<strong>ELSKER Å VÆRE BESTEMOR:</strong> - Jeg tenkte at man ikke styrer slike ting og at det var så lite jeg kunne gjøre med det, sier Anne Christine. Foto: Privat
ELSKER Å VÆRE BESTEMOR: - Jeg tenkte at man ikke styrer slike ting og at det var så lite jeg kunne gjøre med det, sier Anne Christine. Foto: Privat Vis mer

Anne Christines datter ble gravid som 16-åring

- Det første jeg tenkte var «gjort er gjort».

Publisert
Sist oppdatert

– Mammas støtte har betydd alt for meg, forteller Josefine Lossius (21). Tobarnsmoren var bare 16 år gammel da hun ble gravid første gang.

Å bli uplanlagt gravid i ung alder er nok ikke en drømmesituasjon for de aller fleste, og Josefine forteller at hun grudde seg veldig da hun skulle fortelle nyheten til mamma Anne Christine (62).

– Jeg fortalte det til storesøsteren min først og sa at hun måtte bli med meg når jeg skulle fortelle det til mamma. Vi satte oss ned sammen, men før jeg fikk fortalt det spurte hun meg om jeg var gravid. Hun hadde skjønt at det måtte være såpass alvorlig siden jeg var så veldig nervøs og redd, forteller hun.

Mens Josefine fryktet at moren ville reagere med sinne, forholdt Anne Christine seg ganske så rolig.

– Det første jeg tenkte var «gjort er gjort», forteller hun med et smil.

– Jeg ble jo selvsagt veldig overrasket, selv om jeg skjønte det før hun fortalte meg det. Men jeg tenkte at man ikke styrer slike ting og at det var så lite jeg kunne gjøre med det. Det var bare å ta det hele til etterretning og fokusere på at det kom til å gå greit, sier hun.

For Anne Christine var dette hennes andre barnebarn og hun tror nok sjokket kanskje hadde vært en anelse større dersom hun selv hadde vært yngre.

– Det hadde nok vært noe annet om jeg hadde blitt bestemor i førtiårsalderen, men Josefine er «attpåklatten» min og vi har alltid hatt et nært og godt forhold, sier hun.

LES OGSÅ: Annette var 16 og Ole Kristian 17 da de ble foreldre

<strong>GRAVID SOM 16ÅRING:</strong> Josefine grudde seg veldig til å fortelle moren at hun var gravid. Foto: Privat
GRAVID SOM 16ÅRING: Josefine grudde seg veldig til å fortelle moren at hun var gravid. Foto: Privat Vis mer

Bodde alene mens hun fullførte skolen

Josefine var allerede ti uker på vei når hun fortalte moren om graviditeten og sier at abort egentlig aldri var et stort tema.

– Vi diskuterte litt frem og tilbake om jeg skulle ta abort eller ikke. Men innerst inne visste jeg at jeg ikke kom til å klare det, og hun skjønte nok også ganske fort at jeg kom til å beholde barnet, forteller hun.

For mange unge mødre vil det nok være naturlig å velge å bo i nærheten eller sammen med familien sin den første tiden som nybakt mor. Josefine valgte derimot å flytte sammen med sin daværende kjæreste, cirka to timer fra hjemstedet.

– Det var tøft, fordi jeg ikke kjente noen der. Men mamma kom ofte på besøk og hjalp meg både fysisk og psykisk, forteller hun.

– Da det ble slutt mellom meg og kjæresten flyttet jeg for meg selv og bodde i en knøttliten leilighet mens jeg fullførte skolen. Den lå langt fra mamma, men vi snakket sammen på telefonen opptil flere ganger per dag – og det gjør vi fortsatt, sier hun.

– Det er typisk Josefine, sier Anne Christine. – Hun er veldig selvstendig og har alltid vært ganske voksen på mange vis. Hun har alltid gjennomført det hun har ønsket og hun har hatt en indre drivkraft på å komme seg opp og frem. Dessuten bodde hun ikke lengre unna enn at jeg kunne komme ofte på besøk, forteller hun.

LES OGSÅ: Derfor trenger barna bestemor og bestefar

Fikk et mye bedre forhold

Da Josefine som attenåring kom og fortalte at hun ventet barn med sin nye kjæreste, tok Anne Christine det fortsatt like rolig.

– Jeg valgte å støtte dem på alt. Jeg kunne jo ha kommet med motargumenter, men det er deres valg. Hun er barnet mitt og uansett hva hun gjorde så ville jeg heie på henne, sier hun.

Både Josefine og Anne Christine er enige i at forholdet dem imellom bare har blitt bedre etter at Josefine ble mamma.

– Før jeg ble gravid hadde vi en ganske turbulent periode og det var en del uenigheter mellom meg og mamma, men det skyldtes nok også alderen min, sier Josefine.

– Det er nok en naturlig del av utviklingen, sier Anne Christine.

LES OGSÅ: Hva er en normal fødsel?

<strong>VAR MED PÅ FØDSELEN:</strong> - En ubeskrivelig følelse å se datteren din føde, sier Anne Christine. Foto: Privat
VAR MED PÅ FØDSELEN: - En ubeskrivelig følelse å se datteren din føde, sier Anne Christine. Foto: Privat Vis mer

– For meg var det også veldig stort at jeg fikk bli med på den første fødselen. Det å se datteren sin føde er nesten ikke til å beskrive, det er en veldig sterk følelse. Jeg er selv utdannet barnepleier og har vært med på mange fødsler, men det var en ære å få være med når barnebarnet mitt ble født, sier hun.

Josefine mener måten moren har stilt opp for henne på, er uvurderlig.

– At mamma har støttet meg på denne måten har betydd innmari mye og jeg hadde sikkert ikke vært der jeg er nå hvis det ikke hadde vært for henne.

- Det at hun valgte å stille opp for meg uansett, gjorde at jeg unngikk mye stress, redsel og dårlig samvittighet for det jeg hadde gjort.

– I dag er det veldig fint å se hvor glad hun er over å være bestemor og hvor mye hun koser seg sammen med barnebarna, smiler hun.

LES OGSÅ: Ingrid (14) skulle adoptere bort sønnen. Så angret hun seg..

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer