Spiral

Aldri før har så få tenåringer blitt gravide

Stadig flere unge kvinner bytter ut p-pillene med spiral eller p-stav.

SIKRERE PREVENSJON MOT GRAVIDITET: Mange unge kvinner velger nå spiral eller p-stav som sitt første prevensjonsmiddel. FOTO: NTB Scanpix
SIKRERE PREVENSJON MOT GRAVIDITET: Mange unge kvinner velger nå spiral eller p-stav som sitt første prevensjonsmiddel. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mens p-piller tradisjonelt sett har vært inngangsporten til prevensjon for unge kvinner, velger stadig flere nå i stedet å få satt inn spiral.

Marius Johansen, medisinskfaglig ansvarlig lege hos Sex og Samfunn, forteller at det de siste årene har vært en tyvedobling av spiralbruk blant jenter i alderen 15-19 år.

Han opplever at de fleste unge kvinner som oppsøker dem for å få spiral har fått informasjon om dette fra sine venninner.

– Den størst rekrutteringen skjer nok ved at de har snakket med venninnene og at de vil ha det samme, sier han.

– Dette er veldig positivt, fordi spiral er et av de aller sikreste prevensjonsmidlene som finnes. For å sette det i perspektiv; hvis 100 kvinner bruker p-piller vil tre til åtte av dem bli gravide i løpet av et år, dette kommer blant annet an på hvor flinke de er til å huske å ta piller. Til sammenligning blir færre enn en av hundre kvinner gravide ved bruk av spiral.

Aldri før hatt så få tenåringsgraviditeter

Bruk av spiral, samt ordningen med å gi gratis prevensjon, har ifølge Sykepleien.no ført til at vi i Norge aldri har hatt så få tenåringsgraviditeter og fødsler som vi har i dag.

Tall fra Medisinsk fødselsregister viser at 56 jenter under 17 år ble mødre i 2018 og dette er en nedgang på 80 prosent på ti år.

Johansen understreker at det for Sex og Samfunn er viktig å la kvinner selv få velge hvilke prevensjonsmiddel de ønsker å bruke, da det kan være mange grunner til at man foretrekker å bruke noe annet enn spiral eller p-stav.

– Spiral fungerer kjempegodt og er et fantastisk prevensjonsmiddel for mange, men det funker ikke for alle. Vi har derfor et stort utvalg av ulike p-piller og p-plastre, som gjør at de som sliter med bivirkninger med litt prøving og feiling vil finne det som passer best for seg, sier han.

Opplever stor etterspørsel

Kjersti Kellner er avdelingsjordmor ved Grünerløkka familiehus, som samarbeider med Grünerløkka helsestasjon for ungdom.

Tidligere i år begynte de å tilby prevensjonsveiledning og langtidsvirkende prevensjon som p-stav og spiral ved helsestasjonen.

– Det vi ser er at etterspørselen er veldig stor. Vi ønsker derfor å kunne gi et utvidet tilbud til kvinner som ønsker å få spiral, både til de yngre men også til mange sårbare kvinner som vi har et fokus på hos oss. Det vil si kvinner som kanskje ikke snakker så godt norsk og som ikke kjenner til hvilke rettigheter de har, sier hun.

FLERE VELGER SPIRAL: Denne lille dingsen er en av årsakene til at vi aldri før har hatt så få tenåringsgraviditeter i Norge. FOTO: NTB Scanpix
FLERE VELGER SPIRAL: Denne lille dingsen er en av årsakene til at vi aldri før har hatt så få tenåringsgraviditeter i Norge. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Gratis for unge kvinner

Et hinder for mange unge kvinner har nok tidligere også vært prisen, da en hormonspiral ifølge Lommelegen.no koster rundt 1100 til 1200 kroner.

I dag får imidlertid kvinner i alderen 16 til 19 år dekket hele kostnaden ved spiral, mens kvinner i alderen 20-21 ifølge Helfo må betale noe av kostnaden selv.

Kellner forteller at Oslo kommune har hatt et prøveprosjekt hvor de har gitt midler til helsestasjonene slik at de kan tilby prevensjonsveiledning og gratis prevensjon også til jenter yngre enn 16 år.

– Det handler om at de under 16 skal få like muligheter. Mange av dem er jo også seksuelt aktive, så det er viktig at vi bidrar for å unngå uønskede svangerskap og abort.

– Ungdom i denne alderen tar ofte først kontakt med helsesykepleier på skolen sin hvor de kan få veiledning om prevensjon og kan bli henvist til stiftelsen Amathea, Sex og Samfunn eller helsestasjon for ungdom for å få satt inn spiral eller annen prevensjon. Men til nå har det vært en svært liten andel av så unge jenter som ønsker å få satt spiral, det kan jo hende at etterspørselen vil øke når dette tilbudet blir bedre kjent, sier hun.

Fordeler og ulemper med spiral

Når det kommer til spiral finnes det ifølge Marius Johansen to forskjellige typer, som begge har sine fordeler og ulemper.

– Kobberspiral er helt uten hormoner og kan være et godt alternativ til kvinner som er mye plaget av bivirkninger av hormoner. Ulempen er imidlertid at de fleste får kraftigere og vondere mensblødning. Jeg pleier å si at man må regne med en dag med ekstra blødning, sier han.

FORDELER OG ULEMPER: Marius Johansen understreker at det for Sex og Samfunn er viktig å la kvinner selv få velge hvilke prevensjonsmiddel de ønsker å bruke. FOTO: Sex og Samfunn
FORDELER OG ULEMPER: Marius Johansen understreker at det for Sex og Samfunn er viktig å la kvinner selv få velge hvilke prevensjonsmiddel de ønsker å bruke. FOTO: Sex og Samfunn Vis mer

Hormonspiral har den fordelen at man får mindre menssmerter og at mengden blødninger blir mindre enn før.

Ulemper er imidlertid at man ifølge Johansen kan blø litt i hytt og pine, samt få bivirkninger.

– Typiske bivirkninger kan være nedstemthet og depresjonsfølelse, kviser eller akne, fet hud, uregelmessige blødninger, tap av sexlyst, hodepine, magesmerter, kvalme og at man generelt kjenner seg hormonell. For eksempel at man får kortere lunte og lett tar til tårene uten at noe trist har skjedd. Disse bivirkningene kan man også få av p-piller og annen hormonprevensjon, sier han.

– I dag finnes det fire ulike hormonspiraler på markedet, men kort oppsummert er forskjellene minimale. Det er heller ikke sånn at én type passer bedre for unge kvinner enn andre, legger han til.

Skremmes av seiglivede myter

Til tross for at bruken av spiral har hatt en kraftig økning her i Norge, vegrer fortsatt mange kvinner seg for å benytte seg av dette prevensjonsmidlet.

Johansen tror enkelte unge kvinner gruer seg på bakgrunn av feilinformasjon og seiglivede myter.

– Vi hører veldig ofte at enkelte tror man ikke kan sette i spiral før man har født, men dette stemmer ikke. Det kan faktisk virke som at risikoen for å støte ut spiralen er mindre hos kvinner som ikke har vært gravide tidligere. Det finnes ikke sikre studier på dette, men det kan virke logisk med tanke på at kvinner som ikke har født er litt trangere i livmorhalsen, sier han.

– For mange er det nok kanskje også litt skummelt å skulle ha en gynekologisk undersøkelse og sette inn spiral, og det er ikke til å stikke under en stol at det for noen kan være veldig vondt. Mens noen trekker på skuldrene og sier «var det ikke verre enn dette», synes andre at det er noe av det vondeste de har opplevd.

– Samtidig går det veldig kjapt, da det bare tar 30 sekunder å sette inn en spiral. Det blir en slags investering, da man går gjennom en prosedyre som kan være smertefull men man slipper å tenke på prevensjon de neste årene.

Kan sitte i fem år

De fleste spiraler kan ifølge Johansen sitte i fem år eller frem til kvinnen selv ønsker å ta den ut.

– Det er for øvrig ingen begrensinger for hvor lenge man kan bruke spiral, så om man er fornøyd etter fem år kan man ta den ut og sette inn en ny samtidig. Og uansett hvor lenge du har brukt spiral, så minsker den ikke evnen din til å få barn senere i livet, sier han.

– Ekspertene er ikke helt enige om hvor ofte man bør gå til gynekologen etter at man har satt i spiral, men vi anbefaler en kontroll etter to måneder for å sjekke om det har vært en utstøtning av spiralen eller om det er tegn til infeksjon i livmor. Etter det behøver man ikke mer kontroll de neste fem årene.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer