Graviditet

Alkohol øker risikoen for en rekke alvorlige skader hos fosteret

... Og det spesielt hvis mor drikker tidlig i svangerskapet.

ALKOHOL UNDER SVANGERSKAP: Dette gjør alkoholen med fosteret.  Foto: Shutterstock / SpeedKingz
ALKOHOL UNDER SVANGERSKAP: Dette gjør alkoholen med fosteret. Foto: Shutterstock / SpeedKingz Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De aller fleste vet at det ikke anbefales å drikke alkohol under svangerskapet (I tillegg bør du være forsiktig med kaffe om du er gravid!). Vet du hva som egentlig skjer med babyen dersom du tar deg noen glass?

- Når en gravid kvinne drikker alkohol suges det opp i blodet og går over til fosteret via morkaken. Etter kort tid får derfor fosteret like høy promille som mor, sier fungerende divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, Henriette Øien. 

Du drikker deg altså rett og slett brisen eller full sammen med den lille som bor i magen din. Og dette kan i verste fall ende svært uheldig. Alkohol øker risikoen for skader hos fosteret, og det kan være alt fra lettere konsentrasjons- og lærevansker til alvorlige skader som hjerneskade og redusert vekst. Det kan også øke risikoen for tidlig fødsel eller spontanabort. 

LES OGSÅ: Gravid: Dette bør du spise 

86 prosent kutter helt ut alkohol 

Ifølge en spørreundersøkelse gjort av Helsedirektoratet oppga 86 prosent av gravide og småbarnsforeldre at de sluttet helt å drikke alkohol da de fant ut at de var gravide

- De aller fleste slutter med alkohol. Men 4 prosent oppga at de drakk selv om de visste de var gravide, men vi vet ikke noe om mengder, forklarer Øien. 

Men hva om du finner ut at du er gravid i tredje måned? Gud bedre, jeg som drakk masse øl på festivalen i forrige uke! Og vinkvelden med venninnene! Eller kanskje du bare drakk ett glass rødvin til maten en kveld? Selv om de fleste slutter å drikke når de vet at de er gravide, kan man ikke se bort i fra at en uplanlagt graviditet gjør at man ikke har vært forsiktig med alkohol

- Det er mange som har drukket tidlig i svangerskapet før de visste at de var gravide. Da kan det være fint å henvise til noen studier som viser at beskjeden til moderat drikking ikke nødvendigvis er farlig, forklarer Øien og legger til: 

- Det viktigste er å unngå alkohol videre i svangerskapet. Ingen kan si hvor mye alkohol som skal til før det oppstår skade hos barnet. Noen kvinner og fostre kan være mer følsomme for alkohol enn andre, og vi vet ikke hvem som er mest sårbare. Derfor fraråder vi alkohol gjennom hele svangerskapet. 

Har du uvitende drukket i starten av svangerskapet kan det likevel være fint å prate med en jordmor eller lege under neste svangerskapskontroll. 

LES OGSÅ: Slik bør du trene og spise når du er gravid

Mer sårbar i første del av svangerskapet

I det store og det hele spiller det ingen rolle når mor drikker alkohol gjennom svangerskapet. Ifølge Bente Prytz Mjølstad, som er spesialist hos Norsk Forening for allmennmedisin, øker skadene på fosteret dess mer og dess oftere moren drikker under svangerskapet, men de tidlige månedene kan være kritiske på mange måter;

- Skadevirkningene på fosteret kan være forstyrrelser av utviklingen av hjernen og nervesystemet. Fosteret er vanligvis mest sårbar i de første månedene av svangerskapet, forklarer Mjølstad. 

Skadene kan være lette, men det finnes også mer alvorlige konsekvenser. 

- Mødre med alkoholavhengighetsproblemer som drikker daglig store mengder alkohol, kan føde barn med føtalt alkoholsyndrom, en alvorlig utviklingsforstyrrelse. 

Forstyrrelsen kan gå utover utseendet til barnet og gi hjerneskader. Dette er derimot sjeldent, og det skal mye alkohol til.

Mjølstad understreker også at det er usikkert hvilke mengder som faktisk vil skade et foster, og at gravide som kanskje har tatt seg noen glass før de fant ut av graviditeten mest sannsynlig ikke vil oppleve komplikasjoner. 

- Det er en vanlig bekymring blant gravide at de har drukket litt alkohol før de visste at de var gravide. De fleste føder likevel friske og sunne barn, sier hun. 

LES OGSÅ: Hva gjør du når barnet ditt skiller seg ut?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer