler gravide.

Modningsakupunktur
I 2001 kom det en tysk kvinne til meg med en lapp der hun hadde angitt hvilke punkter jeg skulle bruke for at hun skulle få en kortere fødsel . Man skulle starte i uke 35 . Det var hennes gynekolog i Tyskland som hadde gitt henne dette tipset. Gynekologen henviste til en god anerkjent studie som den Klassisk Kinesisk akupunktøren og gynekologen Dr .Anskar Röhmer hadde gjort i Mannheim, Tyskland. Dette var starten på modnings akupunkturens inntog i Norge.
Modningsakupunktur bør utføres av en erfaren akupunktør i Klassisk Kinesisk akupunktur. Denne behandlingen også utføres av personer som ikke er kvalifiserte.

Med stor nysgjerrighet begynte jeg å behandle mine gravide med modningsakupunktur.Det ble etter hvert flere og flere som etterspurte denne behandlingen på grunn av de gode resultatene. I 2003 begynte andre akupunktører å fatte interesse for behandlingen og det har i dag blitt skrevet mye om den gode virkningen på livmorhals og den gravide kvinnen.

Jeg ser at kvinnene som får denne behandlingen blir fysisk og psykisk mer på plass til fødselen. Søvnkvalitet, ryggplager, tarmplager og andre plager blir regulert og energiene flyter bedre i kroppen.
Det ser også ut som om det kan hjelpe på å få fødselen igang tidligare og det blir mindre sjanse for å gå på overtid. Overtid betyr at du går til uke 42.

Jeg hører at gravide snakker om igangsetting. Dette er et utrykk som etter min mening er feil å bruke. Som akupunktør kan jeg ikke sette i gang en fødsel. Jeg kan bare få dine energier til å flyte rundt i kroppen, modne livmorhalsen etc. Å starte fødselen, det må du gjøre selv.

Jeg synes vi skal være ydmyke overfor hva en kvinnekropp er skapt for. Vi har ennå ikke funnet ut hva det er som starter en fødsel. Og godt er vel det.

Forskjellige plager i graviditeten
Behandling med Klassisk Kinesisk akupunktur i tidlig graviditet, krever at behandleren har kunnskaper om gravide og deres normale og unormale symptomer. Her kan man gjøre små mirakler for slitne, smertepåvirkede og Søvnløse kvinner. Fastlegen kan vanligvis ikke tilby så mange gode behandlingsmåter for gravide som vi akupunktører kan. En akupunktørs behandlingsmåter gir ikke bivirkninger.

Akupunktur kan gi deg en ny opplevelse av ditt svangerskap, så du kan kjenne gleden av at en liten person vokser i deg. Noen ganger kan akupunktur fjerne plagene helt, men som oftest kan du regne med at plagene du har blir mildere. Som gravid er du i en prosess. Du forandrer deg for hver uke som går.

Seteleie
Hvis du vet at barnet ditt ligger i seteleie må du prøve å snu barnet med Klassisk Kinesisk akupunktur og moxa. Med denne behandlingen øker du sjansene for at barnet skal snu seg, med 20%..Det er veldig bra å starte ved 34 uker. Da er ikke barnet for stort, fostervannet er på maximum inne i livmoren i uke 35. Du kan starte senere også, men ved 37-38 uker begynner det å bli sent.
Som jordmor kjenner jeg alltid hvordan barnet ligger før vi starter behandlingen. Hvis barnet ligger dypt ned i bekkenet med setet, har helt strekte bein eller om fostervannet har begynt å minke, vil det være vanskeligere for barnet å snu seg.
Men det er alltid verdt å prøve. Min erfaring er at hvis barnet vil snu seg med akupunktur og moxa så begynner det å forsøke å snu seg samme dag som du starter behandlingen. De barna som overhodet ikke beveger seg av behandlingen vil nok ikke snu seg. Det kan være leiet hos barnet, mindre fostervann, morkakens plassering eller formen på livmoren som gjør at barnet ikke vil. Navlestrengen kan også være et hinder.
Hos oss får man akupunktur og moxa behandling. Moxa behandling er en varme behandling av et akupunkturpunkt på lilletåen. Varmen skapes av tørkede burotblader. Punktet er et empirisk punkt som kineserne har brukt spesielt for å snu barna.

På svangerskapskonrollen fra uke 32-34 starter man med å finne ut om barnet ligger med hode eller setet ned. Sykehuset starter sin oppfølging av seteleie først i uke 37. Du har god tid til å øke sjansene for en hodefødsel.

Bekkenløsning
Dette er en vanlig plage i Skandinavia, men ikke i andre deler av verden. Og vi vet ikke helt hvorfor.

I Göteborg i Sverige er det en jordmor og akupunktør som snart skal ta sin doktorgrad i dette faget. Hun har funnet ut at den beste behandlingsmåten for bekkenløsning er bekkenstabiliserande øvelser og Klassisk Kinesisk akupunktur.

Her i Norge kan dette være øvelser som din fysioterapeut gir deg eller at du går på bassengtrening. Akupunkturen får du hos en Klassisk Kinesisk akupunktør som er vant til å behandle gravide.

Vi behandler mange med bekkenproblemer og vår erfaring er at de aller fleste blir mye bedre, men ikke helt symptomfrie. Det er viktig at du kommer i gang med behandlingen med en gang du mistenker at bekkensmertene er bekkenløsning. Da har du større sjanser for å holde bekkenet på plass og oppleve mindre smerter. Du skal væra i bevegelse hver dag, men aktiviteten skal vare tilpasset ditt bevegelsesbehov.

Du kan få henvisning fra fastlegen til fysioterapi for gangvansker. Henvisningen kan du bruke til fysioterapi eller bassengtrening. Fra juli 2006 er det ingen egenandel for gravide med gangvansker. I noen tilfeller av bekkenløsning kan det dreie seg om en bekkenlåsing. Dette finner en god fysioterapeut ut av. Da bør du kanskje også oppsøke en god kiropraktor.

Veldig sjelden har bekkenløsningen en form som er agressiv og forferdelig smertefull. Da blir svangerskapet en smerteutfordring både dag og natt. Bruk av krykker og noen gang rullestol er helt vanligt.

Les mer om bekkenløsning her

Kvalme
Klassisk Kinesisk akupunktur har blitt brukt mot kvalme i mange forskjellige situasjoner. Min erfaring med gravide som er kvalme er svært variert, men mitt råd er at du bør prøve, du har alt å vinne. Men ikke tro at 1 behandling skal gjøre deg symptomfri, du må ta 2-4 behandlinger før du vet om det begynner å hjelpe.

Ved konsultasjon hos en akupunktør får du alltid kostholdsråd ifht hva slags mat som passer for deg i perioden du plages av kvalme. De fleste med kvalme har den fram til ca uke 12. Da begynner kroppen å tolerere den økte hormonproduksjonen Men noen få opplever kvalme mer eller mindre i hele svangerskapet. Ved disse tilfellene er det veldig viktig at du får i deg nok næring.

Om du har fått det som heter Hyperemesis gravidarum betyr dette at du ikke klarer å få i deg nok næring. Urinprøven viser at du har ketoner i urinen. Kroppen din og fosteret sulter, innleggelse på sykehus for å få i deg næring intravenøst vil ofte være nødvendig.


Hvis du vil vite mer om akupunktur, besøk gjerne NAFO`s web side www.akupunktur.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer