Drukning barn:

Antall drukningsulykker blant barn varierer etter hvor godt eller dårlig sommerværet er

Dette kan du gjøre for å forebygge drukning.

DRUKNING BARN: Svømmeferdigheter er noe av det viktigste du kan lære barnet ditt. Foto: NTB scanpix
DRUKNING BARN: Svømmeferdigheter er noe av det viktigste du kan lære barnet ditt. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Sommeren er naturlig nok høysesong for bading, noe som dessverre også innebærer at denne årstiden har en del drukningsulykker. Tall fra Norsk Folkehjelp viser imidlertid at drukningstallene for barn har vært nedadgående de siste årene og at de har holdt seg lave siden 2010.

Jan Kjensli, utviklingskonsulent i Norges Svømmeforbund, sier drukningstallene blant barn og unge går i bølger, og at de gjerne henger sammen med hvor god eller dårlig den norske sommeren er.

– De drukningsulykkene som er blant barn og ungdom skyldes ofte manglende svømmeferdigheter, men også manglende kunnskap om hvilken fare man utsetter seg for. Vi så et eksempel på dette i fjor, da to barn fra et flyktningmottak skulle bade i en elv og som fikk et fatalt resultat.

FÆRRE BARN DRUKNER: Ifølge Jan Kjensli i Norges Svømmeforbund kan foreldre gjøre mye for å forebygge drukningsulykker. Foto: Norges Svømmeforbund
FÆRRE BARN DRUKNER: Ifølge Jan Kjensli i Norges Svømmeforbund kan foreldre gjøre mye for å forebygge drukningsulykker. Foto: Norges Svømmeforbund Vis mer

– Et annet viktig element er at barn skal lære seg å svømme fordi de da kan være sammen med venner i aktiviteter som innebærer vann. Som for eksempel bading, seiling, dykking og fisking. De barna som ikke kan svømme blir ofte hjemme og da blir det å ikke kunne svømme en form for et sosialt handicap. Barn med flerkulturell bakgrunn er overrepresentert blant de som har dårlige svømmeferdigheter, så gode ferdigheter blant alle barn vil også være en god arena for inkludering, sier han.

Færre drukningsulykker blant barn, kan ifølge Kjensli også komme av at foreldre er blitt flinkere til å passe på.

– De drukningstilfellene som finnes er jo ulykker og ofte skjer de når det ikke er voksne i nærheten. Når barn skal være i vann, må det være en voksen i nærheten og ha oppsyn. Vi ønsker ikke at barn skal holdes unna vann, vi ønsker at barn skal være i og ved vann på en trygg måte, sier han.

– Foreldre kan forebygge drukning under bading ved å vite hvordan forholdene er; vanntemperatur, svømmingsforhold, hvor dypt eller grunt det er og hvor det blir brådypt. Det er også viktig å ha øyekontakt med barna hele tiden og at man helst er med uti. Det at foreldrene er med, skaper en ekstra trygghet for barna.

LES OGSÅ: Advarer mot bruk av «havfruehaler»

ØV PÅ Å BRUKE REDNINGSVEST: Kristin Wiig Sandnes i Redningsselskapet anbefaler at man lar barna få øve på å svømme med redningsvest på. Foto: Redningsselskapet
ØV PÅ Å BRUKE REDNINGSVEST: Kristin Wiig Sandnes i Redningsselskapet anbefaler at man lar barna få øve på å svømme med redningsvest på. Foto: Redningsselskapet Vis mer

- Bruk redningsvest ved ferdsel på brygge og svaberg

Kristin Wiig Sandnes, leder forebyggende arbeid i Redningsselskapet understreker viktigheten av at barn som ikke kan svømme har tilsyn fra voksne under lek på stranden.

Hun anbefaler også at barn som ikke kan svømme benytter redningsvest ved ferdsel på brygge eller svaberg.

– Øv gjerne på å svømme med vesten på når dere er på stranden eller på en brygge. Sjokket man opplever ved ufrivillig fall i sjø eller i vann er viktig å øve på slik at det ikke føles så dramatisk når uhellet først er ute. Pass alltid på at det er trygge omgivelser og at utsyr virker før dere øver sammen på dette. Når du kommer hjem må du huske skylle saltet av redningsvesten, råder hun.

Barn som ikke kan svømme bør ifølge Sandnes, alltid bruke redningsvest og ikke flytevest når de er i båt.

– Man må sørge for at de har vesten på seg, er kjent med vesten og at vesten er i god stand og klar til bruk. På enkelte båttyper og særlig ved ferdsel i åpent farvann, kan barnet klikkes fast i båten med line og karabinkrok slik at fall over bord kan unngås.

– Svømmedyktige barn kan fra 25 kg bruke flytevest og fra 18 kg kan de også bruke oppblåsbare vester for barn i vektkategorien over 18 kg. Det er viktig at foreldre påser at vester som barn benytter er i riktig vektklasse, passer til barnet og er i god stand og klar til bruk. Redningsselskapet anbefaler at foreldre øver sammen med barnet på selvberging med den aktuelle redningsvest eller flytevest.

LES OGSÅ: Dette bør alle foreldre vite om sekundærdrukning

Konkretisert krav til svømmedyktighet

Når det gjelder norske barns svømmeferdigheter, mener Jan Kjensli i Norges Svømmeforbund at det er bedring i sikte.

– Den siste undersøkelsen vi har, er fra 2013. Her spurte vi tiåringer hvor langt de kunne svømme og cirka halvparten kunne svømme 200 meter eller mer. Noe som selvsagt betyr at halvparten ikke kunne det, sier han.

– Dette henger sammen med at kompetansemålet tidligere var veldig vagt. Skolene hadde et mål om at barn skulle være svømmedyktige, uten at det var konkretisert hva det betyr. Men i 2015/2016 kom det en konkretisering av kompetansemålet fra utdanningsmyndighetene, slik at det ikke lengre er opp til hver enkelt skole å vurdere hva svømmedyktighet innebærer, sier han.

For å klassifiseres som svømmedyktig, må elevene nå klare å falle uti på dypt vann, svømme 100 meter på magen og underveis dykke ned for å plukke opp en gjenstand med hendene, stoppe og hvile i tre minutter (mens de flyter på magen, orienterer seg, ruller over og flyter på rygg), for deretter å svømme 100 meter på rygg og ta seg opp på land.

Dette måles skal nås innen eleven går ut fra fjerde klasse.

Bør starte svømmeopplæringen tidlig

– For å nå målet, oppfordrer vi skolene til å starte svømmeopplæringen så tidlig som mulig. Skoleeier har en plikt om å gjøre det de kan for å nå kompetansemålet. Dersom man ser at det vil bli vanskelig, bør man underveis ha en dialog med foreldrene for å finne ut hva foreldrene kan bidra med, sier Kjensli.

I 2015 ble det for første gang også bevilget penger over statsbudsjettet for å gjennomføre svømmeopplæring for barnehagebarn. Kjensli synes dette er et veldig positivt tiltak.

– Målet med disse midlene er å starte en svømmeopplæring som gjør at barna blir tilvent vann og slik at det kan være et godt grunnlag for svømmeopplæringen på skolen. Vanligvis får hvert barn rundt ti undervisningstimer i vannet - noe som ikke er tilstrekkelig for å bli svømmedyktig, men en kjempegod start, sier han.

LES OGSÅ: Nå blir det mer realfag i barnehagen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer