Uforklarlig infertilitet:

- Alt var helt i orden, men vi ble bare ikke gravide!

Cecilie og Audun forsøkte å bli gravid i seks år uten å lykkes. Til slutt fikk de diagnosen «uforklarlig infertilitet».

IVF BEHANDLING: Etter seks år som prøvere valgte Cecilie og Audun til slutt IVF behandling og har i dag sønnen Samuel August. Foto: Fotograf Sundsvold
IVF BEHANDLING: Etter seks år som prøvere valgte Cecilie og Audun til slutt IVF behandling og har i dag sønnen Samuel August. Foto: Fotograf Sundsvold Vis mer
Publisert

Dersom et par har prøvd å bli gravid i ett år uten å lykkes, kan man be fastlegen om å bli utredet for ufrivillig barnløshet. Men selv om det er god hjelp å få, er det ikke alltid legene klarer å komme helt til bunns i hva det er som egentlig er årsaken til at man ikke lykkes i å bli gravid.

Et par som har fått oppleve dette er Cecilie Sanden (34) og ektemannen Audun (37). Etter å ha prøvd å bli gravide i hele seks år, valgte de til slutt å starte utredning for ufrivillig barnløshet.

Men da testresultatene var klare, fikk de slett ikke svaret de hadde forventet seg; alt var nemlig helt i orden hos dem begge to. De var såkalt uforklarlig infertile.

– Vi hadde forberedt oss på at det skulle komme et svar om dårlig sædkvalitet eller at egglederne mine var tette. Vi tenkte at det jo måtte være noe galt, siden vi hadde prøvd så lenge uten at noe som helst hadde skjedd. Vi hadde jo ikke en gang opplevd en påbegynt graviditet som gikk galt. Det var derfor litt tøft å få vite at alt var helt i orden – vi ble bare ikke gravide!

– Det hadde vært lettere å forholde seg til barnløsheten, dersom man hadde hatt en knagg å henge problemet på. Nå stod vi der med like mange, om ikke flere, spørsmål enn vi hadde før vi startet utredningen. Hvorfor lykkes vi ikke når alt «virker»?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer