Allergisk mot melkeprotein som baby

Bare tre måneder gammel fikk Jørn en kraftig allergisk reaksjon etter at han hadde drukket morsmelkerstatning.

REAGERTE KRAFTIG: Da Jørn var tre måneder gammel fikk han en kraftig reaksjon på morsmelkerstatning. Foto: Privat
REAGERTE KRAFTIG: Da Jørn var tre måneder gammel fikk han en kraftig reaksjon på morsmelkerstatning. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg tenkte at dette aldri kom til å gå bra, sier Liv Grasdalsmoen.

Trebarnsmoren forteller om sjokket hun fikk da hun for noen år tilbake så den kraftige reaksjonen sønnen hennes hadde på morsmelkerstatning

Hovnet opp i ansiktet

Det hele startet da Jørn bare var tre måneder gammel. 

– Jeg hadde fullammet ham til da og ville teste morsmelkerstatning for å se om han tok tåteflaska mens jeg var borte. Han protesterte vilt på at det ikke var mammas varme pupp som kom inn i munnen, og kan derfor ikke ha fått i seg mer enn noen få dråper før vi ga opp, forteller Liv.

Få minutter senere oppdager pappa Øyvind at noe er galt med Jørn.

– Stemmen hans ble så rar når han gråt og han begynte å hovne opp i ansiktet. Han ble rød rundt munnen og raskt ble han helt sprengt i ansiktet. Det kom ikke en lyd ut av ham, selv om vi så at han prøvde å gråte.  

– Far fikk åpnet munnen hans og begynte å dra lange slimtråder ut av munnen mens han holdt ham over knærne med ansiktet ned for å få ut mest mulig slim, forteller Liv.

BLE TESTET FOR ALLERGI: Da Jørn var syv måneder gammel, kom det frem at han hadde en rekke allergier. Foto: Privat
BLE TESTET FOR ALLERGI: Da Jørn var syv måneder gammel, kom det frem at han hadde en rekke allergier. Foto: Privat Vis mer

Ble hentet av ambulanse

Liv ringer 113 og mens hun snakker i telefonen ser hun sønnen sin bli mer og mer blå i ansiktet.

– Han fikk dratt pusten en gang i blant og da klarte han å få frem litt stemme og gråt. Men det var helt utrolige mengder slim som kom ut av ham, sier hun. 

Ambulansen var raskt på plass, men da hadde anfallet allerede roet seg.

– Det hele var egentlig over ganske kjapt, men han var full av utslett og var veldig opphovnet og rød i ansiktet. I tillegg hadde han en veldig anstrengt pust, forteller Liv.

LES OGSÅ: Dette er symptomene på allergi mot gresspollen

Livredde for at det skulle gjenta seg

Da de kom frem til legen, var Jørn blitt mye bedre. Han var trøtt, men pustet bra.  – Legen målte oksygenmetninga som var fin og sendte oss hjem. Vi hadde ingen aning om hva som hadde skjedd, forteller Liv.

– Ambulansepersonalet sa at det så ut som en alvorlig allergisk reaksjon, men dette ble avvist av legen. Han mente at det ikke var mulig å reagere på morsmelkerstatningen, siden det var et så nøye behandlet produkt. 

Siden de ikke fikk klarhet i hva årsaken til anfallet kunne være, var Liv og Øyvind naturlig nok svært redde for at dette kunne skje igjen.

– Jeg sov veldig dårlig i tiden etterpå, da jeg var redd for at han skulle få anfall mens han sov. Jeg likte heller ikke å være alene med ham, forteller Liv. 

Var allergisk mot mye

Da Jørn var seks måneder gammel var det på tide å introdusere ham for grøt.

Liv forteller at hun blandet grøten med morsmelkerstatning. 

– Siden dette var første gangen han smakte, så var det naturligvis en minimal mengde. Han fikk umiddelbart hele kroppen full av utslett. Jeg tok ham med ut i friskt luft i frykt for at han skulle få pusteproblemer, forteller hun. 

Liv ringte straks til fastlegen sin, som ga henne beskjed om å ikke gi mer morsmelkerstatning før de visste hva det var Jørn reagerte på.

Syv måneder gammel fikk han komme inn til prikktest. Her fikk han klare utslag på melk, egg, nøtter, katt, hest og hund.

Sjelden at man oppdager allergi hos spedbarn

Ifølge Anna Bistrup, helsefaglig rådgiver hos Norges Astma og Allergiforbund (NAAF), er det forholdsvis sjelden man oppdager allergi hos spedbarn, men at det er fullt mulig. 

SJELDEN: Som regel er det melkeproteinet i morsmelkerstatningen barna reagerer på, sier Anna Bistrup, helsefaglig rådgiver hos Norges Astma og Allergiforbund. Foto: NAAF
SJELDEN: Som regel er det melkeproteinet i morsmelkerstatningen barna reagerer på, sier Anna Bistrup, helsefaglig rådgiver hos Norges Astma og Allergiforbund. Foto: NAAF Vis mer

– I Norge regner man med at cirka 5-8% av alle barn har en eller annen form for matvareallergi.

– Nå er det jo ikke slik at det er morsmelkerstatningen i seg selv barnet er allergisk mot, men mot en ingrediens og som regel dreier det seg om melkeprotein, sier hun.

Kontakt lege før du fjerner matvarer

Typiske symptomer på melkeallergi kan være magesmerter og kolikksymptomer.

– Diare eller forstoppelse er vanlig og noen barn kan få blodig diare på grunn av såre slimhinner. Andre symptomer er hosting, surkling, utslett, slimdanning og pustebesvær. 

– Men barn som får morsmelkerstatning for første gang kan ha vondt i magen i noen dager uten at det dreier seg om allergi. Det er derfor viktig at man alltid går til legen for å finne ut hva problemet er, før man begynner å fjerne matvarer, understreker Bistrup.

I samråd med helsepersonell kan man forsøke å fjerne melk fra kosten for å se om barnet blir fri for symptomer. Man kan også teste hydrolysert melk, en fullverdig melkeerstatning uten kumelkprotein som kan kjøpes på apoteket. – Men dersom man hos lege får påvist at barnet er allergisk mot melk, vil man kunne få denne på blå resept, sier hun.

BØR UNDERSØKES AV LEGE: - Flere av symptomene på allergi kan forveksles med andre tilstander, sier barnelege Anette Resch. Foto: Privat
BØR UNDERSØKES AV LEGE: - Flere av symptomene på allergi kan forveksles med andre tilstander, sier barnelege Anette Resch. Foto: Privat Vis mer

Kan forveksles med andre tilstander

Barnelege Annette Resch hos Doktorbarnegod.no sier også at man alltid bør rådføre seg hos lege først. 

Allergisymptomer som gulping, oppkast, sprutbrekninger og magesmerter, kan ifølge Resch lett forveksles med andre tilstander.

– For eksempel kolikk, urinveisinfeksjoner, forstoppelse, influensa, omgangssyke, refluks, andre infeksjoner, medfødte magetarm-problemer, som manglende spiserør eller andre ting som gjør at magetarmpassasjen er hindret eller blokkert helt. 

– Symptomene kan også være multifaktorielle og barn som plages, bør tilsees av barnelege. De kan raskt bli dårlige, dersom ernæringen er mangelfull eller hindret. Væskemangel og elektrolyttforstyrrelser kan raskt bli alvorlige særlig på veldig små barn, nyfødte og spedbarn, sier hun.

LES OGSÅ: Allergi eller forkjølelse? Slik skiller du symptomene

Måtte gi bort dyrene

Liv forteller at det var litt av et sjokk da de innså at de hadde et barn som var så allergisk.  

Allergien betød at familien måtte gjøre store endringer, både i forhold til maten og hverdagen.

– Vi hadde katt, hest og hund og vi hadde sett at Jørn hadde mye tørr hud, særlig i kinnene, men vi hadde ikke tenkt tanken på at dette kunne ha en sammenheng. Kattene fikk vi omplassert, hesten ble satt bort og hunden fikk vi tilrettelagt plass til ute. Det var en stor sorg for meg som er veldig dyrekjær, men vi gjorde det i frykt for at han også skulle utvikle astma, forteller Liv.

Fikk utslett av kyss på kinnet

I stedet for vanlig kumelk, fikk Jørn Nutramigen melkeerstatning. Liv ammet ham til han var 14 måneder og hun kuttet ut alt av egg og melk i sin egen kost. 

– Det var en tøff tid. Det var vanskelig i forhold til at han skulle begynne hos dagmamma og så i barnehagen. Han var såpass ømfintlig at om han tok smokken til en baby som hadde drukket melk, fikk han utslett og ubehag.

– Jeg kysset ham en gang på kinnet etter at jeg hadde spist vaniljesaus og da fikk han blemmer der på en, to, tre. 

Liv forteller at de også hadde problem med folk som i beste mening ønsket å gi Jørn is og krem.

– Det var godt ment, men det kunne faktisk ta livet av ungen vår. Sjokolade var en av de tingene det var vanskeligst å passe på at folk ikke ga ham, sier hun.

LES OGSÅ: Så ofte bør smokkene vaskes og byttes ut

NESTEN KVITT MELKEALLERGIEN: - Snart skal Jørn inn på sykehuset for å prøve å drikke melk, forteller mamma Liv.   Foto: Privat
NESTEN KVITT MELKEALLERGIEN: - Snart skal Jørn inn på sykehuset for å prøve å drikke melk, forteller mamma Liv. Foto: Privat Vis mer

Nesten vokst det av seg

Mens noen kan være allergiske hele livet, vil de aller fleste barn vokse av seg melkeallergien.

– De fleste blir helt bra. Mange som har reagert når de var små, opplever at de allerede ved skolealder kan begynne å drikke melk, sier Anna Bistrup i NAAF.

Jørn er i dag 10 år gammel og er en sterk og fin gutt. Han er fortsatt ganske plaget av atopisk eksem, men tåler nå å spise egg og nøtter. Eksemen blir verre når han er i kontakt med enkelte dyr og når han blir stresset. På vinteren kan det bli så ille at han må bandasjere fingre og føtter.

Men i forhold til melkeallergien har det blitt store endringer. Nylig var han på sykehuset og gjorde en ny prikktest, her hadde han ikke lengre utslag på melk.

– Det er helt utrolig, men prikktester er ikke helt pålitelige. Så nå skal han inn på sykehuset for å prøve å drikke melk, det blir spennende! 

LES OGSÅ: - Ikke hør på skrekkhistoriene om setefødsel!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer