Spiral

Aldri før har så få tenåringer blitt gravide

Stadig flere unge kvinner bytter ut p-pillene med spiral eller p-stav.

SIKRERE PREVENSJON MOT GRAVIDITET: Mange unge kvinner velger nå spiral eller p-stav som sitt første prevensjonsmiddel. FOTO: NTB Scanpix
SIKRERE PREVENSJON MOT GRAVIDITET: Mange unge kvinner velger nå spiral eller p-stav som sitt første prevensjonsmiddel. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mens p-piller tradisjonelt sett har vært inngangsporten til prevensjon for unge kvinner, velger stadig flere nå i stedet å få satt inn spiral.

Marius Johansen, medisinskfaglig ansvarlig lege hos Sex og Samfunn, forteller at det de siste årene har vært en tyvedobling av spiralbruk blant jenter i alderen 15-19 år.

Han opplever at de fleste unge kvinner som oppsøker dem for å få spiral har fått informasjon om dette fra sine venninner.

– Den størst rekrutteringen skjer nok ved at de har snakket med venninnene og at de vil ha det samme, sier han.

– Dette er veldig positivt, fordi spiral er et av de aller sikreste prevensjonsmidlene som finnes. For å sette det i perspektiv; hvis 100 kvinner bruker p-piller vil tre til åtte av dem bli gravide i løpet av et år, dette kommer blant annet an på hvor flinke de er til å huske å ta piller. Til sammenligning blir færre enn en av hundre kvinner gravide ved bruk av spiral.

Aldri før hatt så få tenåringsgraviditeter

Bruk av spiral, samt ordningen med å gi gratis prevensjon, har ifølge Sykepleien.no ført til at vi i Norge aldri har hatt så få tenåringsgraviditeter og fødsler som vi har i dag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.