Ferie:

- Altfor mange barn kommer hjem fra ferien med vonde minner

- På ferie med barn bør man holde seg på en så lav promille at man nesten kan være kjørbar, mener barnepsykolog.

DÅRLIGE OPPLEVELSER: Ifølge barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen er det flere norske barn enn vi er klar over som har hatt dårlige opplevelser knyttet til foreldrene og alkohol. Foto: AV-OG-TIL
DÅRLIGE OPPLEVELSER: Ifølge barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen er det flere norske barn enn vi er klar over som har hatt dårlige opplevelser knyttet til foreldrene og alkohol. Foto: AV-OG-TIL Vis mer
Publisert

Sommeren er i gang for fullt, og temperaturene bare stiger og stiger over store deler av landet. For mange betyr både ferie og sol mer drikking enn vanlig - men hvor påpasselig er vi egentlig når det kommer til å drikke alkohol foran barna? Og hvor gode er vi på å si ifra om vi ser at andre foreldre drikker for mye i barnas selskap?

Alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL har nylig utført en undersøkelse om foreldres drikking på ferie. Den viser at 1 av 10 nordmenn har vært så bekymret for et barn på ferie at de har tenkt at de burde melde fra, men ikke gjort det likevel. Det kommer også frem at 4 av 10 har sett berusede nordmenn på ferie sammen med barn i utlandet.

Generalsekretær i AV-OG-TIL, Randi Hagen Eriksrud, omtaler disse tallene som alvorlige.

- Mange av dem som selv har opplevd at foreldrene drakk for mye i barndommen forteller om ubehaget ved at alle vet, men ingen gjør noe for å hjelpe. Selv om det er vanskelig å bryte inn og ta grep, er det viktig at vi gjør det. Barnas velvære er viktigere enn vårt eget ubehag, uttaler Eriksrud gjennom et skriv fra organisasjonen.

Psst! Dette er barna mest redd for.

Utenlandsferie

Som sikkert mange kan kjenne seg igjen i, så blir det gjerne også noen ekstra dråper alkohol når man er på utenlandsreise. Man har fri fra jobb, stemningen er god og prisene på fargerike paraplydrinker og øl er ofte billigere enn i Norge. Dette fører til at barn med foreldre som drikker mye gjerne kan føle seg ekstra utilpass og utsatt på slike ferieturer.

I utlandet er barna også i en utrygg situasjon langt unna de vanlige rammene i Norge. De har heller ikke mulighet til å søke trøst hos en lærer eller en snill nabo, slik de kan hjemme. Eriksrud har derfor en klar oppfordring til alle som ser at barn har det vanskelig fordi foreldrene drikker for mye:

- Våg å gripe inn i situasjonen, også når det gjelder barn du ikke kjenner fra før. Altfor mange barn kommer hjem fra ferien med vonde ferieminner i bagasjen fordi vi voksne er så redde for å si eller gjøre noe feil, at vi ender opp med å ikke gjøre noe. Det er det barna som betaler prisen for, sier hun.

AV-OG-TIL har satt sammen noen råd til deg som ser at et barn har det vanskelig:

1. Ta kontakt med barnet:
Det er viktig at du viser barnet at du ser det som skjer, at du reagerer på situasjonen, og at du er der for dem dersom de ønsker å snakke om det som er vanskelig.

- Når du tar kontakt: Still åpne spørsmål. «Du ser litt trist ut i dag, er det noe som plager deg?»

- Vis barnet at du ser han eller henne, og at du bryr deg om dem. Barn som har det vanskelig trenger, som andre barn, å føle seg satt pris på.

- Snakk aldri nedsettende om foreldrene deres. Barn er lojale mot foreldrene sine. Snakker du stygt om foredrene, kan du støte barnet bort.

2. Snakk med andre voksne:
- Det kan være lurt å dele bekymringen med noen andre som kjenner barnet, for eksempel en lærer eller en helsesøster. På ferie i utlandet kan det være lurt å si ifra til reiseleder eller ansatte på hotellet, slik at de kan holde et ekstra øye med barnet.

- Du kan også søke hjelp hos profesjonelle. De kan gi deg råd om hvordan du eventuelt kan ta saken videre med barnevern og/eller andre relevante instanser.

Må skille mellom to øl til middagen og fylla

Professor ved Institutt for psykologi hos NTNU, Karl Henry Jacobsen, mener at man i saker som dette også må være påpasselig med å skille hva som betyr å ta seg et par øl eller vin til middagen - og hva som betyr å være full på ferie foran barna.

- Dette skillet for barna går ofte der hvor mamma og pappa skifter væremåte. Personligheten blir annerledes og de blir kanskje mer høylytte og brutale. Det skal litt til å komme dit, og jeg tror de aller fleste stabile foreldre i dag klarer å håndtere alkoholen bra, sier Jacobsen til KK.

Han understreker viktigheten av at nordmenn ikke må føle seg som dårlige foreldre fordi om man tar seg en øl eller to i solsteiken.

ET SKILLE: Professor ved institutt for psykologi hos NTNU, Karl Henry Jacobsen, mener det er viktig å skille hva som betyr å ta seg et par øl eller vin til middagen og hva som er å være full på ferie foran barna. Foto: AV-OG-TIL
ET SKILLE: Professor ved institutt for psykologi hos NTNU, Karl Henry Jacobsen, mener det er viktig å skille hva som betyr å ta seg et par øl eller vin til middagen og hva som er å være full på ferie foran barna. Foto: AV-OG-TIL Vis mer

LES OGSÅ: Dette gjør alkoholen med handlingene dine.

- Folk må jo kunne kose seg - men selvfølgelig innenfor visse rammer. Og så er det jo ofte sånn at de som faktisk ikke klarer å kontrollere alkoholinntaket så bra, gjerne har et problem ellers i livet også, som ikke er direkte knyttet til alkoholen.

- Hva om man som barn lever et liv med foreldre som til stadighet er fulle i deres nærvær - hvordan påvirker det dem?

- Alkoholiserte foreldre fører til en usikkerhet hos barn, fordi de aldri vet hva som kan skje. Disse barna prøver ofte å ta et slags ansvar for at det skal gå bra. De blir påfallende hyggelige og positive, og får ikke nok tid til seg selv fordi de hele tiden må passe på at alt er i orden. Mange sliter dessverre med store psykiske problemer etter dette, sier Jacobsen.

Ett til to glass holder

Barnepsykolog og forfatter Elisabeth Gerhardsen mener grensen for alkohol i samvær med barn går ved ett glass vin, maks to, det vil si en til to alkoholenheter.

- Man bør holde seg på en så lav promille at man nesten kan være kjørbar. Man skal ikke føle seg påvirket i nærheten av barna, sier Gerhardsen til KK.

Hun hevder at det er mange flere barn i Norge enn de voksne er klar over som ofte forbinder ferieturene med noe negativt på grunn av alkoholinntaket til foreldrene - selv om de ikke nødvendigvis sier ifra.

- Vi endrer oss når vi drikker, det i seg selv er ubehagelig for barn, selv om man kanskje ikke blir en verre utgave av seg selv. Barn skjønner tidlig at dette skyldes alkoholen. Som voksen blir man også mindre tilgjengelig etter noen glass, noe som gjør at man ikke legger like godt merke til tegnene fra barna. Hvis det er snakk om et par hvor en av partene er litt for tørst, så bør den andre sette på bremsene. Det er til stor hjelp at en av foreldrene er edru, sier Gerhardsen.

Glede uten alkohol

Hun synes det er viktig å legge vekt på å gi barn en forståelse av at det går an å ha det like gøy uten alkohol. Holdningen til familien rundt drikking generelt har mye å si for hvordan barna reagerer idet foreldrene finner frem vinflaska på ferie.

- Hvis man er vant til at mamma og pappa tar seg en øl til pizzaen uten at de gjør et nummer ut av at de inntar alkohol er det antagelig helt uproblematisk. Er drikking derimot alltid forbundet med at foreldrene blir henrykte og oppfører seg som om det er full fest, vil barna bli mer nysgjerrige på alkohol selv. Barn bør oppleve at foreldre er like glad uten at de har drukket. De skal ikke tro at det er kun alkohol som gjør livet bra, sier Gerhardsen.

LES OGSÅ: - Jeg vokste opp med en drink i hånden.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer