Amme-selfie: En ny Instagram-trend?

I USA legger kjendiser og vanlige mødre ut «amme-selfies» på Instagram for å bryte ned tabuer. I Norge legges det derimot ut slike bilder daglig - uten at noen bryr seg!

AMMING PÅ INSTAGRAM: Amerikanske mødre bekjemper tabuer gjennom å legge ut amme-selfier på sosiale medier. Foto: Colourbox
AMMING PÅ INSTAGRAM: Amerikanske mødre bekjemper tabuer gjennom å legge ut amme-selfier på sosiale medier. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Først delte Bruce Willis et Instagram-foto av kona Emma mens hun ammet datteren Evelyn. Deretter fulgte modellen Jamie King opp med et bilde av seg selv mens hun ammer sin åtte måneder gamle sønn.

LES OGSÅ: Slik slår hun tilbake mot amme-kritikken

Begge fotografiene vakte stor oppsikt og mange mente slikt ikke hadde noe i sosiale medier å gjøre. 

- Amming burde ikke være tabu - og ingen burde dømme de som gir morsmelkerstatning - alt er gøy for hele familien, skrev Jamie King som svar på kritikken hun fikk.

Spontan Instagram-kampanje

Men det er ikke bare amerikanske kjendiser som på denne måten ønsker å bryte tabuene som finnes mot amming i USA.

På Instagram har det i det siste blitt lagt ut flere tusen amme-selfier under hashtagen #beautifulbfing.

Amerikanske mødre ønsker med dette å vise at amming er en helt naturlig ting, som ikke har noe med pornografi å gjøre. Flere kvinner har opplevd å få sine fotografier fjernet av bildetjenesten, selv om Instagram i sine retningslinjer sier at slike bilder er tillatt.

AMME-SELFIES: Tusenvis av slike foto har i de siste ukene blitt lagt ut på Instagram. Foto: Instagram
AMME-SELFIES: Tusenvis av slike foto har i de siste ukene blitt lagt ut på Instagram. Foto: Instagram Vis mer

Ble utfordret

Mange norske mødre velger også å dele foto av seg selv mens de ammer, men i motsetning til de amerikanske mødrene får de minimalt med respons på bildene sine.

En av dem er Amanda Rose Magnum (23) som er nybakt mamma til sønnen Julian på fire måneder. For et par måneder siden, la hun ut en «ammeselfie» på Instagram. 

– Jeg ble utfordret til å dele noen bilder av livet som nybakt mamma og amming er jo noe jeg må gjøre titt og ofte. - Også når jeg er ute på kafé, i parken eller besøk hos venner. Da var det naturlig å vise fram den delen av morskapet, forteller hun.

LES OGSÅ: Noen foreldre deler litt for mye

Hverdagslig ting

AMMESELFIE FRA KAFÉ: -  Naturlig å vise fram den delen av morskapet, sier Amanda. Foto: Privat / Instagram
AMMESELFIE FRA KAFÉ: - Naturlig å vise fram den delen av morskapet, sier Amanda. Foto: Privat / Instagram Vis mer

– Det å amme er veldig spesielt, men samtidig noe hverdagslig. På det tidspunktet jeg delte bildet var det også en ny erfaring. Jeg er veldig stolt over å kunne amme og se at barnet mitt vokser med næring fra meg, sier hun. 

Amanda forteller at hun i etterkant fikk utelukkende positive tilbakemeldinger på bildet.

– Jeg var mer usikker på folks reaksjoner i forhold til å amme på kafe, enn hva de ville si om bildet jeg delte, sier hun.

Trist at det er tabu i USA

Hun synes det er trist og rart at noe som er så naturlig blir tabubelagt og vekker så store reaksjoner i USA.

– Jeg tror også at grunnen til at dette vekker oppsikt i USA og ikke i Norge, er fordi vi i Norge i mange år har hatt et positiv syn på amming. Vi vil stimulere mødre til å amme lengst mulig, fordi det er sunt for både mor og barn. Mens det i USA lenge har vært en trend med morsmelkerstatning fra ganske tidlig av, sier hun.

– Det gjør sikkert at mange derfor syns det er uvant med amming og da kommer reaksjonene. Det er bra at noen er tøffe og prøver å bryte normene selv om det skaper reaksjoner!

LES OGSÅ: Nyfødte Grayson ble for drøy kost for Facebook

Ammeforkjemper

Laila Jakobsen (35) er mamma til to gutter på 4 år og 14 måneder, og beskriver seg selv som en ammeforkjemper.

– Jeg vil gjøre det jeg kan for å vise at dette er bra og normalt og absolutt ikke noe som skal drives i skjul, sier hun.

VIL VISE AT DET ER NORMALT: - Trist at det vekker sterke reaksjoner i USA, mener Laila.  Foto: Privat / Instagram
VIL VISE AT DET ER NORMALT: - Trist at det vekker sterke reaksjoner i USA, mener Laila. Foto: Privat / Instagram Vis mer

Positive tilbakemeldinger

Laila delte også amme-fotoet av seg selv som en del av en hverdagsfoto-utfordring.

– Det var da naturlig å dele et ammebilde fordi det absolutt er en veldig hverdagslig syssel her i huset. Det skjer mange ganger om dagen og natta faktisk, sier hun med et smil.

Så langt har tilbakemeldingene både på Facebook og Instagram vært positive, bare en venninne uttalte at det kanskje var litt dristig.

Bra at kjendisene deler

At kjendiser bruker sin posisjon til å skape reaksjoner rundt amming i USA, synes hun er flott.

– Dette kan være med på å få frem en holdningsendring hos spesielt unge mennesker. Har liten tro på at eldre vil skifte mening, det blir som å lære en gammel hund å sitte. Men den kommende generasjon kan i alle fall ta med seg at amming er bra og naturlig, sier hun.

Legg ut din "ammeselfie"

Del gjerne ditt bilde på Mammanetts instagramkonto: #mammanett

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer