Anbefaler helt alkoholfritt svangerskap

Anbefaler helt alkoholfritt svangerskap
Anbefaler helt alkoholfritt svangerskap Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sosial- og helsedirektoratet har startet kampanjen ”Alkoholfritt svangerskap” med et klart råd til gravide om helt å kutte alkoholbruken. Kampanjen skal informere om at selv små mengder alkohol kan være uheldig for barnet.

Det har lenge vært kjent at å innta store mengder alkohol under svangerskapet kan skade barnet. Barnets hjerne og andre organer utvikler seg gjennom hele svangerskapet. Nyere forskning viser at små mengder alkohol kan være nok til å forstyrre denne utviklingen.

- Når mor drikker alkohol under svangerskapet, kan konsekvensen bli at barnet vil slite med blant annet konsentrasjonsproblemer og lærevansker senere i livet. Derfor anbefaler vi at gravide ikke drikker noe alkohol, sier divisjonsdirektør Ellinor Major i Sosial- og helsedirektoratet.

Sosial- og helsedirektoratet har gjennomført en undersøkelse som viser at svært mange gravide har drukket alkohol i begynnelsen av svangerskapet. To tredeler sluttet helt å drikke alkohol da de fikk vite at de var gravide, viser undersøkelsen som er gjennomført av MMI blant 400 kvinner som er gravide eller som har født de siste 12 månedene.

Rundt en firedel av kvinnene sier de kuttet å drikke alkohol allerede da de prøvde å bli gravide. I undersøkelsen er det også en liten gruppe kvinner som sier at de fortsatte med et moderat alkoholbruk etter at de fikk vite at de var gravide.

- Ved siden av å slå helt klart fast at vi anbefaler at gravide ikke drikker noe alkohol, ønsker vi at kampanjen også skal henvende seg til de som planlegger barn. Vi retter også kampanjen inn mot ungdom helt ned i videregående skole slik at kvinner tidlig skal være kjent med rådet om å kutte alkohol under svangerskapet, sier Major.

Bakgrunn:

Et flertall drikker alkohol en eller flere ganger mens de er gravide. Det gjelder spesielt i første del av svangerskapet, før man får vite at man er gravid. Sosial- og helsedirektoratet har derfor utviklet kampanjen ”Alkoholfritt svangerskap” med et klart råd til gravide og framtidige mødre: Alkoholen bør kuttes helt gjennom hele svangerskapet.

Det har lenge vært kjent at å innta store mengder alkohol under svangerskapet kan skade barnet. Barnets hjerne og andre organer utvikler seg gjennom hele svangerskapet. Nyere forskning tyder på at selv små mengder alkohol kan være nok til å forstyrre denne utviklingen.

Kilde: Sosial og helsedepartementet, www.shdir.no/gravid

Les mer om alkoholskader hos fostre

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer