Annette var 16 og Ole Kristian 17 da de ble foreldre

Fikk tre barn på fire år. - Helt perfekt, mener de unge foreldrene selv.

NORGES YNGSTE TREBARNSFAMILIE?  Anette var 16 og Ole-Kristian 17 da de ble foreldre. Fire år senere fikk de barn nummer tre. Foto: privat
NORGES YNGSTE TREBARNSFAMILIE? Anette var 16 og Ole-Kristian 17 da de ble foreldre. Fire år senere fikk de barn nummer tre. Foto: privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg ble selvsagt litt sjokkert da jeg som 16-åring fant ut at jeg var gravid, forteller Annette Hegland Mathiesen (24).

- Jeg hadde riktignok alltid sett for meg at jeg skulle bli en ung mor, og gjerne få barn i 20-årene, men jeg så ikke for meg at jeg skulle bli mor 16 år gammel.

Hun og barnefaren Ole Kristian, som da var 17 år, hadde da vært sammen i fire måneder.

- Jeg var egentlig ikke bekymret for fremtiden, jeg har selv vokst opp i en kjernefamilie med to søsken og gifte foreldre, så jeg har alltid tenkt at jeg aldri skulle ende opp i en situasjon med "mine, dine og våre barn". Men nå tenkte jeg at det ikke lengre var så sikkert. Jeg hadde satt meg selv i en slik situasjon hvor dette var en risiko. 

Ti grunner til at unge mødre er gode mødre

Ble voksen over natta

Hun forteller at kjæresten Ole Kristian først ble livredd. Han hadde aldri tatt i en baby før.

- Ole Kristian følte han at han måtte bli voksen over natten. Samtidig så han frem til å bli far i ung alder, da han selv har vokst opp med eldre foreldre, forteller Annette.

Abort var aldri et tema, det var helt uaktuelt for Annette, og gradvis ble fokuset mer positivt.

- Jeg så for meg at fremtiden ville bli bra og dette skulle vi klare sammen, forteller Annette.

BLE VOKSEN FORT: Anette og Ole Kristian med barna. Foto: privat
BLE VOKSEN FORT: Anette og Ole Kristian med barna. Foto: privat Vis mer

Følte at valget om å beholde barnet ikke var godtatt

- Hvordan reagerte dine venninner og andre på skolen da det kom frem at du var gravid?

- De få vennene jeg sa det til ble først sjokkert, men støttet meg i valget. Jeg sa det vel egentlig aldri på skolen, så det ble jo en del rykter. Jeg følte at det å beholde ett barn i den alderen absolutt ikke var godtatt og orket derfor ikke alle konfrontasjonene, forteller Annette.

De ni månedene hun gikk gravid var en vanskelig tid.

- Alle hadde sin mening om hva jeg burde gjøre og mange mente at abort var eneste utvei, noe som såret når jeg allerede hadde tatt ett valg. Jeg følte også at jeg ikke hadde lov å glede meg over den voksende magen og ble ofte uglesett når jeg gikk ute. 

Helsemessig gikk både svangerskap og fødsel veldig bra, og Annette var i fin form.

- Tiden etter jenta ble født var kjempefin, det var selvsagt mye som vi måtte sette oss inn i, men det aller meste kom helt naturlig. 

LES OGSÅ: 15 år og mamma - her er min historie

UNG TREBARNSMOR: Anette ble trebarnsmor som 21-åring. Foto: privat
UNG TREBARNSMOR: Anette ble trebarnsmor som 21-åring. Foto: privat Vis mer

Fikk ikke fortsette skolegangen

Annette avsluttet skolegangen sin da barnet ble født.

- Jeg hadde veldig lyst å fortsette selv om jeg gikk hjemme. Jeg prøvde å få til en ordning med skolen, men skolen min sa at dette var umulig. I ettertid har jeg hørt om andre skoler som har fått til gode løsninger, så også unge foreldre kan fortsette på skolen.

Etter hver fikk Annette startet opp igjen med skole på et annet sted, men på grunn av kronisk sykdom hos barnet fikk hun så mye fravær at hun ble nødt til å slutte. Hun begynte da å jobbe som vikar i en barnehage.

Norske mødre venter stadig lengre med å bli gravide

Trebarnsmor som 21-åring

- Jeg har alltid ville ha barn med ikke for stort sprik, så når vi først hadde fått barn ung så vi ikke noe i veien for å få flere når ting etterhvert lå til rette for det. Ole-Kristian ville også bli tidlig ferdig med barn når han først hadde fått barn tidlig istedenfor å ende opp med å ha småbarn i 20 år.

Da Annette var 19 år kom barn nummer to, og neste barn 1 1/2 år etter. Som 21-åring var Annette trebarnsmor, noe som er ganske uvanlig i dag, hvor snittalderen til førstegangsfødende er nærmere 29 år.

BRYLLUP: I dag er Annette og Ole Kristian gift Foto: privat
BRYLLUP: I dag er Annette og Ole Kristian gift Foto: privat Vis mer

Føler man må bevise

Den største ulempen med å være unge foreldre, mener Annette er at man føler man stadig må bevise for andre at man er god foreldre, på tross av ung alder.

- Hver minste lille feil blir forklart med at det er fordi dere er unge og ikke har så mye livserfaring.

- Jeg har også fått mange "råd" av forbipasserende om hvordan gjøre ditt og datt, for eksempel hvis barnet vært hun var sulten, kald og så videre. Dette var til tider ganske irriterende. Nå får vi flere positive tilbakemeldinger fra forbipasserende på at vi ser så unge og spreke ut, og virker veldig flink og at barna er så snille.

Hun mener den største fordelen med å være unge foreldre er at man er mer leken og har mer energi.

- Dessuten er det ikke så lenge siden vi var unge selv, så det er lettere å huske tilbake på hvordan det var å selv være barn. 

Da barna startet i barnehagen, var fortsatt mange av de samme som jobbet i barnehagen de samme som da Annette gikk der selv som barn.

- Det er artig og koselig at de samme som passet på meg, nå tar seg av våre barn, sier Annette. 

TRIPP TRAPP: De tre søsknene kom på fire år. Foto: privat
TRIPP TRAPP: De tre søsknene kom på fire år. Foto: privat Vis mer

Utfordrende økonomi

Paret kjøpte sin første leilighet da barn nummer to ble født. Da barn nummer tre kom kjøpte de et hus.

- Økonomien var utfordrende under utdanning, når man har barn er man avhengig av god planlegging og struktur. Vi har klart oss greit på tross av at jeg ikke fikk fullført utdanningen. Det er vanskelig å få seg en 8-4 jobb i dagens samfunn uten utdanning og jobberfaring, så man må bare stå på og prøve å jobbe seg oppover, forteller hun.

LES OGSÅ: 17 år og gravid: - Vi skal klare det!

Trenger ikke barnevakt, egentid og festing

Mange mener tenåringsforeldre går glipp av sin ungdomstid. 

- Vi har ikke så mye barnevakt, vi bruker det om vi skal noe spesielt, ellers ser vi ikke behovet. Vi klarer fint å pleie forholdet på kvelden når barna er lagt. Da lager vi gjerne god mat noen dager, ser film eller spiller spill.

- Savner du tid til deg selv, festing og så videre?

- Nei jeg gjør ikke det, noen ganger skulle jeg selvsagt ønske at jeg ikke måtte planlegge alt og bare kunne gjøre ting spontant, men jeg er ganske fornøyd med tilværelsen, understreker Annette.

Hun mener at på tross av at hun ble gravid veldig ung, har hun og Ole-Kristian gjort det beste ut av situasjonen hele veien. 

- Vi har sett positivt på ting hele veien. Vi har det er helt perfekt og stortrives!

Les også: Barnefaren krevde at jeg skulle ta abort

- Planlegg aldri å bli gravid så ung!

Selv om det har gått veldig fint med hennes familie, er Annette er imidlertid svært tydelig på hva hun vil råde andre 16-åringer som vurderer å bli gravid.

- Aldri planlegg å bli gravid i en alder av 16 år, det blir vanskelig å fullføre løpet med utdanning og jobb i dagens samfunn.

-Men om uhellet først er ute – slik jeg opplevde - så stol på deg selv, gjør det du føler er rett for deg og ikke hva andre mener du skal gjøre. Søk råd hos noen med erfaring som for eksempel rådgivningstjenesten Amathea, der kan du få mye støtte uansett valg, det skulle jeg ønske jeg hadde gjort.

LES OGSÅ: Camilla (17) og Sondre (20) planla å bli unge foreldre. - Det var en bevisst og gjennomtenkt handling.

Hva er den ideelle alder for å bli foreldre? (Avsluttet)
I tenårene1% (128)
20-24 år23% (2928)
25-29 år51% (6490)
30-34 år12% (1568)
35-40 år1% (188)
41 eller eldre1% (123)
Det finnes ingen ideell alder10% (1264)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer