Overgrep mot barn:

- Allerede i barnehagealder bør barn vite det de trenger om seksualitet for å være beskyttet mot overgrep

Å lære om grensesetting tidlig kan gjøre at barn lettere sier i fra om de opplever noe som ikke er greit.

OVERGREP MOT BARN: Overgrep mot barn skjer, men det finnes ting du som forelder kan gjøre. FOTO: NTB Scanpix
OVERGREP MOT BARN: Overgrep mot barn skjer, men det finnes ting du som forelder kan gjøre. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Overgrep mot barn får oss til å reagere sterkt. Ifølge Norsk Helseinformatikk er det vanskelig å vite hvor mange nordmenn som har opplevd overgrep i barndommen, men i spørreundersøkelser rapporterer mellom 8 og 19 prosent kvinner, og mellom 1 og 14 prosent menn, at de har vært utsatt for seksuelle overgrep som barn eller unge.

Det snakkes jevnlig om hvordan man kan stoppe overgripere, og for barnevernspedagog og sexolog Thomas Winther er den aller viktigste forebyggingen å lære barna om seksuelle grenser.

- Å snakke om seksualitet med barn er noe av det mest forebyggende man kan gjøre når det kommer til overgrep, sier Thomas Winther til KK.

- Småbarn bør lære om grenser

Han er opptatt av at foreldre bør være tidlig ute med å ta en prat om seksualitet med barna sine. Han understreker at det ikke skal være en leksjon i hvordan man har sex, men en samtale der du forklare barnet om kropp og barnets grenser.

LES OGSÅ: Voldtekt: - Åpenhet har hjulpet meg videre

LETTERE Å SI I FRA: Dersom barn har kunnskap om seksualitet vil det være lettere for dem å snakke med en voksen. FOTO: NTB Scanpix
LETTERE Å SI I FRA: Dersom barn har kunnskap om seksualitet vil det være lettere for dem å snakke med en voksen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

- Allerede fra barna er i barnehagealder bør de vite det de trenger for å være beskytta. De må lære seg visse begreper. Om barn kan disse tingene tør de oftere å snakke med noen voksne dersom noe har hendt, fordi den voksne har åpnet den døra for dem, forklarer han.

Små barn som forstår seksuelle grenser, og som har begreper på ting om sin anatomi, står mye sterkere rusta når det kommer til å motsette seg et overgrep;

- De aller fleste overgripere er personer som allerede har hatt kontakt med barnet over lengre tid, nettopp for å komme seg i posisjon til å kunne utføre et overgrep. En overgriper vil svært sjelden stille seg til motverge mot et barn som sier i fra, fordi overgriperen er redd for å bli tatt.

Poenget er altså at barnet skal kunne forstå mer om kropp og grenser, for dermed å lettere kunne skjønne hvor grensen går og å klare å fortelle det til en voksen dersom noe skjer.

LES OGSÅ: Så mange kvinner sitter fengslet for seksuelle forbrytelser

ÅPENHET: Sexolog Thomas Winther mener at åpenhet om seksualitet mellom barn og forelder reduserer risikoen for overgrep. FOTO: NTB Scanpix
ÅPENHET: Sexolog Thomas Winther mener at åpenhet om seksualitet mellom barn og forelder reduserer risikoen for overgrep. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Slik snakker du med barnet

Winther tror en del foreldre kvier seg litt for å snakke om sex med barna sine. Han minner om at små barn ikke synes det er pinlig å snakke om slike temaer.

- Det går også an å bruke noen tematiske bøker eller filmer dere kan se på sammen, hvis du ikke vil sitte ansikt til ansikt under samtalen.

Han understreker at poenget ikke er å lære små barn om hvordan sex fungerer i «voksenverdenen» eller å lære dem voksne ord på kroppsdeler.

- Bruk ordene barnet ditt bruker. Sier barnet tiss, så si tiss. Si rett ut at barnet skal si nei hvis noen tar dem på visse kroppsdeler, og at det er barnet som bestemmer over egne grenser, sier han.

En annen ting du kan fortelle, som barnet mest sannsynlig vil forstå, er det Winther kaller for «gode og vonde hemmeligheter»

- En god hemmelighet føles godt, det er en fin hemmelighet du forteller bestevennen din. En vond hemmelighet er de hemmelighetene det gjør vondt å bære på. Barnet vil vite forskjellen på disse. Si at vonde hemmeligheter ikke telles, og at det er lov å fortelle dem videre.

Winther mener vi gjør barna våre en bjørnetjeneste ved å tro at de finner ut av sex og grenser selv.

- Ta tak i det tidlig for å sørge for at barnet ditt er mest rusta mot vonde opplevelser, sier han.

Silje Vold er rådgiver i barns beskyttelse, vold og seksuelle overgrep i Redd Barna. Hun er enig i at det er viktig å snakke med barn om kropp, grenser og overgrep, gjerne helt fra de kan snakke.

- Det trenger ikke være mer komplisert enn hvordan man snakker om å oppføre seg mot hverandre, for eksempel at man ikke skal slå. Legg det på samme nivå, sier hun til KK.

DEPRESJON: Mange nordmenn har opplevd overgrep, og det kan få negative konsekvenser. FOTO: NTB Scanpix
DEPRESJON: Mange nordmenn har opplevd overgrep, og det kan få negative konsekvenser. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Vold sier at Redd Barna opplever at foreldre føler seg usikre på hvordan de skal ordlegge seg. Hun forklarer at barn ofte gir voksne anledninger til å ta opp temaet. Barn spør ofte spørsmål om det å være kjærester, og om de kan få gifte seg med noen.

- Lytt til barna; alt dette er muligheter til å ta opp hva voksne og barn kan gjøre med hverandre og ikke. Klarer man å snakke direkte forstår barna det ganske kjapt. De fleste barn vil ofte si "okei", også leke videre. Men hvis de da opplever overgrep senere vil ting falle på plass, og de vil være bedre rusta, sier Vold.

Noen vil kanskje være redde for å skremme barna ved å fortelle dem om slike ting. Men Vold minner om at barn får med seg mye som kan skremme dem via radio og tv, for eksempel, og at det er bedre å få ting forklart av trygge voksne enn å gå rundt og spinne på ting i eget hode.

- En annen viktig ting er at barna har rett til denne informasjonen. De har rett til å vite hva som er galt og hvor de kan gå for å få hjelp.

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) har laget en oversikt over tegn du kan se etter dersom du mistenker overgrep mot barn. Her er noe av det de trekker frem:

  • Forandring i atferd
  • Kroppslige, somatiske tegn
  • Redsel for personer eller arenaer som tidligere har vært trygge
  • Overdreven seksualisert atferd
  • Regresjon
  • Depresjon og tristhet

Du kan se listen i sin helhet HER.

LES OGSÅ: Hvorfor er det så vanskelig å oppdage at et barn har blitt seksuelt misbrukt?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer