Barnesikring hjem:

Amerikansk toåring døde etter å ha fått en Ikea-kommode over seg

- Ulykker med usikrede møbler ser ikke ut til å være et stort problem her i Norge, sier sikkerhetsekspert. Disse tingene utgjør en langt større risiko.

FIKK KOMMODE OVER SEG: To år gamle Jozef Dudek fra USA døde etter å ha fått en IKEA Malm-kommode veltet over seg. Til info: KK har fått tillatelse av familiens advokat til å bruke bildet av Jozef. 

Foto: Feldman Shepherd/produsenten
FIKK KOMMODE OVER SEG: To år gamle Jozef Dudek fra USA døde etter å ha fått en IKEA Malm-kommode veltet over seg. Til info: KK har fått tillatelse av familiens advokat til å bruke bildet av Jozef. Foto: Feldman Shepherd/produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kommoder som ikke er festet til veggen kan utgjøre en stor fare for små barn. Nylig døde to år gamle Jozef Dudek fra California etter at han fikk en usikret Malm-kommode fra Ikea veltet over seg. Ifølge Daily News er han det åttende barnet som har blitt drept av en kommode fra Ikea.

I USA tilbakekalte selskapet denne og andre kommoder i juni 2016, på grunn av fare for velting. Men ifølge familiens advokat, Alan M. Feldman, var denne tilbakekallingen ikke vellykket.

Han peker på at det har blitt solgt over 29 millioner av denne typen kommoder i USA og sier at selskapet ikke har klart å nå frem til forbrukerne med budskapet om kommodens tilstand. Han mener også at denne typen produkter bør være stabile nok i seg selv og ikke kreve ekstra sikring i vegg for å være trygge.

Selges med festeanordninger

Kommodeserien Malm er ikke tilbakekalt i Europa, da de ifølge EU-standarden anses som sikre fordi det etter lovverket kommer klart frem at kommodene må festes i veggen. I USA er det ikke påbudt å montere kommodene på denne måten.

Ifølge Jorunn Stokke Aamodt, senior kommunikasjonsrådgiver hos Ikea Norge, har det så langt blitt rapportert inn 10 dødsfall som følge av at Ikea-kommoder har veltet. Ingen alvorlige hendelser er riktignok rapportert inn fra land utenfor USA og de kjenner ikke til at det har skjedd ulykker med kommoder som har vært riktig festet til veggen.

– Hos Ikea mener vi at barn er de viktigste menneskene i verden og sikkerheten til våre produkter er høyeste prioritet for oss. Ulykker knyttet til at kommoder velter er et alvorlig problem for hele hjeminnredningsbransjen, sier hun.

– Den beste måten å unngå at kommoder tipper over og velter, er å feste produktene til veggen med det inkluderte beslaget og jernvare.

– Ikea har inkludert beslag med kommodene våre i tiår, og det å feste møbelet til veggen inngår i bruksanvisningen. Ikea-kommoder er trygge å bruke når de er montert og brukes i henhold til dette, og Ikea har ikke mottatt noen henvendelser på kommoder som har veltet når de er festet til veggen på riktig måte. Så lenge de er montert og festet riktig er det ingen grunn til å ikke bruke Malm eller andre Ikea-kommoder på barnerom.

For å øke bevisstheten rundt hvordan man kan skape et tryggere liv hjemme, har Ikea startet kampanjen «Fest det!». Gjennom kampanjen oppfordrer de kundene til å sjekke sine kommoder og sikre at de er forsvarlig forankret til veggen. Dersom du mangler festeanordningene, kan du bestille det gratis på nettsidene deres eller du kan få det på et av deres varehus.

– Vi har også besluttet å investere tungt i nyskapning, produktutvikling og testing, som fører til nyskapende løsninger for økt stabilitet. Dette gjøres i samarbeid med forbrukermyndigheter og andre interessenter, sier Aamodt.

Ulykker er den viktigste årsaken til dødsfall blant barn

– Vi følger med interesse informasjonen vi får om ulykker med møbler i USA, sier Eva Jakobson Vaagland, daglig leder i Skadeforebyggende forum.

– Vi har ikke samme type registrering i Norge, så sannheten er at vi ikke egentlig vet hvor mange som har blitt skadd av å få møbler over seg. Men ut fra kontakten vi har med leger og legevakter, så ser det ut til at dette ikke er et stort problem her i Norge. Kanskje er vi flinkere til å forankre møblene? I USA kan du også finne alarmerende tall når det gjelder barn som blir skadd av TV-apparater som faller ned fra vegger, sier hun.

– Generelt sett kan det virke som om foreldre i de nordiske landene er gode når det kommer til sikkerhet. Ordningen vår med helsesøster er nok en del av forklaringen på det, legger hun til.

Selv om antallet ulykkesdødsfall blant barn i Norge har falt betydelig de siste sytti årene, er ulykker ifølge Folkehelseinstituttet fortsatt den viktigste årsaken til dødsfall blant barn og unge.

Årlig dør cirka 50 barn, mens 166 500 barn behandles for større eller mindre skader. De vanligste dødelige ulykkene er trafikkulykker, forgiftningsulykker og drukningsulykker.

Ifølge Folkehelseinstituttet er 1 av 3 skader hos barn i alderen 0-14 år hjemmeulykker. Analyser av skadediagnoser viser at små barn i alderen 0-4 år er spesielt utsatt for brann- og etseskader og cirka 30 prosent av forespørslene Giftinformasjonen får om akutte forgiftninger handler om barn i alderen 1-4 år.

Skader i hode og ansikt, som for eksempel skyldes fallulykker, rammer også ofte de minste barna. Men selv om konsekvensene av denne typen ulykker kan være svært alvorlige, er den gode nyheten at dette er ulykker og skader som i stor grad kan forebygges.

LES OGSÅ: Her skjer de vanligste babyulykkene

Vær oppmerksom på skålding

Når det gjelder brannskader skjer noen ulykker ifølge Vaagland i forbindelse med bruk av åpen ild, men skåldingsskader og/eller at barna har satt hånden på en varm plate er langt vanligere.

– Vi ser alt for mange skader der barn får hett vann eller olje over seg. Små barn har ømfintlig hud, så skadene kan bli store og smertefulle. En kopp kaffe eller te kan også forårsake store skader, eller for varmt vann i badet. Man kan unngå noen av disse skåldingsskadene ved å senke temperaturen på varmtvannsbeholderen, på varmtvannsbeholderen, råder hun.

Med dagens induksjonstopper er det ikke like stor risiko for at barn brenner seg når de legger hånden på platen, men Vaagland understreker at risikoen for å velte en kasserolle med vann over seg fortsatt er like stor.

– Det er derfor viktig å bruke komfyrbeskyttelse når man har små barn og at man alltid snur håndtaket innover slik at barnet ikke får tak i det. Den aller vanligste typen ulykker, uansett alder, er imidlertid fallulykker. Spedbarn kan falle ned fra stellebord, mens smårollinger faller fra stoler og lekeapparater når de begynner å utforske verden. Hos litt eldre barn dreier det seg ofte om fall i forbindelse med ulike idretter.

LES OGSÅ: Advarer foreldre mot for dårlig sikring av peisovner: - For oss skulle det bare et øyeblikk til!

Batterier og vaskemidler kan ligne på godteri

En annen fare som kanskje ikke alle foreldre tenker over, er etseskader fra batterier.

– De små batteriene som brukes i en del elektronisk utstyr kan forårsake etseskader, likeså sterke vaskemiddel og avløpsrens. Det er viktig å holde alle slike kjemikalier borte fra små barnehender. De små batteriene kan nesten se ut som godteri, mens vaskepulver til vaskemaskiner og oppvask kan kjøpes som tabletter i glade farger.

– Vi vet at det har vært mange forgiftningsulykker med disse i blant annet Frankrike og England og begge steder har man hatt store informasjonskampanjer. Men vi har ikke hørt om mange slike ulykker i Norge – heldigvis!

Medisiner er ifølge Vaagland også noe foreldre bør være ekstra oppmerksom på.

– Det er kanskje spesielt viktig hjemme hos besteforeldre, da det jo er vanligere med medisinbruk jo eldre vi blir. Medisiner kan ofte ligge fremme eller i en håndveske som barna lett kan få tak i.

Men selv om det er viktig å sikre hjemmet for potensielle farer, understreker Vaagland at man på ingen måte trenger å «polstre» barna.

– Det er viktig at barn får utfolde seg, tøye sine grenser og lære seg mestring gjennom å klatre høyere og hoppe lengre. Men som voksne har vi et ansvar for å følge dem slik at alvorlige ulykker kan unngås. «Så spennende som mulig – så trygt som nødvendig» er et godt slogan. Et beinbrudd på barn leger normalt fort og det kan være god læring i å ikke klatre for høyt eller hoppe for langt, sier hun.

Informasjon om hvordan du kan unngå skader og ulykker i hjemmet ditt, finner du på Risikorydding.no og på Facebooksiden med samme navn.

LES OGSÅ: Dette bør alle foreldre ha i medisinskapet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer