Ammetåke: Myte eller fakta?

Er egentlig ammetåke en reell tilstand, eller er det bare en hyppig brukt unnskyldning hos slitne mødre? Svaret får du her!

Ammetåke: Myte eller fakta?
Publisert
Sist oppdatert

Meningene er delte når det gjelder ammetåke. At det er noe som skjer med kroppen og sinnet er de fleste enige i, men hva årsaken kan være finnes det flere teorier om.

Enkelte mener at det hele bare skyldes mangelen på søvn, og sier at ammetåke kan ramme både mødre til flaskebarn (flasketåke) og menn (mannetåke). Hva mener ekspertene?

LES OGSÅ: Pinlige mammaøyeblikk: - Vi skylder på ammetåka!

Skyldes hormoner 

– Ammetåke finnes og er ikke en myte, sier lege Solveig T. Holmsen som er medisinsk rådgiver hos Nasjonal kompetansetjeneste for amming.

– Hormonene som produseres under amming er med på å gjøre kvinnen avslappet og litt trett. Hun blir mer opptatt av den lille nyfødte babyen enn av det som skjer utenfor, forklarer hun.

På Ammehjelpen sine nettsider kan man lese at hormonet som skilles ut under melkeproduksjon heter prolaktin. Dette har en beroligende effekt som gjør den ammende døsig. I tillegg skilles det ut Endorfiner ved amming, som er beroligende og smertestillende hormoner og som gir en ytterligere avslappende effekt.

LES OGSÅ: Fullmåne gir fødsel: Myte eller fakta?

Viktig for barnets tilknytning 

Holmsen sier denne «tåken» er hensiktsmessig, fordi morens oppmerksomhet rettes mot den lille og gjør henne i mindre grad interessert i omgivelsene.

– Det er viktig for babyen å få mye oppmerksomhet og nærkontakt de første månedene av livet. Det er også viktig for barnets tilknytning til mor og far og for barnets helse og utvikling. Man kan tenke seg at ammetåka er gunstig for menneskebarnets utvikling, helse og overlevelse og at evolusjonen har bidratt til å føre dette videre, sier hun.

Går gradvis over

Mange mødre kan synes at ammetåken er veldig slitsom mens den pågår, men ifølge Holmsen går den heldigvis gradvis over av seg selv i løpet av de første månedene.

– Etter noen måneder når ammingen er vel etablert og mindre hormonstyrt går ammetåken over. Dette skjer gjerne samtidig som barnet blir mer interessert i og bevisst sine omgivelser, sier hun.

Hormonell ammestopp-periode 

Enkelte kvinner mener også at de opplever en «ammestopp-tåke» de første ukene etter at de slutter å amme. I den forbindelse nevner de konstant trøtthet, glemskhet og at de føler seg hormonelle.

Holmsen kjenner ikke til dette, men sier at man ofte kan føle seg hormonell når man ikke lenger fullammer og får igjen eggløsning og menstruasjon.

– At man føler seg trøtt og glemsk i en slik periode er kanskje ikke så rart. Man skal gjerne begynne å jobbe igjen samtidig som man skal organisere livet med barnet og barnehagestart. Man har kanskje dårlig søvn om natten og mye å tenke på, sier hun.

Gikk på butikken i tøfler 

For noen mødre kan det gå så langt at man nesten blir litt skremt av sin egen oppførsel. Les hva Mammanett-bloggeren «Liten sommerfugl» gjorde da hun var rammet av ammetåken på sitt verste:

 

Har du noen gode ammetåke-historier på lager? Del dem gjerne med oss i kommentarfeltet!  

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer