Mammaskam

- Alt ble bedre etter at jeg gråt i telefonen

Maria skammet seg over at hun ikke fikk til ammingen og at hjemmet ikke var strøkent. Så bestemte hun seg for å snakke om det.

OPPGJØR MED MAMMASKAMMEN: Mammaskam er et mye større problem enn mange kanskje er klar over, mener Maria Carlsson. FOTO: Julia Friberg
OPPGJØR MED MAMMASKAMMEN: Mammaskam er et mye større problem enn mange kanskje er klar over, mener Maria Carlsson. FOTO: Julia Friberg Vis mer
Publisert

– Mammaskam er veldig sårt og det tynger voldsomt fordi man holder det inni seg, sier Maria Carlsson (37).

Maria jobber som mammacoach og brenner for å hjelpe mødre med å få en bedre hverdag, men som så mange andre kvinner har hun til tider kjent på skam i forbindelse med mammarollen.

Som nybakt mor slet hun blant annet med ammingen og måtte ty til pumping for å kunne gi barnet morsmelk.

– Pumpingen gjorde meg skikkelig sliten, men jeg fortsatte fordi jeg skammet meg over å skulle gi opp for tidlig. Til slutt var jeg totalt utslitt og måtte gi barnet morsmelkerstatning. Jeg følte fortsatt skam, fordi jeg spurte meg selv om jeg virkelig hadde gjort alt jeg kunne for babyen min, sier hun.

– I dag ser jeg at jeg tok det beste valget, fordi jeg tok vare på meg selv midt i alt kaoset og barnet mitt hadde det kjempebra.

Føler seg mislykket som mamma

Maria er mamma til tre barn som bor hos familien på heltid og har i tillegg et bonusbarn. Med fire barn i alderen ett til ti år, er det naturlig nok travle dager.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer