Mamma i fengsel:

Ammende mamma skulle i fengsel: Reddet av facebookaksjon

– Det å sitte i fengsel i nitten dager er tross alt ikke så ille for et voksen menneske, så denne straffen ville vært mye verre for barnet, sier initiativtaker.

INNSAMLING TIL SMÅBARNSMOR: Moren hadde ubetalte bøter og stod i fare for å sone 19 dager i fengsel. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix
INNSAMLING TIL SMÅBARNSMOR: Moren hadde ubetalte bøter og stod i fare for å sone 19 dager i fengsel. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

I forrige uke fortalte VG om en alenemamma som stod i fare for å bli fengslet på grunn av ubetalte bøter på 26 900 kroner.

Kvinnen fikk i 2015 bot for å ha kjørt bil i alkoholpåvirket tilstand. Men på grunn av økonomiske problemer, blant annet fordi hun mistet jobben som verksbetjent i fengsel, klarte kvinnen ikke overholde betalingsplanen. Hun ble derfor pålagt å sone 19 dager i fengsel.

Sønnen tok ikke til seg nok næring

Artikkelen har blitt delt i ulike Facebook-grupper for foreldre og det som opprører mange er at kvinnens sønn bare er litt over ni måneder gammel og fortsatt avhengig av å bli ammet.

Kvinnens fastlege skriver i en legeerklæring at barnet har vanskeligheter med å ta til seg fast føde, kun to-tre skjeer av gangen, og at han ikke vil drikke av flaske eller kopp.

Legen peker også på at det å skulle skilles fra mor i en viktig utviklingsfase kan få en psykisk konsekvens for barnet, med tanke på tilknytning og separasjonsangst.

Fordi kvinnen er alenemor og ikke har kontakt med barnefar, ville barnet bli tatt hånd om av barnevernet mens hun sonet.

Kvinnen representeres av advokat John Arild Aasen og advokatassistent Hege Nygård ved Advokatfirmaet Aasen.

Nygård forteller til KK at kvinnen hadde fått innvilget barselpermisjon frem til august, men at dette ble overstyrt av Kriminalomsorgen.

– Vi ba om utsettelse, men fikk bare innvilget en måned. Jeg synes det er helt forferdelig at ikke mødre, og særlig enslige mødre, er mer skjermet da dette er en helt spesiell situasjon hvor de burde ha vist mer skjønn. Moren var klar for alle løsninger, det var bare barnet hennes som hindret henne, sier hun.

Rett til utsatt soning når man ammer

Ifølge Kriminalomsorgen har kvinner som ammer rett til å få utsatt straffegjennomføringen, men dette gjelder kun dersom barnet er yngre enn ni måneder.

Helsedirektoratet anbefaler imidlertid at spedbarn ammes i 12 måneder, noe Nygård synes virker som en mer fornuftig grense.

Et barn trenger moren sin så lenge det ammes, det burde derfor finnes andre muligheter for mødre med små barn. Dersom du ikke betaler bøtene dine er reglene ganske rigide, det er kun betaling eller fengsel som gjelder. Men dersom det hadde vært en straffedom, ville det vært lettere å få andre type straffereaksjoner som for eksempel fotlenke, sier hun.

Tom A. Enger, avdelingsdirektør i Kriminalomsorgen, sier til VG at reglene som er nedfelt om amming og soningsutsettelse er generelle og at han ikke kan kommentere enkeltsaker.

- Straffen verst for barnet

Rita Helen Hansen er en av mange som har reagert på denne saken. Hun forteller til KK at det i en Facebook-gruppe for mødre raskt ble enighet om at noen burde starte en innsamlingsaksjon til kvinnen, for å hindre at hun ble sendt i fengsel.

Hansen opprettet en innsamling på Spleis.no og var i direkte kontakt med advokatfirmaet for å forsikre seg om at det var mulig å løse problemet på denne måten.

– Responsen har vært helt utrolig, forteller hun. – På mindre enn to dager hadde vi fått inn mer enn nok penger til å betale boten. Innsamlingen ble delt i flere mødregrupper på Facebook og på Snapchat.

– Jeg tror nok det var morsinstinktet som slo inn hos mange, fordi man ser for seg hvordan det hadde vært dersom man var i samme situasjon. For meg er det i alle fall helt naturlig å hjelpe når det dreier seg om barn.

Hun reagerer spesielt på at moren ble beordret om å sone til tross for at barnet hadde problemer med å ta til seg næring.

– Det å sitte i fengsel i nitten dager er tross alt ikke så ille for et voksen menneske, så denne straffen hadde vært mye verre for barnet. Det er klart moren må ta sin straff, men jeg synes det blir helt feil å gjøre det på denne måten.

Hansen synes mødre som ammer burde få utsatt straffegjennomføringen, selv dersom barnet er eldre enn ett år.

– Selv ammet jeg barnet mitt til det var 16 måneder og kunne ikke gjort det kortere enn det. For barn kan det være ganske dramatisk å skulle avvenne seg ammingen brått, spesielt når de er så små. Mange mødre kjenner seg nok igjen i at det ikke er bare bare å skulle slutte å amme, det beste er naturlig ammeslutt, sier hun.

STARTET INNSAMLINGSAKSJON: Da Rita Helen Hansen hørte om småbarnsmorens skjebne, kastet hun seg rundt og startet en innsamling for å få betalt boten. FOTO: Privat
STARTET INNSAMLINGSAKSJON: Da Rita Helen Hansen hørte om småbarnsmorens skjebne, kastet hun seg rundt og startet en innsamling for å få betalt boten. FOTO: Privat Vis mer

Overveldet av engasjementet

Advokatassistent Hege Nygård er overveldet av engasjementet saken har fått etter at den ble kjent i media.

– Vi har fått masse henvendelser fra folk over hele landet som gjerne vil betale boten fra egen lomme. Etter at vi fikk beskjed om at det var blitt opprettet en innsamlingsaksjon, var vi i møte med klienten. Hun er veldig ydmyk til det hele og vi måtte nesten overtale henne til å ta imot hjelpen, forteller hun.

På Spleis.no har det til nå blitt samlet inn nesten 27 000 kroner som vil bli brukt til å betale den resterende boten. Med dette vil politiet ifølge Nygård trekke innkalling til soning, slik at saken er opp og avgjort.

De øvrige pengene vil bli overført til moren som planlegger å bruke de på å betale ned et lån på 10 000 kroner, som hun tok for å betale ned boten innen tidsfristen.

I en kommentar til KK vil kvinnen gjerne takke alle som har bidratt i denne saken.

– Jeg er veldig takknemlig for hjelpen og støtten, det å bli ferdig med denne saken kommer til å gjøre livet vårt mye lettere. Jeg hadde ikke forventet så mange gode tilbakemeldinger og hjertevarme mennesker, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer