Amathea - veiledningstjeneste for gravide

Amathea - veiledningstjeneste for gravide
Publisert
Sist oppdatert

Ikke alle graviditeter er planlagte og lykkelige...

To kvinner ble begge gravide i ung alder. Den ene fikk en datter og har aldri angret på avgjørelsen. Den andre er datteren, som 19 år senere selv stod med en positiv test i hendene. Da hun valgte abort, ble moren lettet.

Amathea het tidligere AAN - Alternativ til abort i Norge. Amathea er også navnet på en sommerfugl, og det å ”ha sommerfugler i magen” assosieres ofte med spenning, usikkerhet, nervøsitet og lignende. Uventet og uplanlagt graviditet kan skape de samme følelsene.

Jente på 22 år er i ferd med å gå ut av forholdet fordi det ikke fungerer lenger mellom dem. Da oppdager hun at hun er gravid. Hun kan ikke tenke seg abort, men kan ikke tenke seg ham som far til barnet sitt heller.

Amathea har 19 kontorer i Norge, og har hver dag besøk av kvinner og par som opplever en uplanlagt graviditet, og som ønsker veiledningshjelp i denne situasjonen. De fleste rådgiverne er sykepleiere, sosionomer eller barnevernspedagoger, og har i tillegg lang yrkeserfaring.

Et par på 25 og 27 år har vært sammen i tre år, og har så smått begynt å snakke om barn. Så blir hun uplanlagt gravid, og ønsker seg barnet. Gutten ønsker absolutt ikke å far enda. Jenta føler hun må velge mellom barnet og kjæresten.

Valget mellom å fullføre eller avbryte et svangerskap kan være vanskelig. Amatheas tjenester er gratis, og hovedsakelig offentlig finansiert. Stiftelsen arbeider i tråd med Lov om svangerskapsavbrudd, og er den eneste virksomhet i Norge som har abortveiledning som hovedoppgave.

Graviditeten var et uhell. Omgangssyke gjorde at minipillen ikke virket. Hun er 38 år og har to store barn. Tanken på en ny runde med spedbarn er ikke særlig fristende.

Uplanlagt graviditet kan oppleves som en livskrise fordi valgene kan få så store konsekvenser. Dokumentasjon viser at kvinner som har hatt god refleksjon rundt valget sitt, lever bedre med valget etterpå og det virker forebyggende på mulige psykiske reaksjoner.

Amathea tilbyr:

 • Samtaler ved uplanlagt graviditet
 • Samtaler etter abort
 • Gratis tolk ved behov
 • Informasjon om rettigheter og økonomi
 • Gratis graviditetstest
 • Samlivs og prevensjonsveiledning

Grupper:

 • Fødselsforberedende kurs for kvinner som blir alene med omsorgen
 • Mor og barn-grupper

Annet:

 • Undervisning til ungdom og studenter
 • Informasjon/undervisning til helsepersonell
 • Barnevakt og helgeavlastere


Tjenestene er gratis og varierer noe fra kontor til kontor

Hvem jobber på Amathea?

Rådgiverne har minimum treårig relevant høyere utdannelse samt lang yrkeserfaring. De fleste er sykepleiere, sosionomer eller barnevernspedagoger. Rådgiverne i Amathea har taushetsplikt, og alle kan være anonyme hvis de ønsker.

Hvordan finne mitt lokale Amathea-kontor?

Finn nummer i telefonkatalogen eller finn ditt lokale kontor via internettsidene.

Her finner du også mer info om Amathea:
www.amathea.no 

Les også på Mammanett: Gravid og singel

 


Takk til Amathea v. informasjonskonsulent Amy Christina Baumann for informasjon til denne artikkelen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer