Fødselsdepresjoner:

Ane og Linda vil bryte tabuene rundt fødselsdepresjon

- Det ble til slutt til at den eneste tanken jeg hadde i hodet var at «jeg kan ikke være mamma. Hun må få et annet hjem», sier Linda.

FØDSELSDEPRESJONER: Ane og Linda ble begge rammet av fødselsdepresjoner. FOTO: NTB Scanpix
FØDSELSDEPRESJONER: Ane og Linda ble begge rammet av fødselsdepresjoner. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

- Det er en helt vanvittig prosess for både kroppen og psyken å bli mamma. Så at det skal være så skammelig og rart å ikke ha det bra – når du tenker over det så er det ikke så rart i det hele tatt, sier Linda Nordgård.

Noen måneder etter at hun hadde født sitt første barn var hun skråsikker på at det måtte gis bort. At hun ikke klarte livet som mamma.

Men det er få som snakker om fødselsdepresjoner. På sosiale medier og ute i det virkelige liv overøses vi av bilder av sovende babyer, blide babyer, lykkelige mammaer, mammaer som trener og mammaer som forteller om den fantastiske mammafølelsen.

For mange er det ikke sånn. Linda og venninnen Ane har begge vært innlagt på Psykiatrisk døgnavdeling Røyse med fødselsdepresjoner. Nå har de startet blogg for å fjerne tabuene rundt fødselsdepresjon.

- For meg startet det i graviditeten. Jeg klarte kanskje ikke å akseptere at jeg var gravid. Klarte ikke å kjenne noen tilknytning til babyen i magen. Klarte ikke helt å skjønne det, forteller Ane Tvedt Jordheim.

Hun hadde hatt panikkanfall og depresjoner siden 2010, men fordi hun ikke hadde noen diagnose svarte hun nei da jordmor spurte.

Da barnet ble født endret ikke følelsene til Ane seg. Den intense følelsen av lykke og tilknytning til barnet – den følelsen en har hørt at kommer det sekundet det legges på morens bryst – kom ikke når den skulle. På sykehuset hadde alle de andre foreldrene pyntet de små sykehuskrybbene med saueskinn, pledd og kosedyr. På sosiale medier bar alle foreldrene rundt på babyene sine i bæresjal. Det var mødre som trente, smilte og ammet. Babyer som sov og som kunne være med på kafe.

Ane turte ikke være alene med babyen sin. Hun hadde ikke ordnet til noe ekstra i sykehussenga, de fikk ikke til ammingen og babyen hadde kolikk. Hjemme brukte hun flere måneder på å trene seg opp til å gå alene i butikken med babyen. På bloggen Psyktmamma.blogg.no forteller hun hvordan sosiale medier gjorde at fødselsdepresjonene eskalerte. Hun kjøpte bæresjal og saueskinn, men ingenting hjalp.

- Det er det som blir vist – den perfekte ungen som sover på det perfekte babynestet, eller folk som ammer både her og der og unger som sover. Det er lite av det at ungen for eksempel kan ha kolikk og gråte konstant.

Da Ane kom til Psykiatrisk døgnavdeling hadde det nesten gått ett og et halvt år siden babyen ble født. Hun opplevde å bli møtt med lite forståelse da hun fortalte helsesøster hvordan hun hadde det og valgte til slutt å flytte fra Oslo og hjem til foreldrene på Hol, der hun fikk den hjelpen hun trengte og etter hvert fikk tilbud om å legges inn.

LES OGSÅ: Når morsfølelsen forsvinner

Flyttet hjem

- Det startet nok litt i graviditeten for meg også med isolasjon og sykemelding, forteller Linda.

- Jeg var veldig redd for at babyen skulle dø i magen, og jeg turte ikke ha babyshower eller kjøpe inn for mye klær, for da ble det så mye som skulle ryddes bort igjen hvis det ikke ble noe barn.

Under det som ble en langt og tøff fødsel fikk Linda et angstanfall. Hun trodde hun ikke kom til å klare det. At det gikk var en stor lettelse, men det var da hun kom hjem at det virkelig ble vanskelig.

- Jeg syntes det var så vanskelig at hun trengte så mye av meg. Jeg tenkte at dette fikser jeg ikke – jeg får det ikke til. Jeg koser meg ikke ett eneste sekund. Jeg satt helt stiv i sofaen - turte ikke bevege på lillefingeren en gang når hun sov, fordi jeg ikke takla det når hun var våken.

LES OGSÅ: Derfor hjelper trening mot angst

«Hun må få et annet hjem»

Linda ble overbevist om at det var noe galt med barnet. Hun sov ikke like mye som hun hadde ventet og kun i korte tid av gangen. Selv spiste hun lite, sov lite, og fikk panikk når samboeren skulle på jobb.

- Til slutt var det nesten så han ikke kunne gå på do, fordi jeg ikke klarte å være alene med barnet.

Linda ble henvist til psykolog, men følte ikke at det hjalp. Til slutt hadde en sterk og vondt følelse etablert seg i henne; det gikk rett og slett ikke.

- Det ble til slutt til at den eneste tanken jeg hadde i hodet var at «jeg kan ikke være mamma. Hun må få et annet hjem».

Når denne tanken ble delt med fastlegen gikk ting fort, og Linda ble akuttinnlagt på Akuttpsykiatrisk avdeling på Blakstad. 12 timer senere ble hun skrevet ut og sendt til Røyse.

Der møtte hun Ane og sammen bestemte de seg for at det de to gikk igjennom måtte «snakkes i hjel». Selv visste de lite om fødselsdepresjoner i forkant. Linda har bipolar lidelse og var derfor forberedt på at hun kunne få en reaksjon etter fødselen, men begge opplevde å få lite informasjon om fødselsdepresjoner på forhånd.

- Det var også første gangen vi møtte en som gikk gjennom det samme samtidig som oss. Det hjalp nok vel så mye som terapi, sier Linda.

LES OGSÅ: - Jeg følte meg som et bedre menneske enn alle andre. Jeg var grusom og ond

Ønsker mer informasjon

Malin Eberhard-Gran er professor i medisin ved Akershus universitetssykehus og har forsket på psykisk helse i forbindelse med svangerskap i en årrekke. Hun er enig med Ane og Linda i at det fortsatt trengs mer informasjon om fødselsdepresjoner.

Selv sitter hun i styret i Landsforeningen 1001 dager, som jobber for økt åpenhet, samt bedre forebygging og behandling av psykiske helseproblemer i forbindelse med graviditet og fødsel. Foreningen er forholdsvis ny, men målet er blant annet å få på plass en hjelpetelefon og en likepersonsordning.

- Vi har hatt en enorm pågang, så dette er noe mange kan kjenne seg igjen i, sier hun.

Hun mener temaet fortsatt er tabu, men peker samtidig på at det er langt flere som tør å snakke om fødselsdepresjoner i dag enn tidligere.

- Jeg tenker at det er langt mindre tabu enn det har vært tidligere. Det har vært mye mer åpenhet de siste 15 til 20 årene, men så kan det være at blant annet sosiale medier er med på å gjøre det vanskelig ved at alt skal være så perfekt, mener hun.

GRAVID: For mange starter fødselsdepresjonen under svangerskapet. FOTO: NTB Scanpix
GRAVID: For mange starter fødselsdepresjonen under svangerskapet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

1 av 10 får fødselsdepresjoner

Fødselsdepresjon er ikke en egen diagnose, men en sekkebetegnelse for en rekke ulike typer av depresjoner som krever ulik behandling. Disse depresjonene er ofte sammensatte og kan ha et mangfold av årsaker. Det er også store variasjoner i alvorlighetsgrad. Men selv om tilstanden ofte omtales som fødselsdepresjon, forekommer rundt en tredjedel av disse depresjonene allerede under svangerskapet.

- Mellom 10 og 15 prosent av alle nybakte mødre har depressive symptomer mens forekomsten av mer alvorlig depresjon er omtrent 5 prosent. Det vil si at de aller fleste spedbarnsmødre med depressive symptomer ikke er alvorlig syke i den forstand at de vil trenge behandling i spesialisthelsetjenesten, forteller Eberhard-Gran.

Andelen som strever med depressive plager ser ut til å være adskillig større i dag enn for 15 år siden. Mens studier fra begynnelsen av 2000-tallet viste at andelen som strevde i barselperioden var på rundt ni prosent, tyder resultater fra lignende studier i ettertid på en andel på rundt 16 prosent.

Hva som er årsakene til at så mange flere nybakte mødre enn før sier at de strever psykisk, vet man ikke med sikkerhet.

- Det er flere faktorer som kan være grunn til at det kan ha økt. Sosiale medier er én ting – at man får en følelse av at alt skal være så perfekt, men det kan også dreie seg om en generelt større åpenhet kring psykiske helseproblemer, sier Eberhard-Gran.

En fødsel er en sentral overgangsperiode i livet hvor det skjer store fysiske og følelsesmessige endringer i løpet av kort tid. Slike endringer gir økt psykisk sårbarhet. Utløsende faktorer kan være søvnmangel, kroppslige påkjenninger, komplikasjoner under svangerskap eller fødsel, dårlig sosial støtte eller ammeproblemer.

- En depressiv tilstand oppstår gjerne når summen av belastninger overstiger mestringsressursene. Det er som oftest ikke én årsak til dette, men en kombinasjon av mange faktorerat Noen kvinner er imidlertid mer sårbare i utgangspunktet, sier hun. - Perioden er en sårbar fase for veldig mange.

LES OGSÅ: - Kvinner opplever et høyt press med mange uforenelige krav

- Sårbar tid

Hva som er årsaken til at noen opplever å få fødselsdepresjoner kan være mange. Noen er mer disponert enn andre, og barseltiden en sårbar tid.

- Det er ikke én årsak til dette, men det kan være en kombinasjon av at man har ammeproblemer, lite søvn, lite sosial støtte og så videre. Noe kvinner er sårbare i utgangspunktet, sier hun.

- Perioden er en sårbar fase for veldig mange, og det er en periode, som med alle store livsfaser, der man er mer disponert for å få psykiske plager.

LES OGSÅ: Å være mamma var et så stort prosjekt at jeg hadde ikke kapasitet til å være kjæreste

Vil skammen til livs

Det er nesten ni måneder siden Linda og Ane ble skrevet ut etter 8 uker i behandling på Røyse. Det har gått opp og ned, begge jobber deltid og de har gode og ikke fullt så gode dager. Ane har hatt ett tilbakefall, men avlyste et nytt oppholdet på Røyse etter ha byttet medisiner.

Nå er de opptatte av å få frem historiene sine og av at flere må snakke om fødselsdepresjoner. De må vite at dette er noe som kan behandles - det er ikke bare noe som er galt med deg som mor. For begge var det til god hjelp bare å komme seg bort, selv om valget om å reise fra den nybakte familien er tøft.

- Det er jo til en viss grad tabu å ikke klare å være en mamma for barnet ditt. Da blir det vanskelig å prate om de følelsene, fordi man forventer at alt skal være så bra, sier Linda.

De to har sammen startet bloggen psyktmamma.blogg.no. Flere må vite og forstå, flere må tørre å be om hjelp og flere må møtes med forståelse når de gjør det.

- Det er også noe med det å gjøre det litt mindre skamfullt. Jeg tror man aldri kommer til å få bort skammen helt, men man skal ikke sitte hjemme og bare visne og ha det jævlig fordi man ikke tørr å innrømme at det er dritvanskelig å være mamma, sier Linda.

LES OGSÅ: Så mange som 400 000 nordmenn kjenner på høstdepresjon

LES OGSÅ: Derfor skal du være forsiktig med babyspørsmålet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer