Infeksjonsutløst astma:

Alida (2) hostet konstant i åtte måneder

Mange barn lider av infeksjonsutløst astma – og den kalde årstiden er verst.

INFEKSJONSUTLØST ASTMA: Alida er en av mange barn som sliter med astma når det blir kaldere i luften. Foto: Privat
INFEKSJONSUTLØST ASTMA: Alida er en av mange barn som sliter med astma når det blir kaldere i luften. Foto: Privat Vis mer
Publisert

– Det hele begynte da Alida var cirka fire måneder gammel, forteller Jeanette Westergaard.

– I starten hostet hun bare om natten, men etter noen måneder begynte hun også å hoste på dagtid. Noe som førte til at hun fikk svært lite søvn. Jeg husker at jeg om nettene kunne sitte med henne på fanget i opptil to timer mens hun hostet nesten sammenhengende og kastet opp slim innimellom. På dagtid gikk jeg mange mil for å trille henne i søvn, fordi sjansen da var større for at hun sovnet igjen dersom hun skulle begynne å hoste.

Siden hosten stadig ble verre og aldri så ut til å ville gi seg, fikk de henvisning for utredning på en barnepoliklinikk. Her ble Alida testet for refluks, allergier og respirasjon, samt at det ble foretatt en røntgenundersøkelse.

Prøvde «alt» for å hjelpe henne

Men legene fant aldri noe galt. Alida var en blid og fornøyd jente som utviklet seg fint og la på seg bra. Hosten ga seg imidlertid ikke, noe som begynte å tære på foreldrene.

– Vi visste aldri hvor lenge hun kunne sove av gangen før hun startet å hoste. Og når hun startet å hoste visste vi aldri hvor lenge det ville vare. Det var veldig slitsomt, for slik var det både dag og natt. Det var også en veldig stor påkjenning å se og høre henne hoste så mye. Vi ville så gjerne hjelpe henne, men folk rundt oss sa at det var helt normalt og at det ville gå over.

– Da hun skulle sove for natten prøvde vi «alt»; bæresele, hevet seng, luftrenser på rommet, å ha det kjølig på soverommet, litt varmere på soverommet, giftfrie madrass, løk ved sengen, hostesaft av naturlig dyrkede produkter og så videre. Det som reddet oss var å ha henne i bæreselen, fordi hun hostet minst i oppreist stilling, forteller Jeanette.

SLITSOM PERIODE: Alidas konstante hosting var slitsom både for foreldrene og henne selv, fordi hun sjelden fikk mer enn noen få timer sammenhengende søvn. Foto: Privat
SLITSOM PERIODE: Alidas konstante hosting var slitsom både for foreldrene og henne selv, fordi hun sjelden fikk mer enn noen få timer sammenhengende søvn. Foto: Privat Vis mer

Men da våren kom og Alida fylte ett år, sluttet hun plutselig å hoste. Jeanette forteller at hun nesten opplevde det som uvirkelig, da datteren hadde hostet mer eller mindre døgnet rundt i åtte måneder.

Lykken skulle imidlertid ikke være langvarig, med høst og kaldere vær kom hosten tilbake for fullt.

– Da fikk jeg litt småangst. Vi hadde jo i tre måneder fått kjenne på en hverdag uten hoste og med søvn både på dagtid og nattestid, og hvor vi alle fikk påfyll av overskudd, sier hun.

- Som å få et nytt liv

Til slutt gikk Jeanette til fastlegen og krevde å få en ny lungespesialist. Hos den nye legen fikk de endelig svaret på Alidas problemer; hun hadde infeksjonsutløst astma.

– Vi fikk utskrevet astmamedisinen Flutide og dette var redningen for oss. Vi følte at vi hadde fått et helt nytt liv. Endelig kunne Alida, som da var ett år og fem måneder gammel, sove om natten og leke med de andre barna uten å hoste og bli sliten av det. Det gikk mange netter hvor jeg våknet av at jeg drømte hun hostet. Jeg var også inne og sjekket henne flere ganger. Jeg kunne ikke tro at vi endelig hadde funnet en behandlingsform!

Ifølge Helsenorge.no er det vanlig at barn under seks år har problemer med hvesing og hoste i forbindelse med forkjølelse, uten at dette skyldes astma. Det kan derfor noen ganger være vanskelig å fastslå om det er astma som er årsaken til symptomene.

Det finnes heller ingen spesifikke tester som kan gi svar på om barnet har astma, men det tas en rekke tester for å utelukke andre årsaker til symptomene. Dersom legen har mistanke om at barnet har astma, vil hun kunne foreskrive astmamedisin for å se om det hjelper.

LES OGSÅ: Tvillingene Tore og Magnus var plaget av astma og allergi, at foreldrene bestemte seg for å ta med seg barna og flytte fra det norske klimaet.

Oppstår når det blir kaldere i luften

Anna Bistrup, sykepleier og helsefaglig rådgiver hos Astma- og Allergiforbundet (NAAF), forteller at infeksjonsutløst astma vanligvis oppstår vinterstid og når det blir kaldere i luften.

Symptomene er typiske astmaplager som hoste - spesielt om natten, pustebesvær ved fysisk anstrengelse og økt trettbarhet. Infeksjonsutløst astma er noe man i større grad ser at barn blir kvitt, selv om voksne også kan være plaget av overfølsomme luftveier uten at man har en klar astmadiagnose, sier hun.

Astma deles vanligvis inn i to typer; infeksjonsutløst astma og astma utløst av allergi, men sistnevnte er ifølge NAAF langt mer sjelden. De fleste barn som får infeksjonsutløst astma i sped- eller småbarnsalderen, blir betydelig bedre eller helt friske i 4-5 årsalderen. Men hos barn som får astma senere i livet, kan det være litt annerledes da det ofte også er allergiske komponenter med i sykdomsbildet. Jo lettere barnet er plaget, desto større er sjansen for at astmaplagene vil være borte eller betraktelig bedre etter puberteten.

Bistrup sier det er viktig at man gir medisiner som foreskrives av lege, men tipser også om at det kan være lurt å kjøpe inn «Jonas varmemaske». Dette er en type maske som varmer opp luften før den kommer ned i lungene, da kald luft gir økte lungeplager. Varmemaskene kan kjøpes med en spesiell lue og hals som dekker masken.

– Det er også bra å ha et godt inneklima og riktig temperatur inne på soverommet, samt god håndhygiene for å forhindre spredning av forkjølelsesvirus, råder hun.

LES OGSÅ: Har barnet allergi eller forkjølelse?

ANBEFALER VARMEMASKE: Varmemasken varmer opp luften før den kommer ned i lungene. Foto: NAAF
ANBEFALER VARMEMASKE: Varmemasken varmer opp luften før den kommer ned i lungene. Foto: NAAF Vis mer

Alidas hoste utløses fortsatt av kulde, forkjølelse og fysisk aktivitet, men hun har blitt mye bedre. Mens hun tidligere kunne hoste sammenhengende i opptil to timer, flere ganger om natten, får hun nå en lettere hoste. Hun har heller ikke vært så mye syk og har hatt mye mindre fravær i barnehagen.

– Vi forebygger med flutide og hun har ikke hatt en eneste våkenatt med hoste i høst, forteller Jeanette. – Jeg har også merket at hun ikke får de samme hostekulene hun har fått tidligere når hun leker ute, selv om det er blitt kaldere. Det er helt utrolig og vi setter pris på det hver eneste dag!

LES OGSÅ: - Barn må få leke i søla, putte ting i munnen og generelt være barn

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer