Alt om babysvømming

babysvømming
babysvømming Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Babysvømming er en vannaktivitet hvor foreldre og barn deltar aktivt sammen. Hvordan barnet opplever sine første møter med vann er meget avgjørende for barnets trygghet og glede i vannet resten av livet. På babysvømming vil du få veiledning om hvordan barnets første møter med vann bør gjennomføres.

Enkle pedagogiske øvelser med sang og lek brukes for at barnet skal bli kjent med vannet. Kursene ledes av instruktører som er spesialutdannet, og har god kunnskap om babysvømming. Det arrangeres babysvømming mange steder i landet. Ta kontakt med din lokale svømmeklubb. Da babysvømming er meget populært, må man ofte beregne noe ventetid før man får plass.

Hva lærer babyen?

Samhørighet, sosial trening og motorisk utvikling
Foreldrene får en ny måte å være sammen med barnet sitt. Babyen kan lett bevege seg. Vannet rundt barnets kropp bidrar til at barnet blir oppmerksom på sin egen kropp. Barn opplever vannet med alle sine sanser. De klarer mange bevegelser i vannet som de ennå ikke klarer på land og får derfor muligheten til å utvikle seg motorisk. Babyene får utvikle musklene på en gunstig måte i vannet.

 

         
                                           Daniel elsker vann!

Babysvømming hjelper både barna og foreldrene til å bli trygge i vannet. Det lille barnet lærer seg å dykke og ikke minst å komme seg opp til overflaten igjen.
Dersom barnet tidlig lærer seg hva det vil si å havne under vannoverflaten, får det samtidig respekt for vannet. Dette er noen av de viktigste effektene ved babysvømming, sikkerhet og vanntilvenning. Babysvømming har imidlertid også andre positive virkninger.
Fint for pappa! I tillegg er babysvømmingen et fint sted å treffe andre foreldre og barn. Barnet får foreldrenes udelte oppmerksomhet. Pappa får en mulighet til å være sammen med barnet på en hyggelig måte.

Hvem kan delta på babysvømming?

Alle friske barn kan delta på babysvømming. Barn med ulike type handicap kan ha god nytte av babysvømming. For barn med handicap eller sykdom må lege godkjenne deltagelse. Den medisinske nedre grense er at barnet skal veie mer enn 4 kg og være minst 2 måneder. Dette fordi man skal være trygg på at bayen er ved god helse og legger på seg, og at det skal klare å holde varmen i vannet. Navlen skal være grodd.

Ailin dykker! Dykke

Å dykke er en spennende og annerledes måte å se verden på! Å uhemmet kunne bevege seg under vannet gir barnet en følelse av frihet. I en ulykkessituasjon vil også barnet være mer forberedt og ikke gripes av panikk hvis det har et naturlig forhold til dykking.
Tidligere snakket man om barnets "dykkerefleks" på babysvømming, som man ønsket at barnet skulle beholde. Dykkerefleksen er ikke i det hele tatt interessant i forhold til babysvømming. Nå vil kursholdere at babyen skal lære seg å holde pusten under vann bevisst, ikke ved hjelp av en refleks. Barnet skal lære gradvis og forsiktig å holde pusten ved å helle vann over hodet. Etter mye trening vil barn og foreldre bli trygge i vannet, og barnet bevisst har lært å holde pusten. Da kan man forsiktig prøve å dykke barnet under vann et kort øyeblikk. Tiden under vann øker man gradvis.
Det er viktig å gi barnet et konsekvent og tydelig signal før dykking. Signalene er forskjellige på forskjellige babysvømmingskurs. Det kan være et ord, en bevegelse, luftstrøm i ansiktet eller vann over ansiktet. Poenget er at barnet skal lære seg å holde pusten før det dykker.

Forberedelser


På babysvømmingen har vannet vanligvis en temperatur på minst 32 grader. Babyen er vant til høyere temperaturer hjemme i badebalja. Det kan være lurt å gradvis senke temperaturen på badevannet ned mot 32 grader før kurset, slik at overgangen til bassenget blir så liten som mulig. La barnet få noen dråper med vann i ansiktet.
Har du dusj hjemme, kan det være lurt å dusje sammen med babyen, slik dere må gjøre etter babysvømminga. Det anbefales ikke å vaske babyen med såpe i dusjen før babysvømming, da babyen kan bli glatt og vanskelig å holde på. Mange steder er det ikke nødvendig med dusj av babyen i det hele tatt før man går ut i bassenget. De voksne må selvsagt dusje først. 

Hva mener foreldre?


Les hva disse mødrene synes om babysvømming:


Takk til dr. Ludmilla Rosengren, for informasjon om babysvømming.
Les mer på hennes side om babysvømming: babysim.com

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer