Anette Marie boikotter Barbie på Netflix

Bloggeren fikk hakeslepp da hun hørte hva Barbiedukkene snakket om.

BOIKOTTER TV-SERIE OM BARBIE: Dårlige forbilder for barn, mener toppblogger Anette Marie Antonsen. Foto: Privat/Produsenten
BOIKOTTER TV-SERIE OM BARBIE: Dårlige forbilder for barn, mener toppblogger Anette Marie Antonsen. Foto: Privat/Produsenten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Helt absurd å ha noe slikt i et barneprogram, sier toppblogger Anette Marie Antonsen.

Antonsen er en av Norges mest profilerte bloggere, blant annet etter deltagelse i realityserien «Tigerstaden». Hun er også mamma til ei seks år gammel jente. 

Overhørte rar dialog

bloggen sin forteller hun at hun fikk hakeslepp da hun tilfeldigvis overhørte en dialog mellom to av karakterene i serien «Barbie: Life in the Dreamhouse» som sendes på Netflix.

I en episode er Barbiedukkene på stranden og krangler om alt. Det foreslås at de skal spise mat, for det liker jo alle.

Den ene dukken er svært opptatt av trening og mens hun løper på tredemøllen sier hun:

Jeg spiser bare proteinpiller med masse energi. En pille er et helt måltid. Mmmm! Favorittsmaken min - gul!

VIL IKKE SPISE MAT: Denne helsebevisste Barbiedukken foretrekker energipiller. Foto: Skjermbilde fra Netflix
VIL IKKE SPISE MAT: Denne helsebevisste Barbiedukken foretrekker energipiller. Foto: Skjermbilde fra Netflix Vis mer

Helt fjernt å snakke om piller i barne-tv

– Det er bare helt fjernt at de skal snakke om piller i barne-tv. Barn trenger ikke vite hva piller er, eller lære seg ordet pille, og en pille er ikke et måltid, sier Antonsen.

Selv om hun ikke nødvendigvis har noe imot Barbiedukker i seg selv, synes hun denne tv-serien er noe betenkelig.

– Jeg lekte selv med Barbiedukker da jeg var liten og så aldri på henne og tenkte at jeg ville se slik ut. Men det blir noe helt annet når de blir virkeliggjort i film. Utseende deres har allerede vært omdiskutert i en årrekke, men vi skal lære barna at det indre teller. Men hjelper jo ikke når de åpner munnen og det ikke finnes dypere innhold der heller. 

BARN LAR SEG PÅVIRKE: - Alle TV-serier rettet mot barn har sterk påvirkningskraft når figurene i serien blir idealpersoner, sier professor i psykologi, Willy-Tore Mørch. Foto: NTB Scanpix
BARN LAR SEG PÅVIRKE: - Alle TV-serier rettet mot barn har sterk påvirkningskraft når figurene i serien blir idealpersoner, sier professor i psykologi, Willy-Tore Mørch. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tv-serier har sterk påvirkningskraft på barn

Willy-Tore Mørch, professor i psykologi ved Universitetet i Tromsø, understreker at han selv ikke har sett programmet det her er snakk om.

Han er imidlertid enig med Antonsen i at dette utdraget har et innhold som kan skade barns holdninger til kropp og mat. 

– Barns lek er meget viktig for deres sosiale, kognitive og språklige utvikling. Barbie har vært rollemodell for barn og unge jenter i mange år og fått kritikk for å ha stimulert til slanking og syltynne idealkropper for jenter, sier han. 

– Denne dialogen føyer seg inn i en Barbieverden preget av slanking, utseende, usunne vaner, fokus på kropp, klær, luksusliv og så videre. Alle TV-serier rettet mot barn har sterk påvirkningskraft når figurene i serien blir idealpersoner.

Mørch er imidlertid ikke bekymret for at foreldre stoler for mye på tv-kanalene og strømmetjenestene når de setter barna sine foran skjermen. – Mitt inntrykk er at de fleste foreldre er ganske reflekterte på hva barna får se, sier han.

LES OGSÅ: Småbarnsmoren var lut lei av Bratzdukkenes unaturlige utseende

FORSØKER Å SKJERME DATTEREN: Anette Marie er opptatt av å følge med på hvilke tvprogrammer datteren ser. Foto: Privat
FORSØKER Å SKJERME DATTEREN: Anette Marie er opptatt av å følge med på hvilke tvprogrammer datteren ser. Foto: Privat Vis mer

Opptatt av å skjerme datteren

Antonsen forteller at hun er svært opptatt av å skjerme datteren sin, og beskriver seg selv som «litt gammeldags».

Hun tror ikke alle foreldre er like bevisste over hva det er barna deres ser på. 

– Datteren min får ikke sitte med mobilen min og vi har ikke nettbrett. Jeg mener at barndommen i stor grad definerer hvem du blir og at det er vi foreldre som setter grunnverdiene. Jeg er derfor opptatt av å ha kontroll over hva det er hun ser på, sier hun. 

– Når det gjelder tv-program vet hun at hun ikke får se på enkelte kanaler, men i disse ferietider lot jeg henne få se på barneprogrammene som ligger under «Kids» på Netflix, sier hun. 

Henviser til foreldrekontrollen

Netflix har ikke besvart våre henvendelser når vi ønsker kontakt. Men deres representant i Norge, Elin Værnes fra PR-byrået Släger Kommunikasjon, forteller at Netflix refererer til foreldrekontrollen når vi spør om de synes filmen er passende for barn.

Foreldrekontrollen gir foreldre mulighet til å lage en egen profil for sitt barn og velge om det skal vises innhold passende for «små barn» eller «eldre barn».

Når Mammanett sjekker, viser det seg imidlertid at foreldrekontrollen ikke fjerner Barbieserien for noen aldersgrupper.

Mammanett har også forsøkt å komme i kontakt med Arc Productions som er oppført som produsent av serien. Dette har vi ikke lykkes med, trolig fordi Arc Productions ifølge Huffington Post nylig har gått konkurs. 

LES OGSÅ: Ser du hva dette er? Leketøyet har skapt voldsomme reaksjoner.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer