Graviditet

Alkohol øker risikoen for en rekke alvorlige skader hos fosteret

... Og det spesielt hvis mor drikker tidlig i svangerskapet.

ALKOHOL UNDER SVANGERSKAP: Dette gjør alkoholen med fosteret.  Foto: Shutterstock / SpeedKingz
ALKOHOL UNDER SVANGERSKAP: Dette gjør alkoholen med fosteret. Foto: Shutterstock / SpeedKingz Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De aller fleste vet at det ikke anbefales å drikke alkohol under svangerskapet (I tillegg bør du være forsiktig med kaffe om du er gravid!). Vet du hva som egentlig skjer med babyen dersom du tar deg noen glass?

- Når en gravid kvinne drikker alkohol suges det opp i blodet og går over til fosteret via morkaken. Etter kort tid får derfor fosteret like høy promille som mor, sier fungerende divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Henriette Øien. 

Du drikker deg altså rett og slett brisen eller full sammen med den lille som bor i magen din. Og dette kan i verste fall ende svært uheldig. Alkohol øker risikoen for skader hos fosteret, og det kan være alt fra lettere konsentrasjons- og lærevansker til alvorlige skader som hjerneskade og redusert vekst. Det kan også øke risikoen for tidlig fødsel eller spontanabort. 

LES OGSÅ: Gravid: Dette bør du spise 

86 prosent kutter helt ut alkohol 

Ifølge en spørreundersøkelse gjort av Helsedirektoratet oppga 86 prosent av gravide og småbarnsforeldre at de sluttet helt å drikke alkohol da de fant ut at de var gravide; 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer