Sommeren og det varme været er endelig her og vi nordmenn er ikke sene med å kaste oss ut i nærmeste sjø eller vann – til tross for at badetemperaturene kanskje ikke er helt på topp alle steder ennå.
Men den gode sommeren øker også faren for drukningsulykker. Tall fra Norsk Folkehjelp viser nemlig at antall drukningsulykker blant barn og unge ofte henger sammen med hvor god eller dårlig den norske sommeren er.
Et begrep det har versert en rekke historier om de siste årene, spesielt i sosiale medier, er såkalt sekundærdrukning. Mange har delt skremmende beretninger om barn som har omkommet eller blitt syke flere timer etter at de har blitt reddet opp av vannet.
Men hva er egentlig sekundærdrukning og hvilke tegn bør vi foreldre være oppmerksomme på?
– Sekundærdrukning er et upresist begrep, sier Ole Magnus Filseth. Han er overlege ved akuttmedisinsk avdeling på Universitetssykehuset Nord-Norge og ekspert på hypotermi og drukning.
Filseth viser til definisjonen på drukning som ifølge Store Medisinske Leksikon er respirasjonssvikt som følge av at munn og nese kommer under vann eller annen væske. Her beskrives det at drukning har tre mulige utfall; døden, sykelighet eller ingen konsekvens.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger