<b>MED UNGENE UNDER BORDET:</b> Tv-kokk Andreas Viestad er faglig ansvarlig hos Geitmyra Matkultursenter i Oslo, hvor det arrangeres kurs for foreldre som vil lære å lage barnematen selv. Foto: Mette Randem/ Innfelt: Heiko Junge/ NTB Scanpix
MED UNGENE UNDER BORDET: Tv-kokk Andreas Viestad er faglig ansvarlig hos Geitmyra Matkultursenter i Oslo, hvor det arrangeres kurs for foreldre som vil lære å lage barnematen selv. Foto: Mette Randem/ Innfelt: Heiko Junge/ NTB ScanpixVis mer

Andreas Viestad: - Ikke del inn maten i voksenmat og barnemat!

Slik får du barna til å spise sunn og god mat - helt frivillig!

– Det viktigste for å få et godt forhold til mat gjennom hele livet er at man har glede ved maten man spiser, sier Andreas Viestad. 

Lærer foreldre å lage barnemat

Tv-kokken er i disse dager faglig ansvarlig hos Geitmyra Matkultursenter i Oslo, hvor det arrangeres kurs for foreldre som ønsker å lære seg å lage barnematen selv.

Viestad mener det er viktig at man starter tidlig med å innføre gode smaksopplevelser, slik at man unngår at ungene rynker på nesa når middagen kommer på bordet. 

– At mat kan være en kilde til glede er noe vi er veldig klar over når det gjelder voksne. Men barn har et enda mer avanserte sanseapparat og de er egentlig veldig fordomsfrie, sier han. 

LA BARNA PRØVE ALT: - Ofte er det slik at barn elsker ting som man ikke skulle tro de ville like, sier Viestad. Foto: Mette Randem
LA BARNA PRØVE ALT: - Ofte er det slik at barn elsker ting som man ikke skulle tro de ville like, sier Viestad. Foto: Mette Randem Vis mer

Ikke del inn i voksenmat og barnemat

Viestad tror det å gi barna matglede allerede fra første skje, vil være med på å gi dem en god start. Slik kan man kanskje unngå at barna blir kresne eller at de ikke vil spise sammen med familien.

– La barna smake ting du selv liker. Det er forbløffende hva de ender opp med å like. Ikke del inn maten i voksenmat og barnemat. Ofte er det slik at barn elsker ting som man ikke skulle tro de ville like, som oliven eller sjømat og fine oster, sier han. 

Viestad mener det viktigste foreldre kan gjøre er å ta med seg barna på kjøkkenet og sørge for at familien spiser sammen.

– Det kan være masete å spise med en baby, men det er også veldig hyggelig. Og det er mye mindre jobb enn å forsøke å lage og spise mat, samtidig med at man forsøker å holde barna underholdt i et annet rom, legger han til.

LES OGSÅ: Småbarnsforeldre har dårlig samvittighet for barnas kosthold

- Start allerede under graviditeten!

Ernæringsfysiolog Maiken Walle fra Sunnstart.no er svært opptatt av tidlig matglede. Helst mener hun man bør starte å tenke på det allerede når man er gravid

– Forskning viser at barns smaksutvikling starter allerede i mors mage. Hos barns om ammes fortsetter denne smaksutviklingen, da mors melk ofte bærer preg av maten hun spiser, sier hun med et smil. 

Når barnet skal introduseres til fast føde, mener hun foreldre for alvor bør begynne å tenke over hva de gir barnet.

– Kostholdsvaner utvikles tidlig og studier viser at vanene vi tilegner oss som små ofte følger med oss hele livet. Selvfølgelig kan man alltid endre en vane, men voksne som har prøvd dette selv kan nok ha forståelse for at vaner man har båret med seg hele livet ofte er seiglivede og vanskelig å bli kvitt, sier hun.

LES OGSÅ: Hva bør du unngå å spise når du er gravid?

BRENNER FOR MATGLEDE: – Kostholdsvaner utvikles tidlig og studier viser at vanene vi tilegner oss som små ofte følger med oss hele livet, sier ernæringsfysiolog Maiken Walle. Foto: Privat
BRENNER FOR MATGLEDE: – Kostholdsvaner utvikles tidlig og studier viser at vanene vi tilegner oss som små ofte følger med oss hele livet, sier ernæringsfysiolog Maiken Walle. Foto: Privat Vis mer

Ikke bruk tvang eller belønning

Walle mener foreldre bør fokusere på gledeaspektet og ikke la matsituasjonen domineres av tvang, belønning og stress. 

– Jeg tror ofte foreldre kan gi litt opp og tenke at barnet ikke liker noe, men barnets preferanser er i stadig utvikling. Det barnet ikke likte i forrige måned kan det være helt fortrolig med i dag. For foreldre til litt større barn, som har kommet i den alderen hvor «nei» og «vil ikke» er et stort tema, har måltidene også lett for å bli en slags maktkamp, sier hun.

Når barnet plutselig nekter å spise

En vanlig situasjon for mange, er at barn som har spist «alt mulig» plutselig ikke vil spise noe, eller nekter å smake på nye ting.

Walle mener dette ofte kan være en del av den naturlige utviklingen av selvet, hvor barnet opplever at de selv kan ta mer kontroll på hva de spiser. 

– Mange barn mellom to og seks år har også en større eller mindre grad av «neofobi», det vil si frykten for å smake på ny mat. Dette er en helt naturlig fase i barnets smaksutvikling, og det er da det er vår jobb som foreldre å veilede barnet gjennom dette, sier hun. 

– Vi må fortsette å oppmuntre, vi må fortsette å tilby, og vi må fortsette å fremme maten som noe positivt. Barn som veiledes til et sunt kosthold gjennom denne perioden vil i større grad oppleve mat som noe positivt, og vil ofte utvikle sunnere kosthold og større interesse for matlaging. 

LES OGSÅ: Når babyen din ikke vil spise fast føde

OM BARNET IKKE VIL SPISE. – Vi må fortsette å oppmuntre, vi må fortsette å tilby, og vi må fortsette å fremme maten som noe positivt, sier ernæringsfysiologen. Foto: Nina Indset Andersen/ NTB Scanpix
OM BARNET IKKE VIL SPISE. – Vi må fortsette å oppmuntre, vi må fortsette å tilby, og vi må fortsette å fremme maten som noe positivt, sier ernæringsfysiologen. Foto: Nina Indset Andersen/ NTB Scanpix Vis mer

Gjør det enkelt

I en stresset hverdag kan matlaging og innføring av sunn mat virke uoverkommelig for mange foreldre. Det kjennes lettere å putte et glass ferdig barnemat i mikrobølgeovnen, fremfor å skulle lage den selv fra bunnen av. 

– Det er absolutt ikke noe galt med ferdiglaget babymat, men det er hverken vanskelig eller tidskrevende å lage maten selv, sier ernæringsfysiologen. – Jeg tror at man bare må prøve det et par ganger, så vil man se hvor lettvint det er. 

Hun tipser om at en løsning kan være å lage store porsjoner for deretter å fryse ned maten.

– Finn et par timer en søndag hvor du lager opp to-tre forskjellige middager i store porsjoner og vips så har du babymat for hele måneden, sier hun. – Hvis du synes det er vanskelig å kombinere de ulike rettene kan du mose en og en ting ned i et isterningbrett, så kan man mikse og trikse i nærmest det uendelige.

– Ellers så går fruktpureer og smoothier raskt å lage i blenderen, en enkel måte å tilføre vitaminer og en del av «5 om dagen» til de minste.

LES OGSÅ: Slik får du barna til å spise matpakken!

Ernæringsfysiologens beste tips for tidlig matglede: 

- La barna få være med på matlagingen. Det er aldri for tidlig å begynne og barn som får se hvor maten kommer fra vil ofte vise mer interesse for maten.

- Respekter ditt barns appetitt. Vi voksne bestemmer HVA barnet skal spise, barnet bestemmer hvor mye.

- Gjør mat til noe gøy. Måltidet skal være positivt preget. Har dere tid og lyst - vær kreativ med maten.

- La barnet leke med maten. Maten skal utforskes, den skal moses, smøres, kastes, og gnies ut overalt. Inn i munn og ut av munn igjen. Den skal OPPLEVES! Vaske kan du gjøre etterpå, mamma!

- Gå foran som et godt eksempel. Barn ser hva vi voksne gjør, og hermer ofte våre matvaner. Vær klar over din rolle som forbilde.

- Ha tålmodighet med nye matvarer. Det kan ofte ta 10-15 smaksprøver før en ny smak aksepteres. Ikke gi opp - og fortsett å tilby. Virker det fremdeles ikke? La den aktuelle matvaren «hvile» litt og prøv igjen om noen uker eller måneder.

- Husk at maten skal være spennende, gøy, god, vidunderlig og smaksrik!

 

Delta i konkurranse:

Saker spesielt utvalgt for deg:

Flere populære saker: