Forebygge snus og røyk:

Andrea blir belønnet med sertifikat om hun ikke begynner å snuse eller røyke

Snus øker i popularitet hos unge jenter. - Vi har nok ikke har sett toppen hos kvinner ennå, sier forsker.

FORETREKKER GULROT FREMFOR PISK: Dersom Andrea ikke bruker røyk eller snus, vil mamma Merethe dekke kostnadene forbundet med sertifikatet. Foto: Privat
FORETREKKER GULROT FREMFOR PISK: Dersom Andrea ikke bruker røyk eller snus, vil mamma Merethe dekke kostnadene forbundet med sertifikatet. Foto: Privat Vis mer
Publisert

– Andrea har gode holdninger til røyk og snus så jeg stoler på at hun ikke vil begynne med det uansett avtale, men som foreldre ønsker vi å vise at vi setter pris på det, sier Merethe Smørholm Ulveseth.

Da datteren Andrea (15) begynte på ungdomsskolen, valgte de å inngå en avtale; dersom Andrea ikke begynner med røyk eller snus, vil hun få dekket alle kostnadene forbundet med å ta sertifikatet. Noe hovedpersonen selv selvsagt er strålende fornøyd med.

– Den demper presset for å prøve røyk og snus, for jeg vet med meg selv at dersom jeg gir etter mister jeg en stor fordel, sier hun.

Snus også populært hos unge jenter

Slike avtaler synes å ha blitt mer og mer utbredt, og kan kanskje oppfattes som urettferdig for tenåringer som ikke kommer fra familier med god økonomi. Men mamma Merethe understreker at om hun ikke hadde hatt muligheten økonomisk sett, ville hun likevel ha funnet en alternativ måte å belønne datteren på – da hun opplever at bruk av snus er en voksende trend, også blant yngre jenter i tenårene.

– Røyking er nok mindre populært, men jeg tror det er en oppfatning blant mange at snus er nesten status å bruke, sier hun.

– Men man må som foreldre også være gode rollemodeller og ta avstand fra snus og røyk slik at det er samsvar mellom anbefaling og egen adferd. Jeg tenker at foreldres holdninger er avgjørende. Barn og ungdom gjør ikke nødvendigvis som du sier, men som du selv gjør.

– Selv om vi foreldre kan være upopulære til tider, er ungdommer likevel avhengig av gode veiledere. Man skal ikke være redd for å møte de på deres arena og ta opp ting som er utfordrende. Gjerne også våge å spørre hva som er vanlig i deres omgangskrets og hvilke valg de blir stilt ovenfor. Det er ikke nødvendigvis så lett å få ungdommer til å lytte når vi voksne snakker, men desto viktigere hvordan VI lytter, slik at ungdommen snakker, sier hun.

Bra å belønne de unge

Renate Vetnes jobber ved Frisklivssentralen i Kristiansand kommune hvor de blant annet driver med forebyggingsarbeid mot barn og unge. Hun er positiv til at enkelte foreldre velger å belønne unge på denne måten.

– Jeg tror det skaper mye motivasjon. Som tenåring blir man utfordret på mange ting og det kan være vanskelig å stå imot press. Har man i bakhodet at man vil få førerkort om man avstår fra røyk og snus, er det enklere å automatisk svare nei. En slik forklaring blir nok også lettere godtatt av andre, da jevnaldrende skjønner at du har mye å tape.

– Nå er det ikke alle som har økonomi til å spandere lappen på ungdommen sin, men det går da også an å velge rimeligere premier. Det viktigste er å ha tydelige avtaler knyttet til dette, sier hun.

Frisklivssentralen jobber blant annet med informasjonsarbeid på videregående skoler og holder kurs i snus og røykeslutt. Snart skal de besøke idrettslinjen på en videregående skole hvor de skal informere ungdom om skadevirkninger ved snusbruk.

– Snus er et større problem enn røyk blant norsk ungdom i dag og enkelte blir faktisk rekruttert i idrettsmiljø. Snus kan du, i motsetning til røyk, bruke overalt og det er lett å innta uten at folk legger merke til det. Et annet problem med snus er at når det er så lett å bruke, blir man også eksponert for nikotin større deler av døgnet enn når man røyker. Det er også mer nikotin i snus enn røyk, forteller Vetnes.

Ifølge tall fra Helsedirektoratet har det de siste ti årene vært en stor økning i andelen som bruker snus daglig (fra 5 til 10 prosent) og økningen skyldes i hovedsak at flere unge har begynt å snuse. I 2016 snuste 13 prosent av unge menn mellom 16 og 24 år daglig, mot 7 prosent av unge kvinner. Til sammenligning er andelen barn og unge (16-24 år) som røyker daglig mindre enn 6 prosent.

LES OGSÅ: Dette er tegnene på at barnet ditt bruker narkotika

INFORMERER UNGDOM OM SKADEVIRKNINGER: Ifølge Renate Vetnes er snus også populært blant ungdom i enkelte idrettsmiljøer. Foto: Privat
INFORMERER UNGDOM OM SKADEVIRKNINGER: Ifølge Renate Vetnes er snus også populært blant ungdom i enkelte idrettsmiljøer. Foto: Privat Vis mer

Fokuser på at tobakksbruk går ut over treningseffekten

Vetnes mener at det er viktig at ungdom får vite om skadevirkningene forbundet med røyk og snus, men medgir at kanskje ikke alt når helt frem til ungdom som er i en fase av livet hvor de gjerne ser på seg selv som «udødelige».

– Det er viktig at foreldre informerer om hva som kan skje med helsen, selv om ungdom nok tenker at de mer alvorlige sykdommene som risiko for kreft, diabetes type 2, kols og hjerte- og karsykdommer ikke kan skje dem.

– Det kan derfor også være lurt å fokusere på at tobakksbruk kan gå ut over treningseffekten, at man får dårlig ånde og at det kan misfarge tennene.

– Jeg synes også at man kan informere unge om hvordan det påvirker økonomien, da røyk og snus jo er veldig dyrt. Fortell at man i stedet kan bruke pengene på å spare til russebuss, klær man ønsker seg eller at man kanskje slipper å selge en sekk med doruller for å komme på klassetur.

– Det kan også være lurt å fokusere på avhengigheten og fortelle hvor vanskelig det er å slutte når du først har begynt. Det å være avhengig innebærer at man må bruke mye tid på planlegging; man må passe på å alltid ha røyk eller snus med seg og på å kjøpe det inn. Avhengighet tar mye plass i hverdagen, sier hun.

Dersom ungdommen allerede har blitt avhengig av røyk eller snus, finnes det ifølge Vetnes mange gode ressurser foreldre kan tipse dem om for å hjelpe dem med å slutte.

– Jeg vil anbefale nettsiden Slutta.no som har mange gode tips til dem som vil slutte, samt appen og facebooksiden med samme navn. Appen er veldig motiverende, da den viser hvor lenge det er siden du har sluttet, viser hvor mye penger du har spart på å slutte og sender deg oppmuntrende meldinger underveis. Unge under 18 år kan kjøpe nikotinlegemidler på apoteket, dersom de har resept fra lege. De kan også kontakte Frisklivssentralen i sitt nærområde. For hver gang du gjør et slutteforsøk, øker sjansen for å lykkes, sier hun.

LES OGSÅ: Dette gjør snus med munn og tenner

Spår at bruk av snus er på vei «ut»

Tord Finne Vedøy, forsker ved avdeling for rusmiddelbruk ved Folkehelseinstituttet, peker på at selv om bruken av snus har økt i Norge de siste ti årene, så har man faktisk sett en nedgang blant unge menn de siste fem årene.

Han mener dette er et tegn på at også snus har blitt mer «ut» blant unge og spår at vi om noen år vil se den samme nedgangen blant unge kvinner.

– Snus er, som røyken var, et moteprodukt. Da det først ble populært i Norge på nitti- og totusentallet var det en sportsgreie og mye koblet til lagsporter som hockey og fotball, før det spredde seg ut til folk flest. Kvinner har både når det gjelder bruk av røyk og snus ligget litt etter menn. Jeg tror vi derfor ikke har sett toppen hos kvinner ennå, men at det også her kommer til å snu, sier han.

Selv om snus inneholder giften nikotin og en rekke stoffer som kan være kreftfremkallende, mener han det ikke er noen grunn for foreldre å overdrive helsefarene ved å bruke snus.

– Det er selvsagt bedre å ikke snuse enn å snuse, men det er en stor forskjell på snus og røyk når det gjelder hvor helsefarlige de er. Røyk er den største enkeltårsaken til sykdom og død i Skandinavia og kommer til å være det i en god stund fremover. Men om man hadde fjernet snusen, hadde man ikke sett noen særlig forskjell i sykdomsratene. Både fordi det i hovedsak brukes av unge og fordi snus ikke er like farlig som røyk, sier han.

– Men er det ikke slik at det å starte med snus tidlig vil øke sjansen for at man begynner å røyke?

– Det stemmer nok i noen grad, men det er vanskelig å vise i praksis. Vi vet at ungdom beveger seg gjennom produkter, de starter med noe og fortsetter med noe annet, men det er ikke sikkert at bruk av et produkt er årsaken til bruk av et annet og de aller fleste som røyker begynte med røyk og ikke snus. Hos eldre er det dessuten motsatt; mange som røyker går over til å bruke snus, som relativt sett er mye bedre for helsen.

– Påstanden gjenspeiles heller ikke i statistikken. Tobakksbruken går ned, mens snus går opp. Hvis snus førte til røyk burde bruken av røyk også stige på et eller annet tidspunkt, noe den ikke gjør.

LES OGSÅ: Tuva var 13 år da hun kom hjem full for første gang

En rekke tiltak for å gjøre tobakksbruk mindre attraktivt

Ifølge Vedøy er det også vanskelig å finne studier som kan gi gode svar på hvorfor barn og unge begynner å bruke snus og røyk.

– Tidligere var røyking knyttet til det å være rebell og var et sterkt symbol på hvem du var, nå er det en skammens aktivitet. Jeg tror ikke dette med å være rebell er like sterkt knyttet til snusbruk, men det blir nok brukt som en metode for å posisjonere seg sosialt og for å vise gruppetilhørighet. Hvis alle gutta på laget bruker snus, er det en selvfølge at du også begynner å bruke det.

– For noen år siden begynte snusprodusentene også å se potensialet i å selge snus til unge kvinner og startet med å markedsføre snus i mindre poser enn før, samt i poser som så hvite ut og ikke brune. Snusen kom også i mint- og lakrissmak og ble solgt i nette bokser. Disse tingene har nok kanskje bidratt til økt snusbruk blant unge kvinner, uten at vi har forskning som beviser det.

De siste ti årene har myndighetene ifølge Vedøy innført en rekke forskjellige tiltak som har ført til mindre røyking blant unge, men noen av dem har nok kanskje også ført til økt snusbruk.

– Man har alltid ungdom som har lyst til å bruke noe og om man setter foten ned på det ene, er det større sjanse for at de begynner å bruke det andre. I 2010 kom det forbud mot synlig oppstilling av tobakksprodukter i butikken og i 2013 fjernet man tipakninger som man mente var lettere å kjøpe for ungdommer enn tyvepakninger. I tillegg har man selvsagt «røykeloven» fra 2004 som forbød røyking på utesteder.

– Nå skal man også gjøre både snusbokser og røykpakninger kjedelige og nøytrale. Folkehelseinstituttet har som mål å måle effekten av dette tiltaket, så det blir spennende å se hva resultatet av det vil bli.

På spørsmål om det egentlig er noe foreldre kan gjøre for å forebygge bruk av røyk og snus blant barna sine, svarer han at det å være gode rollemodeller nok er det aller viktigste.

– Kommer du fra en familie som bruker tobakk er sannsynligheten større for at du begynner å røyke enn om du ikke kommer fra en slik familie. Så et av de viktigste tiltakene som foreldre kan gjøre er nok å slutte selv, men det er jo lettere sagt enn gjort.

LES OGSÅ: Snus i graviditeten: - Jo, vi trenger en oppvekker!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer