Uforklarlig infertilitet:

- Alt var helt i orden, men vi ble bare ikke gravide!

Cecilie og Audun forsøkte å bli gravid i seks år uten å lykkes. Til slutt fikk de diagnosen «uforklarlig infertilitet».

IVF BEHANDLING: Etter seks år som prøvere valgte Cecilie og Audun til slutt IVF behandling og har i dag sønnen Samuel August. Foto: Fotograf Sundsvold
IVF BEHANDLING: Etter seks år som prøvere valgte Cecilie og Audun til slutt IVF behandling og har i dag sønnen Samuel August. Foto: Fotograf Sundsvold Vis mer
Publisert

Dersom et par har prøvd å bli gravid i ett år uten å lykkes, kan man be fastlegen om å bli utredet for ufrivillig barnløshet. Men selv om det er god hjelp å få, er det ikke alltid legene klarer å komme helt til bunns i hva det er som egentlig er årsaken til at man ikke lykkes i å bli gravid.

Et par som har fått oppleve dette er Cecilie Sanden (34) og ektemannen Audun (37). Etter å ha prøvd å bli gravide i hele seks år, valgte de til slutt å starte utredning for ufrivillig barnløshet.

Men da testresultatene var klare, fikk de slett ikke svaret de hadde forventet seg; alt var nemlig helt i orden hos dem begge to. De var såkalt uforklarlig infertile.

– Vi hadde forberedt oss på at det skulle komme et svar om dårlig sædkvalitet eller at egglederne mine var tette. Vi tenkte at det jo måtte være noe galt, siden vi hadde prøvd så lenge uten at noe som helst hadde skjedd. Vi hadde jo ikke en gang opplevd en påbegynt graviditet som gikk galt. Det var derfor litt tøft å få vite at alt var helt i orden – vi ble bare ikke gravide!

– Det hadde vært lettere å forholde seg til barnløsheten, dersom man hadde hatt en knagg å henge problemet på. Nå stod vi der med like mange, om ikke flere, spørsmål enn vi hadde før vi startet utredningen. Hvorfor lykkes vi ikke når alt «virker»?

Angret på at de ikke startet prosessen tidligere

Cecilie, som har en 18 år gammel gutt fra et tidligere forhold, forteller at de seks årene frem mot utredningen var ganske tøffe.

– Spesielt siden vi fikk en del spørsmål fra andre, men valgte å holde problemene for oss selv. Fordi jeg hadde sønnen min Christopher fra tidligere, var det lett for folk å spørre oss om når vi skulle ha et barn sammen. I tillegg så vi at den ene etter den andre rundt oss fikk barn og vi lurte veldig på når det skulle bli vår tur.

– Vi forsøkte å ikke stresse og tenkte hele tiden at «det skjer når det skjer», men i ettertid ser vi at vi burde ha tatt kontakt med legen vår lenge før, sier hun.

Siden paret hadde vært prøvere såpass lenge, mente legen at IVF behandling ville være det riktige for dem. Men da de fikk høre at de måtte regne med noen måneders ventetid, besluttet de å oppsøke en privatklinikk i Danmark.

Ønsket om å bli gravid ble plutselig veldig altoppslukende. Vi hadde bestemt oss for at nok var nok, nå måtte det skje! Vi valgte derfor å gå for en privat klinikk i Danmark som vi fikk anbefalt av et vennepar. Vi bor også såpass nærme at det var en enkel løsning for oss, forteller hun.

LES OGSÅ: Sekundær infertilitet: Sorgen over barna vi ikke fikk

SÅRENDE: - Fordi jeg hadde sønnen min Christopher fra tidligere, var det lett for folk å spørre oss om når vi skulle ha et barn sammen, forteller Cecilie. Foto: Fotograf Sundsvold
SÅRENDE: - Fordi jeg hadde sønnen min Christopher fra tidligere, var det lett for folk å spørre oss om når vi skulle ha et barn sammen, forteller Cecilie. Foto: Fotograf Sundsvold Vis mer

Valgte IVF ved privatklinikk

Å ta fertilitetsbehandling hos en privat klinikk er kostbart, da man ikke får dekket en del av kostnaden for legeundersøkelse og medisin slik man får dersom man gjør det gjennom det offentlige. Men selv om de betalte cirka 45 000 kroner for tre prøverørsforsøk i tillegg til reise, opphold og kostbare medisiner, synes de at prisen var verdt det.

Det skulle nemlig vise seg at de lykkes med å bli gravid raskere enn de kunne drømme om.

– Det hele gikk veldig greit og fort; vi kontaktet klinikken i juni og i oktober samme år var jeg gravid! Vi lykkes på andre forsøk og var overlykkelige, men vi hadde også stor frykt for at det skulle gå galt. Jeg hadde litt blødninger i starten som skremte oss, men etter sjekk hos legen viste det seg at alt var bra, smiler hun.

– Fertilitetslegen sa at vi hadde et veldig godt utgangspunkt fordi kroppen min hadde vært gravid før, selv om det var mange år siden. Han mente problemet kunne være at eggene ikke festet seg, da det ikke var problemer med å befrukte dem.

– Vi har mange ganger tenkt på hvorfor vi ikke gjorde dette før? Vi kunne ha sluppet å vente i så mange år.

Ble gravid på andre forsøk!

I juni 2016 fikk de sønnen Samuel August (16 mnd) og selv om Cecilie og Audun ikke har konkrete planer om å gjenta prosessen, er muligheten fortsatt til stede. I en fryser i Danmark ligger det nemlig fortsatt tre ferdig befruktede egg.

– Vi håper at det kan bli søsken ut av det på et senere tidspunkt, men da blir det ikke en ny runde med IVF. Ifølge legene kan eggene settes inn i en naturlig syklus, siden det ikke er noe galt med kroppen min. Vi er veldig heldige som kan gjøre det, da vi slipper unna mange kostnader forbundet med det og hele prosessen med å hente ut egg som jeg synes var ganske ubehagelig.

– Min oppfordring til andre i samme situasjon er å ikke vente med å bli utredet for ufrivillig barnløshet og til å tørre å være åpne om situasjonen sin. Når vi endelig bestemte oss for å starte utredningen, valgte vi å fortelle om det til familie og venner – og vi fikk utelukkende positiv respons. For vår del var det ikke skam som holdt oss tilbake, men det er vanskelig å skulle gjøre seg veldig sårbar ved å fortelle andre at man ikke får det til. Vi opplevde å få så innmari mye støtte og gode lykkeønskninger når vi var åpne om problemene, så jeg har tenkt mye på hvorfor vi ikke gjorde det tidligere, sier hun.

LES OGSÅ: Blogget om barnløshet i sju år - så skjedde det utrolige

KAN FÅ FLERE SØSKEN: I en fryser i Danmark ligger det fortsatt tre ferdig befruktede egg som en gang i fremtiden kan gi Samuel August og Christopher søsken. Foto: Fotograf Sundsvold
KAN FÅ FLERE SØSKEN: I en fryser i Danmark ligger det fortsatt tre ferdig befruktede egg som en gang i fremtiden kan gi Samuel August og Christopher søsken. Foto: Fotograf Sundsvold Vis mer

Må gjennom en rekke tester

Terje Sørdal, gynekolog og medisinsk ansvarlig hos Medicus.no, forteller at cirka 15 prosent av parene som utredes hos dem får diagnosen uforklarlig infertilitet. Men før den tid må paret gjennom en rekke ulike tester hvor man blant annet sjekker mannens sædkvalitet og antall sædceller, og undersøker kvinnens livmor og eggstokker med ultralyd.

I noen tilfeller hender det at forklaringen på fruktbarhetsproblemet avsløres etter at IVF prosessen er satt i gang.

– Da hender det at vi finner dårlig eller ingen befruktning, eller dårlig embryoutvikling og få eller ingen embryo med så god kvalitet at de vil føre til barn. I slike tilfeller finner vi altså en årsak som vi ellers ikke vil finne ved standardutredning av paret. Når et par har forsøkt å bli gravide sammen i seks år som i dette tilfellet, er det helt klart en årsak til det. At diagnosen blir uforklarlig skyldes at selve årsaken ennå ikke har latt seg identifisere, forklarer han.

FINNER IKKE ALLTID ÅRSAKEN: Ifølge gynekolog Terje Sørdal ved Medicus, får cirka 15 prosent av parene som utredes hos dem diagnosen uforklarlig barnløshet. Foto: Medicus
FINNER IKKE ALLTID ÅRSAKEN: Ifølge gynekolog Terje Sørdal ved Medicus, får cirka 15 prosent av parene som utredes hos dem diagnosen uforklarlig barnløshet. Foto: Medicus Vis mer

Kan ha sammenheng med livsstil og alder

Ifølge Sørdal er det en rekke faktorer som kan påvirke fruktbarheten, men som man i en slik prosess ikke med sikkerhet kan utpeke som årsaken til problemene. En av de vanligste faktorene er parets alder.

Kvinnens alder er i seg selv en viktig faktor når det gjelder hennes fruktbarhet, da antall genetisk normale egg avtar med tiden. Det faller fra 37 års alder, raskt etter 40 år og som en stein etter 42 år. Mannen får også flere genetisk unormale sædceller etter 45 år, men ikke på langt nær i samme grad som hos kvinnen. Mannen lager nye sædceller hele tiden, mens kvinnens egg har ligget der siden hun var fire måneder i sin mors liv. Disse har en begrenset varighet - en «best før dato»!

En annen viktig faktor er parets livsstil. Det å ha en alminnelig sunn livsstil med variert kost, fysisk aktivitet og et moderat forbruk av alkohol og tobakk er å anbefale for oss alle, men er spesielt viktig når man planlegger å bli gravid.

– En svært uheldig livsstil kan nok også være av betydning, uten at det vises under selve utredningen, sier Sørdal.

– Stress kan også være med å forstyrre eggutviklingen og eggløsningen i enkelte sykluser, om det er sterkt nok. Studier har også vist at det å røyke mer enn ti sigaretter daglig og det å innta mer enn fem kopper kaffe daglig, kan ha en negativ innflytelse på fruktbarheten. Men studiene som viser slike sammenhenger er ofte små og lar seg ikke alltid reprodusere, sier han. I noen tilfeller kan uforklarlig infertilitet også skyldes mindre forandringer hos begge partnere, slik at det til sammen blir av betydning når de forsøker å få barn sammen.

– Hvis for eksempel hans sædceller har nedsatt evne til å trenge inn i egget og hennes egg har dårligere kvalitet enn forventet, vil det kunne ta lengere tid enn forventet å oppnå graviditet for paret, sier Sørdal.

Gode odds for å lykkes

Selv om det for enkelte kanskje kan kjennes tungt å ikke få en god og enkel forklaring på hvorfor man ikke blir gravid, har disse parene ifølge Sørdal allikevel gode odds for å lykkes.

Han er derfor ikke forbauset over å høre at Cecilie og Audun lyktes på andre forsøk, men påpeker at det ofte kan ta flere forsøk dersom kvinnens alder er høy.

– Det er alltid de som mislyktes eller som ble misforstått som lar seg høre fra, mens de som lykkes og har det bra ofte glemmer å fortelle andre hvordan det var. Derfor kan inntrykket av de uforklarliges skjebne ofte virke dårligere og mer negativt enn det fortjener, sier han.

– Sjansen til å bli gravid for de med uforklarlig barnløshet er god. Mange blir gravide som følge av behandling, men hvis man observerer en større gruppe par med denne diagnosen ser man at de fleste faktisk blir gravid på egen hånd.

De viktigste årsakene til at kvinner ikke blir gravide:

De viktigste årsakene til fruktbarhetsproblemer hos menn:

  • For få sædceller, altså lavt sædcelletall
  • Sædceller med unormal form som ikke kan bevege seg normalt eller befrukte egg
  • Sædceller som ikke svømmer godt

Kilde: Helsenorge.no

LES OGSÅ: 8 vanlige grunner til at dere ikke blir gravide

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer