Alt du trenger å vite om å søke plass i barnehage

Skal du søke barnehageplass for først gang og finner prosessen forvirrende? Her er svar på noen av de vanligste spørsmålene.

KALENDERVARSEL: Det nærmer seg 1. mars, som er fristen for å søke barnehageplass på hovedopptaket. Foto: Mammanett
KALENDERVARSEL: Det nærmer seg 1. mars, som er fristen for å søke barnehageplass på hovedopptaket. Foto: Mammanett Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fristen for å søke barnehageplass på hovedopptaket nærmer seg med stormskritt.

Dersom du skal søke plass for første gang, kan det være vanskelig å orientere seg om hvordan og hvor man søker, hva en barnehageplass koster og hvem som egentlig har rett til å få plass. 

Vi har samlet denne informasjonen for deg!

Hvordan søker jeg barnehageplass?

For å søke barnehageplass går du først inn på din kommunes hjemmeside, hvor du vil finne informasjon om søknadsprosessen.

Ifølge Kristine Strømmen hos Utdanningsdirektoratet, vil de fleste kommuner i dag gi foreldre mulighet til å sende inn søknadsskjemaet elektronisk. 

– Søknadsfrister og opptakskriterier bestemmer kommunene, så de kan variere. Derfor finnes det heller ikke noe nasjonalt nettsted, men kommunene har informasjon på sine nettsider, sier hun.

LES OGSÅ: Fem spørsmål du ikke tør stille barnehagen

Alt du trenger å vite om å søke plass i barnehage

Når er det barnehageopptak?

Både private og offentlige barnehager skal ha opptak minimum en gang per år, men de kan ha opptak flere ganger i året.

Hovedopptaket er stort sett 1. mars, og man kan søke både kommunale og private barnehager i dette opptaket.

Ifølge Marius Iversen, kommunikasjonsdirektør hos PBL, Interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen for private barnehager i Norge, gjelder det samme dersom du skal søke plass i en privat barnehage. 

– Både private og kommunale barnehager er offentlig godkjente barnehager som er med i det samordnede opptaket i kommunen. Det er i utgangspunktet ingen forskjell på å søke plass i disse barnehagene ved hovedopptaket i kommunen. 

– Ved samordnet opptak benyttes samme skjema for å søke barnehageplass i private og kommunale barnehager, sier han. 

Når har barnet mitt rett på barnehageplass? 

Selv om reglene kan variere fra kommune til kommune, er det ifølge Utdanningsdirektoratet et par ting som er felles. 

– Barn som fyller ett år senest innen utgangen av august det året det søkes om barnehageplass, har rett til å få plass i barnehage fra august. Barnet har også rett til plass i barnehage i den kommunen der det er bosatt, sier Strømmen.

MEN HVIS DU HAR BARN FØDT SEPTEMBER OG OKTOBER - ER DET OGSÅ STORE MULIGHETER FOR AT DERE HAR RETT PÅ BARNEHAGEPLASS:

– Det er et forslag om å utvide denne retten på høring, slik at den også gjelder barn som fyller ett år innen utgangen av september og oktober. Dersom dette forslaget går gjennom vil september- og oktoberbarn ha rett på barnehageplass allerede fra høsten 2016, sier hun.

Hun legger til at det ikke finnes noen minstealder for å søke barnehageplass, men at barnet ikke har rett på plass før han eller hun fyller ett år. 

LES OGSÅ: - Ikke gå fra barnehagen med «blødende mammahjerte»

INGEN MINSTEALDER: Men barn som fyller ett år senest innen utgangen av august det året det søkes om barnehageplass, har rett til å få plass i barnehage fra august. Foto: NTB Scanpix
INGEN MINSTEALDER: Men barn som fyller ett år senest innen utgangen av august det året det søkes om barnehageplass, har rett til å få plass i barnehage fra august. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hvordan bestemmes hvem som får plass? 

– Hver kommune og/eller barnehage fastsetter sine opptakskriterier, men alle barnehager i kommunen skal samarbeide om opptak av barn. Barn med nedsatt funksjonsevne har rett på å bli prioritert, sier Strømmen.

De nyeste tallene fra Utdanningsdirektoratet er per 15. desember 2014, da sto 8 334 barn på venteliste. 

– Alle kommuner oppfyller retten til plass. Det betyr at barn som står på venteliste ikke har rett til plass på grunn av alder, fordi søknaden om plass er levert etter hovedopptaket eller at barnet ikke bor i kommunen det er søkt plass i, forklarer hun.

Kan jeg postlegge søknaden den 1. mars?

Det kan virke litt uklart om kommunene må ha mottatt søknaden din innen den 1. mars eller om man kan sende søknaden denne dagen. 

I følge Kristine Strømmen vil det tryggeste være å sende søknaden i god tid og å bruke den digitale løsningen for søknadsinnsending. 

EKSEMPEL PÅ SØKNADSSKJEMA: De fleste kommuner gir foreldre mulighet til å sende inn søknadsskjemaet elektronisk. Foto: Skjermbilde fra Tynset Kommune
EKSEMPEL PÅ SØKNADSSKJEMA: De fleste kommuner gir foreldre mulighet til å sende inn søknadsskjemaet elektronisk. Foto: Skjermbilde fra Tynset Kommune Vis mer

Er det samme søknadsskjema for privat og offentlig barnehage?

Det skal være et samordnet opptak, men søknadssystemet kan ifølge Strømmen variere fra kommune til kommune. Hun råder derfor foreldre om å finne nærmere informasjon på sin kommunes nettside.

Må man søke plass hvert år?

Dette varierer også fra kommune til kommune. Sjekk med den aktuelle barnehagen eller med kommunen du skal sende søknaden til.

Hvor finner jeg mer informasjon om barnehagene?

I fjor lanserte Utdanningsdirektoratet nettstedet Barnehagefakta.no. Her kan foreldre finne nøkkelinformasjon om den enkelte barnehage. I tillegg vil foreldre få nyttig informasjon via barnehagens egne nettsider. 

– Her kan man finne mer informasjon om barnehagen, hvordan den er organisert og barnehagens årsplan og vedtekter. Årsplanen gir en konkretisering av den enkelte barnehages arbeid. Barnehageeieren skal fastsette barnehagens vedtekter. Barnehagens vedtekter gir opplysninger som er av betydning for foreldrene for eksempel når barnehagen er stengt pga. ferie.  

– I tillegg er det greit å være oppmerksom på hvilke rettigheter man har som forelder, for eksempel rett til barnehageplass, mulighet for redusert foreldrebetaling, reglene for barn med særskilte behov og så videre, sier Strømmen.

Marius Iversen hos PBL tror det varierer hva foreldre vektlegger når de skal velge barnehage.

– Generelt opplever vi at foreldre tar stadig mer bevisste valg når de søker barnehageplass. De er opptatt av hvilket tilbud den enkelte barnehage kan gi deres barn. Hvordan er det pedagogiske opplegget? Hvor mange ansatte har barnehagen? Hvilke kompetanse har de som jobber der? Hvordan er mattilbudet? Og hvilke turer og aktiviteter har barnehagen? 

– Også er nok beliggenhet og åpningstider svært viktig for mange foreldre ved valg av barnehage. 

SAMLER NØKKELTALL FRA BARNEHAGENE: Tallene i barnehagefakta er basert på opplysninger som barnehagene selv rapporterer inn i desember hvert år. Foto: Skjermbilde fra Barnehagefakta.no
SAMLER NØKKELTALL FRA BARNEHAGENE: Tallene i barnehagefakta er basert på opplysninger som barnehagene selv rapporterer inn i desember hvert år. Foto: Skjermbilde fra Barnehagefakta.no Vis mer

Hva koster en barnehageplass?

Myndighetene har bestemt at foreldre med barn i barnehagen ikke skal betale mer enn maksprisen for en barnehageplass.

For 2016 er denne maksprisen satt til kr 2655,-. Denne prisen inkluderer riktignok ikke matpenger, noe som kan variere en del fra barnehage til barnehage. 

I tillegg er det flere moderasjonsordninger, hvis du har flere barn eller har lav inntekt.

I 2015 ble det innført to ordninger som skal gi billigere barnehage for familier eller husholdninger med lav inntekt. Den ene ordningen går ut på at ingen skal betale mer enn 6 prosent av inntekten sin til barnehagen. Hvis maksprisen er høyere enn 6 prosent av den samlede inntekten til husholdningen, skal du ha en redusert pris. I 2016 skal altså husholdninger med en samlet inntekt som er lavere enn 486 750 kroner per år ha lavere pris, forklarer Strømmen.

– Den andre gir alle 4- og 5-åringer, og barn med utsatt skolestart, som bor i husholdninger med lav inntekt, rett til å få 20 timer gratis oppholdstid i barnehage per uke. For barnehageåret 2015-2016 gjelder dette for husholdninger som har en samlet inntekt som er lavere enn 405 000 kroner per år. 

LES OGSÅ: Her er utstyret barnet trenger til barnehagestart

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer