Navnevalg

Amy Schumer endrer sønnens navn etter navneblemme

Navnet lignet for mye på et begrep brukt om kjønnsorganer.

ENDRET SØNNENS NAVN: En lite gjennomtenkt navnekombinasjon førte til at Amy Schumer i ettertid endret sønnens navn. FOTO: NTB Scanpix
ENDRET SØNNENS NAVN: En lite gjennomtenkt navnekombinasjon førte til at Amy Schumer i ettertid endret sønnens navn. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Navnevalg er ikke alltid like enkelt og i foreldres forsøk på å gi barna originale og fine navn kan det noen ganger gå litt skeis.

Nylig kunne den amerikanske komikeren Amy Schumer fortelle at hun gikk på en skikkelig blemme da hun navnga sønnen sin.

Amy og ektemannen Chris Fischer ønsket nemlig at sønnen skulle få mellomnavnet Attell, som en hyllest til deres felles venn komikeren Dave Attell.

Det paret ikke innså var at kombinasjonen av for- og mellomnavn skulle vise seg å være en smule uheldig.

I podcasten «Amy Schumer presents: 3 girls, 1 Keith» forteller komikeren ifølge Dagbladet at de nå har valgt å endre sin 11 måneder gamle sønns navn, da de fikk mange tilbakemeldinger på at navnet Gene Attell kunne uttaltes som «genital» (kjønnsorgan på norsk).

- Visste dere at vi har endret navnet på babyen vår, Gene? Nå heter han Gene David Fischer. Han het opprinnelig Gene Attell Fischer, men det gikk opp for oss at vi døpte sønnen vår «genital», sier hun i podkasten.

Ville ikke ha et veldig vanlig navn

Trebarnsmamma Synne Dokka kjenner seg godt igjen i at dette med å lande på riktig navn kan være vanskelig. Etter at hun og samboer Trygve Berge navnga minstemann i familien, klarte hun nemlig ikke å bli helt komfortabel med valget de hadde tatt.

– Vi hadde masse idéer, men du kan si at det var lite overlapp mellom forslagene våre. Kriteriet vårt var at vi ville ha et navn som stod i stil med de to eldste barna som heter Solveig og Thorvald, to litt trauste navn, sier hun.

Synne forteller at hun diskuterte navnevalget hyppig med venner og familie. Til slutt stod det mellom navnene Sigmund og Alfred.

– Jeg var opptatt av at jeg ikke ville ha et kjempevanlig navn, slik at det ble flere med samme navn i klassen. Flere jeg snakket med mente at det var mange som het Alfred, vi bestemte oss for å døpe ham Sigmund. I ettertid tenker jeg at det viktigste er å velge et navn begge foreldrene liker og ikke tenke på hvor mange som heter det samme, sier hun.

Fortalte om navneendringen i dåpen

Til tross for at Synne ikke faller helt til ro med navnet de har valgt sender familien ut invitasjoner til Sigmunds dåp. Men da de like etterpå skal skaffe sønnen et pass, kjenner Synne på at de bare må bytte navn.

– Det var nok mest jeg som følte at det å kalle ham Sigmund var feil, men samboeren min hadde heldigvis ikke noe imot det. Vi måtte derfor fortelle gjestene i dåpen at han nå het Alfred og ikke Sigmund.

– Vi forsøkte å gjøre en litt morsom greie ut av det hele. I familien har vi nemlig en tradisjon med at alle familiemedlemmene har en kopp med forbokstaven sin på, så den innkjøpte koppen med S ble loddet ut til alle i selskapet som hadde navn på den bokstaven, smiler Synne.

ANGRET PÅ NAVNET: Dåpsinvitasjonene var sendt ut, men mamma Synne forteller at hun ikke helt klarte å bli komfortabel med navnet de hadde valgt. Her sammen med familiens minstemann som nå altså heter Alfred. FOTO: Privat
ANGRET PÅ NAVNET: Dåpsinvitasjonene var sendt ut, men mamma Synne forteller at hun ikke helt klarte å bli komfortabel med navnet de hadde valgt. Her sammen med familiens minstemann som nå altså heter Alfred. FOTO: Privat Vis mer

Følte seg som en idiot

Synne innrømmer at det satt litt langt inne å skulle endre navn, men da valget først var tatt føltes det helt riktig og hun har ikke angret et sekund.

– I starten følte jeg meg som en idiot. En ansatt i barnehagen til barna het Sigmund, og det kjentes særlig pinlig å fortelle ham at sønnen vår likevel ikke skulle hete det samme som ham.

– Jeg tenkte også at det å klare å finne et navn liksom måtte være et minstekrav til en mor, men i ettertid har jeg skjønt at det er flere som sliter. Det høres så lett ut, men når det kommer til stykket er det ikke alltid så enkelt.

Selv om minstemann nå altså heter Alfred, har familien faktisk klart å få bruk for Sigmund-navnet allikevel.

– De andre i familien savnet navnet litt, så da vi kjøpte oss en robotstøvsuger foreslo et lyst hode at den måtte hete Sigmund. Så det var jo koselig at vi fikk brukt det allikevel, ler hun.

Plikter å navngi barn innen seks måneder

Her i Norge sier Navneloven at den som har foreldreansvar har plikt til å velge navn til barnet sitt innen det er seks måneder gammelt. Om man ikke melder inn navn til Skatteetaten i tide, vil barnet bli registrert uten fornavn og med mors etternavn.

Men dersom du angrer på navnet i etterkant, er det fullt mulig å endre navn via en elektronisk søknad på skatteetatens nettsider.

– Det er ingen begrensninger på hvor hyppig du kan endre navnet på barn under 16 år, men hvis begge foreldrene har foreldreansvaret må begge samtykke, forklarer Ernst Larsen, senior kommunikasjonsrådgiver i Skatteetaten.

– Hvis barnet er over 12 år må også barnet samtykke til navneendringen. For personer over 16 år er det begrenset hvor ofte du kan endre navn.

Ifølge Larsen kan det gjøres noen unntak fra samtykkekravene dersom det foreligger særlig grunn. For eksempel dersom barnet er eldre enn 15 år og bor sammen med den av foreldrene som ønsker navneendringen, og barnet selv ønsker navneendring.

– Det kan også gjøres unntak dersom det er objektivt konstaterbare holdepunkter som klart viser at den av foreldrene som ikke samtykker, ikke bør få gjennomslag. For eksempel at vedkommende er straffedømt for overgrep mot barnet, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer