Barnesikring hjem:

Amerikansk toåring døde etter å ha fått en Ikea-kommode over seg

- Ulykker med usikrede møbler ser ikke ut til å være et stort problem her i Norge, sier sikkerhetsekspert. Disse tingene utgjør en langt større risiko.

FIKK KOMMODE OVER SEG: To år gamle Jozef Dudek fra USA døde etter å ha fått en IKEA Malm-kommode veltet over seg. Til info: KK har fått tillatelse av familiens advokat til å bruke bildet av Jozef. 

Foto: Feldman Shepherd/produsenten
FIKK KOMMODE OVER SEG: To år gamle Jozef Dudek fra USA døde etter å ha fått en IKEA Malm-kommode veltet over seg. Til info: KK har fått tillatelse av familiens advokat til å bruke bildet av Jozef. Foto: Feldman Shepherd/produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kommoder som ikke er festet til veggen kan utgjøre en stor fare for små barn. Nylig døde to år gamle Jozef Dudek fra California etter at han fikk en usikret Malm-kommode fra Ikea veltet over seg. Ifølge Daily News er han det åttende barnet som har blitt drept av en kommode fra Ikea.

I USA tilbakekalte selskapet denne og andre kommoder i juni 2016, på grunn av fare for velting. Men ifølge familiens advokat, Alan M. Feldman, var denne tilbakekallingen ikke vellykket.

Han peker på at det har blitt solgt over 29 millioner av denne typen kommoder i USA og sier at selskapet ikke har klart å nå frem til forbrukerne med budskapet om kommodens tilstand. Han mener også at denne typen produkter bør være stabile nok i seg selv og ikke kreve ekstra sikring i vegg for å være trygge.

Selges med festeanordninger

Kommodeserien Malm er ikke tilbakekalt i Europa, da de ifølge EU-standarden anses som sikre fordi det etter lovverket kommer klart frem at kommodene må festes i veggen. I USA er det ikke påbudt å montere kommodene på denne måten.

Ifølge Jorunn Stokke Aamodt, senior kommunikasjonsrådgiver hos Ikea Norge, har det så langt blitt rapportert inn 10 dødsfall som følge av at Ikea-kommoder har veltet. Ingen alvorlige hendelser er riktignok rapportert inn fra land utenfor USA og de kjenner ikke til at det har skjedd ulykker med kommoder som har vært riktig festet til veggen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer