Andreas Viestads råd: Slik får du barna til å spise mer fisk

Ny undersøkelse viser at foreldre ønsker å servere barna mer fisk, men at de ikke vet hvordan.

FORBINDER FISK MED PLIKTMAT: Andreas Viestad tror mange foreldre forbinder fisk med noe negativt fra sin egen barndom. Foto: Sentralen, Norges sjømatråd / NTB Scanpix, Charlotte Karlsen
FORBINDER FISK MED PLIKTMAT: Andreas Viestad tror mange foreldre forbinder fisk med noe negativt fra sin egen barndom. Foto: Sentralen, Norges sjømatråd / NTB Scanpix, Charlotte Karlsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Server de gode fiskerettene dere liker selv og slutt å gjøre fisk til noe kjedelig, er tv-kokken Andreas Viestads klare oppfordring til foreldre. 

Som faglig ansvarlig ved Geitmyra matkultursenter for barn, er han spesielt opptatt av at man ikke skal dele maten inn i voksenmat og barnemat.

– Alt for ofte hører jeg om voksne som gir barna ferdigpizza, før de selv koser seg med et deilig fiskemåltid. Men kanskje er det nettopp fiskeretten ungene vil digge, sier han. 

Vet ikke hva de skal servere

Ifølge Helsenorge.no får norske barn i seg for lite fisk. Kostholdsrådene sier at vi bør spise fisk to til tre ganger i uka og at vi bør spise mer fet fisk, som laks, ørret, sild og makrell.

I en ny undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på vegne av Salma, kommer det frem at mange foreldre ønsker at barna deres skal spise mer fisk.  

Syv av ti foreldre svarte at de gjerne skulle ønske at barna spiste mer fisk enn de gjør i dag.

En av tre foreldre synes det er vanskelig å finne oppskrifter på enkle, raske og gode fiskeretter som hele familien liker. 

HJEMMELAGDE FISKEPINNER: Kjempegodt for familiens aller minste. Foto: Sentralen / Norges sjømatråd
HJEMMELAGDE FISKEPINNER: Kjempegodt for familiens aller minste. Foto: Sentralen / Norges sjømatråd Vis mer

Involver barna 

Viestad tipser foreldre om å gjøre fisk og sjømat til noe spennende og sier det kan være lurt å involvere barna. 

– La dem være med i fiskedisken, ta dem med på fisketur. Prøv å kjøpe hel fisk når det er mulig. Barn elsker dyr og de synes det er kjempespennende med fiskemunnen, øynene og det hele.  

– Om du lar barna være med på prosessen får de eierskap til maten, og det er mye lettere å få dem med. 

– Et annet tips er blåskjell: De fleste barn elsker å pirke i blåskjell og spise innholdet. En ekstra bonus er at både hele fisker og blåskjell er mer bærekraftig enn å kjøpe fileter. 

Har du aktive barn? Pass på at de får i seg denne maten.

KJØP HEL FISK: - Barn elsker dyr og de synes det er kjempespennende med fiskemunnen, øynene og det hele, sier Viestad. Foto: Geitmyra
KJØP HEL FISK: - Barn elsker dyr og de synes det er kjempespennende med fiskemunnen, øynene og det hele, sier Viestad. Foto: Geitmyra Vis mer

Ikke gi opp

Samtidig som han tror at det er stor bevissthet om at barn har godt av å spise sjømat, tror han mange foreldre forbinder fisk med noe negativt fra sin egen barndom.

– At det var noe man måtte spise, sånn pliktmat. Derfor blir de usikre på hvordan de skal introdusere det for egne barn. 

– Barn er som mennesker - de er forskjellige. Veldig mange synes det er digg med en skikkelig hjemmelaget fiskegrateng eller en god fiskesuppe. Samtidig er det noen som liker fisken helt ren - ikke blandet med noe. Prøvd deg fram, og la barna smake mange ganger!

LES OGSÅ: 10 enkle grep for et sunnere kosthold

Slik får du barna til å spise mer fisk:

  • Gi dem fisk jevne mellomrom. Både til middag og som pålegg.
  • Husk at barnas smak forandres stadig. Det de ikke liker en dag, kan de synes er godt senere. Ikke minn barnet om hva de liker eller ikke liker.
  • Ta barnet med på matlagingen.
  • Det viktigste er ikke hvor mye man spiser, men at man spiser det.
  • Vær en god rollemodell. Det du gjør, vil barna også gjerne gjøre. Når du spiser maten, viser du at den er trygg og god.
  • Det finnes mange typer fisk. Prøv deg frem. Det finnes en favorittfisk for alle!
  • Har du anledning, kan barna være med på både å fiske, og tilberede fisken etterpå.

Kilde: Godfisk.no / Norges sjømatråd

Sushi – den nye barnefavoritten?

I NRK-serien «Tilbake til 2000-tallet» kunne vi nylig se et innslag fra Frokost TV om hvor trendy og nytt sushi var i 2001.

«Sushi er nok mat som foretrekkes av intellektuelle og folk med høyere utdanning» var konklusjonen fra programleder Anne Grosvold og trendeksperten i studio. 

BARN ELSKER SUSHI: Administrerende direktør Tine Hammernes Leopold i Salma, sier deres undersøkelse avslørte at mange barn foretrekker sushi fremfor hamburgere. Foto: Hanne Pernille Andersen
BARN ELSKER SUSHI: Administrerende direktør Tine Hammernes Leopold i Salma, sier deres undersøkelse avslørte at mange barn foretrekker sushi fremfor hamburgere. Foto: Hanne Pernille Andersen Vis mer

Disse uttalelsene virker komiske i dag hvor sushi, ifølge administrerende direktør Tine Hammernes Leopold i Salma, mer eller mindre er for barnemat å regne.

 – I undersøkelsen vår spurte vi foreldrene om hva som var barnas favorittrett og 24% svarte sushi eller rå fisk. I området Oslo/Akershus var det like populært som pølser og faktisk mer populært enn hamburgere, sier hun. 

Myte at barn ikke liker fisk

Hun tror mange foreldre ønsker mer kunnskap om hva de kan tilberede av fisk.

– Det er en myte at barn ikke liker fisk, og den største barrieren for barnas fiskekonsum er foreldrene selv.

– Når en av tre foreldre har dårlige minner med fisk fra egen barndom er det klart deres holdninger smitter over på barna.

– Man er gjerne vokst opp med fisk som hadde mye bein og som luktet mye. Og så har man ikke helt lært seg å lage de gode fiskerettene, det er et hinder, sier hun. 

- Integrer fisk i favorittrettene

Det beste tipset er ifølge Hammernes Leopold å integrere fisk i retter som barna kjenner godt til fra før. – For eksempel fisk med pasta, fisk på pizza, lakseburgere og laksetaco. 

– Ellers er sashimi en rett som passer barnefamilier spesielt godt. Det er superenkelt å lage selv og krever ikke annen tilberedelse enn å skjære opp laksen med litt lime og sesamfrø, hakke opp litt mango, agurk og andre grønnsaker. Dette passer godt til familier som har dårlig tid og som har et sterkt ønske om at barn skal spise fisk oftere.

LES OGSÅ: - Kjære restaurantbransje, skjerp dere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer