Spiral

Aldri før har så få tenåringer blitt gravide

Stadig flere unge kvinner bytter ut p-pillene med spiral eller p-stav.

SIKRERE PREVENSJON MOT GRAVIDITET: Mange unge kvinner velger nå spiral eller p-stav som sitt første prevensjonsmiddel. FOTO: NTB Scanpix
SIKRERE PREVENSJON MOT GRAVIDITET: Mange unge kvinner velger nå spiral eller p-stav som sitt første prevensjonsmiddel. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mens p-piller tradisjonelt sett har vært inngangsporten til prevensjon for unge kvinner, velger stadig flere nå i stedet å få satt inn spiral.

Marius Johansen, medisinskfaglig ansvarlig lege hos Sex og Samfunn, forteller at det de siste årene har vært en tyvedobling av spiralbruk blant jenter i alderen 15-19 år.

Han opplever at de fleste unge kvinner som oppsøker dem for å få spiral har fått informasjon om dette fra sine venninner.

– Den størst rekrutteringen skjer nok ved at de har snakket med venninnene og at de vil ha det samme, sier han.

– Dette er veldig positivt, fordi spiral er et av de aller sikreste prevensjonsmidlene som finnes. For å sette det i perspektiv; hvis 100 kvinner bruker p-piller vil tre til åtte av dem bli gravide i løpet av et år, dette kommer blant annet an på hvor flinke de er til å huske å ta piller. Til sammenligning blir færre enn en av hundre kvinner gravide ved bruk av spiral.

Aldri før hatt så få tenåringsgraviditeter

Bruk av spiral, samt ordningen med å gi gratis prevensjon, har ifølge Sykepleien.no ført til at vi i Norge aldri har hatt så få tenåringsgraviditeter og fødsler som vi har i dag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer