Allergi hos barn

pollenallergi
pollenallergi Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes mange ulike typer allergi. Her kan du lese om høysnue, (også kalt pollenallergi), kronisk allergisk snue og matvareallergi. 

En allergi er en unormal reaksjon i immunsystemet på grunn av at barnet utsettes for et kjemikalium eller stoff. Dette er ofte stoffer som daglig omgir oss. Allergi er vanlig og forekommer hos rundt en tredjedel av befolkningen. De fleste har milde plager, men ca. 1 tredjedel av allergikere trenger medisinsk behandling.

Sykdommer som kan ha sammenheng med allergi er atopisk eksem, astma, spedbarnsdiaré og elveblest. Allergi er arvelig, men opptrer også hos barn som ikke har foreldre med allergi.

Effekten av mange forebyggende tiltak er usikker, og ikke spesielt stor. Noen tiltak er i midlertidig lett gjennomførbare og Norges astma og allergiforbund anbefaler derfor fullamming i minst 6 måneder, unngå røyking innendørs og fukt i boliger. Den vanligste formen er høysnue, også kalt pollenallergi. Barn kan også være allergisk mot mye annet. For eksempel mat, dyr, planter, lys og medisiner.

 

Høysnue/pollenallergi:

Når slimhinnene blir utsatt for allergener (som oftest pollen) blir de betente og barnet får symptomer som nysing, rennende nese og rennende og kløende øyne. Tilstanden gjør seg gjeldende i vår og sommermånedene. Det er uvanlig at barn under 5 år får denne tilstanden.
De vanligste pollensortene voksne og barn er allerigiske mot er:

 

 • Hassel
 • or
 • bjørk
 • engrevehale
 • hundegress
 • timotei
 • burot.

Typisk får en mer pollenallergisymptomer ved varmt vær, høyt skydekke eller sol og vind. Også ved oppklaring med solskinn etter regnvær vil plagene tilta.

Lege kan ta hudprøver for å for å identifisere allergenet. Ved mistanke om allergi hos barn er det ofte barnelege som gjør denne utredningen.

Behandling:
Følg med på pollenvarselet, unngå å sende barnet mye ut dager hvor det er mye pollen i lufta. Tørk klesvask inne. Hvis dere vil lufte huset bør det gjøres om natta, da er pollenutslippet lavest. Barnelege vil vurdere om det er nødvendig med behandling med medikamenter.

Kronisk allergisk snue

Stadig tilbakevendende snue som har lignende symptomer som ved pollenallergi, men dukker opp hele året. Årsaken er vanligvis dyrehår og husstøv. Lege kan identifisere denne type allergi ved hjelp av hudprøver.

Behandling: Det mest effektive er å unngå det barnet er allergisk mot. Kanskje dere må kvitte dere med et husdyr. Det er trist, men nødvendig for barnets helse. Dere må også støvsuge, vaske og skifte sengetøy mye oftere enn før.
Forebygging er et viktig, men også vanskelig tema for småbarnsforeldre. Det er ikke alltid like lett å vite hvilke råd som er godt dokumentert og hvilke som ikke er det.

Matvareallergi

Barn kan bli allergiske mot de fleste næringsmidler. Det vanligste er at de reagerer mot: Melk, egg, fisk, frukt og bær.
Overfølsomheten arter seg ved eksem, elveblest, oppkast, diare, magesmerter eller pustevansker.
For å finne ut om et bar er allergisk mot en spesiell matvare må man vekselvis gi og avstå fra matvarene man mistenker å framkalle allergi. Hvis barnet har hatt sterke reaksjoner tidligere bør dette gjøres i samråd med lege.

Behandling består i å utelukke matvarene barnet reagerer på. Noen ganger er dette enkelt (eks. barnet reagerer kun på jordbær), andre ganger må man grundig til verks for å unngå at barnet får i seg matvaren (eks. melk - det er utrolig hvor mange matvarer som inneholder dette!)

Heldigvis blir de fleste matallergiske barn mindre følsomme med årene, men i blant varer allergien resten av livet.

8 råd fra Norges Astma og Allergiforbund til deg som har allergi, eller barn med allergi og astma.

 • Vask og støvsug gulv og møbler minst en gang i uken
 • Foreta skikkelig utluftning ca. 10 minutter 2 ganger daglig
 • Hold temperaturen i oppholdsrom 20-22 grader, lavere på soverom
 • Sørg for god ventilering i bade- og vaskerom
 • Bytt ut vegg til vegg-tepper med løse tepper
 • Bruk rengjøringsmidler uten unødige tilsetningsmidler
 • Velg kjæledyr uten pels
 • Velg planter uten pollen


Her kan du laste ned brosjyrer og bestille aktuelt materiell fra NAAF sin hjemmeside. 

Skrevet av sykepleier Elisabeth Lofthus Oppdatert 11.05.2005
Kilder:
- Norges Astma og Allergiforbund http://www.naaf.no
- allergiske barn, Kjell Aas, Cappelen, 2. opplag 1995.
- "Den store boken om barnet" Dr. Miriam Stoppard. Teknologisk forlag 2. opplag 2001.
- "Familiens store bok om barnet" Bernt og Monica Danielsson. Familievennen Forlag, 1990.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer