Anne Lise gjorde det alt for få tør

Et glass vin til maten blir fort til ti for enkelte foreldre på ferie med barn i Syden. Hadde du gjort noe om du opplevde at barn ble utsatt for denne typen omsorgssvikt?

SÅ IKKE EN ANNEN VEI: Anne Lise gjorde det alt for få tør. Foto: privat/innfeldt: Shutterstock
SÅ IKKE EN ANNEN VEI: Anne Lise gjorde det alt for få tør. Foto: privat/innfeldt: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En som har tatt affære ovenfor fulle foreldre i Syden, er Anne Lise Farstad fra Eide.

På familieferie i Tenerife, opplevde hun noe som opprørte henne sterkt.

Overstadig beruset 

– Vi var to vennepar med barn som reiste til Syden sammen. Vi byttet på å passe barna, slik at hver av oss skulle få en «frikveld» på byen, forteller hun.

– På frikvelden vår kom det tre engelske par inn i baren hvor vi satt. De hadde med seg en liten unge på cirka tre år som sov i vogna.

– I løpet av kvelden ble alle sammen fullere og fullere. Rundt midnatt var alle tydelig overstadig beruset, og veldig høylytte, forteller hun.

Ba servitørene om hjelp

Anne Lise forsøkte først å kontakte de ansatte bak baren, og ba dem slutte å servere de engelske foreldrene alkohol.

– Jeg sa at jeg syntes de skulle vise bort foreldre som holder på slikt. De svarte at de skjønte det, men at det var slike episoder der hele tiden, sier hun.

Med manglende respons fra de ansatte i baren, ønsket hun å selv snakke til dem.

– Samboeren min sa at jeg ikke skulle gjøre det, fordi det bare kom til å bli bråk. Men jeg sa at det fikk det bare bli, jeg klarte ikke å se på dette mer. Det ødela min opplevelse av å være i Syden. Det ble en skikkelig festbrems og alko-sperre for meg, for å si det sånn.

LES OGSÅ: Her er sydenhotellene småbarnsforeldre velger

TOK AFFÆRE: - Oppførselen deres ødela min opplevelse av å være i syden, forteller Anne Lise Farstad. Foto: Privat
TOK AFFÆRE: - Oppførselen deres ødela min opplevelse av å være i syden, forteller Anne Lise Farstad. Foto: Privat Vis mer

Fikk nok

Til slutt fikk Anne Lise nok. Hun gikk bort til dem og sa at dette var uakseptabelt. 

– Jeg var så sint at jeg ikke klarte å la være. Jeg sa til dem at alkohol og barn ikke hører sammen på denne måten.

– Det er skremmende for barn når foreldre blir så fulle og jeg rådet dem til å dra hjem, forteller hun.

Uventet reaksjon

Reaksjonen ble en helt annen enn det Anne Lise hadde forventet.

– Jeg hadde regnet med en diskusjon fordi de var såpass beruset. Men de kikket bare på meg med vantro og var helt stille, sier hun.

Det norske paret valgte deretter å forlate baren i protest, men Anne Lise var fortsatt veldig opprørt da hun kom tilbake til hotellrommet.

– Jeg er glad for at jeg reagerte, men jeg hadde ikke klart å sove om jeg ikke hadde gjort det. Jeg vet heller ikke hva som skjedde med dem etterpå, sier hun. – I etterkant har jeg hørt fra mange andre som har opplevd enda verre ting på ferie i Syden. Det er ganske trist.

LES OGSÅ: Foretrekker å feriere i private hjem

ALKOHOL PÅ FAMILIEFERIE: Enkelte foreldre nøyer seg ikke med bare ett glass til maten. Foto: Shutterstock.com ©
ALKOHOL PÅ FAMILIEFERIE: Enkelte foreldre nøyer seg ikke med bare ett glass til maten. Foto: Shutterstock.com © Vis mer

Ekstra skremmende på ferie

- Foreldre bør kontrollere alkoholinntak slik at de ikke fremstår som påvirket overfor barna. Barn blir utrygge når foreldre og voksne oppfører seg på måter som er vanskelig å forstå for barnet og når de endrer seg fra slik de pleier å være, sier Wenche Mobråten i Barne-, ungdoms- og familieetaten.

– Særlig kan dette være skremmende når barnet er i ukjente omgivelser som de jo ofte er når de er på ferie, legger hun til.  

 Dersom andre foreldre opplever at barn blir forsømt på denne måten i Syden, mener Mobråten at man bør sjekke om de lider overlast og sørge for at barna blir tatt vare på. 

– Er det svært alvorlig bør barnevernet bli gjort oppmerksom på at det, sier hun.

ALL INCLUSIVE FYLL: Jannecke Weeden har også vært vitne til foreldre som snøvler til barna sine etter å ha drukket tett på All Inclusive ferie. Foto: Privat
ALL INCLUSIVE FYLL: Jannecke Weeden har også vært vitne til foreldre som snøvler til barna sine etter å ha drukket tett på All Inclusive ferie. Foto: Privat Vis mer

Overlater barna til sydenvertene

Jannecke Weeden fra Reis med barn har også latt seg provosere av fulle foreldre med unger på slep i Syden.

- Vi har vært vitne til foreldre som snøvler til barna etter x-antall "gratis" tappevin på All Inclusive. Noen overlater barna fullstendig til verter og vertinner på hotellet, mens de selv "nyter" ferien, forteller hun.

LES OGSÅ: - Jeg vokste opp i et alkoholisert hjem

Starter å drikke på flyet

Weeden mener det er et utbredt problem av foreldre starter «feiringen» allerede på flyet ned til varmere strøk, og at det fortsetter ut over ferien.

– Foreldre mener ofte selv at de ikke er beruset og kan håndtere både en og to flasker vin fordelt utover en varm dag i solen. Det er ikke sikkert barna er enige i dette. Det finnes lite som er mer skremmende på barn enn foreldre som snøvler, krangler eller raver rundt.

– Dessverre gjør charteroperatørene dette enklere for folk flest ved å ha gratis vin, øl og drinker i sine All Inclusive tilbud, sier hun.

- Hold deg edru!

At man kan ta et godt glass vin eller øl til maten synes Weeden er greit, men hun mener allikevel at foreldre bør være forsiktige med å ta noe mer enn det.

– Selv om det kan friste å dele en flaske vin på balkongen etter de små har sovnet, skal man ikke glemme at de kan våkne, kanskje redde eller syke. Så gjør ditt barn en tjeneste og hold deg edru i ferien, sier hun. 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer