For pris- og forhandlerinformasjon se collagene under.
For pris- og forhandlerinformasjon se collagene under. Vis mer

Antrekk til dåp og navnefest

Barnedåp, navnefest eller navnedag; enten du velger tradisjonell dåp og dåpskjole, privat navnedag eller humanistisk navnefest; slik kan du kle den lille på den store dagen!

De fleste foreldre ønsker å feire at den nye verdensborgeren har kommet, og at babyen har fått et navn. Noen ønsker å følge kristne tradisjoner med en barnedåp, mens andre velger navnefest, for eksempel i regi av Humanetisk Forbund. 

Dåpskjolen

Det er gjennom dåpen at man blir medlem i Den norske kirke. Dåpen har lange tradisjoner i Norge, og en av de mest sentrale tingene bortsett fra selve dåpshandlingen, er selvfølgelig dåpskjolen! Det er vanlig at både gutte- og jentebarn døpes i en lang, hvit kjole, men det er ingen forutsetning for å bli døpt at barnet har på seg et slikt plagg. 

Dåpskjolen, slik vi kjenner den idag, ble vanlig i bruk utover 1800-tallet. Kjolen skulle være lang for å symbolisere et langt og godt liv i troen på Gud. Hvitt som farge er i Kirken assosiert med glede, fest og renhet.

Les mer om dåp og dåpstradisjoner 

Mange familier har en gammel dåpskjole som har gått i arv gjennom generasjoner. Slike plagg må tas godt vare på for ikke å bli i så dårlig stand at de ikke kan brukes. Særlig lin har en tendens til å bli litt slitt av mange omganger med bleking og stryking. Så begrens vask og rens av plagget, og unngå å la dåpskjolen henge eller ligge i klesskapet uten beskyttelse.

Man kan også få spesialsydd dåpskjole etter ønske. Bomull, lin og silke er vanlige stoffer. Bomull er kanskje det mest holdbare materialet, og det som er lettest å holde rent. Tilbydere av hjemmesydde dåpskjoler finner du for eksempel på daap.no og daapstradisjon.com.

DÅPSKJOLER: F.v. dåpskjole med håndbrodert bord fra Daapstradisjon.com, dåpskjole i bomull med heklet jakke og lue fra Daapstradisjon.com, dåpskjole i bomull (kr 799, Daapskjole.no) og dåpskjole med dåpsbånd (kr 649, Lekmer.no).
DÅPSKJOLER: F.v. dåpskjole med håndbrodert bord fra Daapstradisjon.com, dåpskjole i bomull med heklet jakke og lue fra Daapstradisjon.com, dåpskjole i bomull (kr 799, Daapskjole.no) og dåpskjole med dåpsbånd (kr 649, Lekmer.no). Vis mer

Sy eller kjøpe

Å få spesialsydd en dåpskjole er selvsagt mer kostbart enn å kjøpe ferdigydd. Men man står friere i valg av materialer, blonder, border osv, og kan for eksempel be om at navn og dåpsdato sys inn i kjolen, noe som gir kjolen et personlig preg.

LES OGSÅ: Tips til dåpsgaver 

Vanlig tilbehør til dåpskjoler er dåpsbånd, dåpslue og hvite sko. Blir man døpt på vinteren er det også praktisk med en jakke til å ha over kjolen.

I gamledager ble båndene på dåpsluen brukt til å vise menigheter kjønnet på barnet. I dag brukes luemodeller om hverandre, men dåpslue med brem er forbeholdt gutter. 

TILBEHØR: Dåpslue til jente (kr 145, Edla) og dåpssko i elfenben og hvitt (kr 85 per par, Edla).
TILBEHØR: Dåpslue til jente (kr 145, Edla) og dåpssko i elfenben og hvitt (kr 85 per par, Edla). Vis mer

Dåpsdress

Noen ønsker ikke å døpe guttebarn i kjole. Da kan man isteden gå for en hvit dåpsdress. En slik dress vil barnet fort vokse ut av, og siden fremtidige barn i familien kan være både større og mindre når de skal døpes, er det vanskeligere at en dåpsdress kan gå i arv. For mange vil det derfor være mindre naturlig å bruke mye penger på en slik dress. Du kan finne fine dåpsdresser i nettbutikker fra ca 400 kroner.

TIL GUTT: Dåpslue til gutt (kr 125, Edla.no), komplett dåpsdress (kr 490, Edla.no) og dåpsdress i bomull (kr 1699, Daapskjole.no).
TIL GUTT: Dåpslue til gutt (kr 125, Edla.no), komplett dåpsdress (kr 490, Edla.no) og dåpsdress i bomull (kr 1699, Daapskjole.no). Vis mer

Antrekk til navnefest

Skal man ha humanistisk navnefest eller privat navnedag, står man friere i klesvalget for babyen. Et pent festantrekk som en søt kjole til jente, eller en pen skjorte og bukse til gutt, er naturlige valg. Men her er det naturlig nok viktig å tilpasse klesvalget til alderen på barnet. Antrekket bør være behagelig å ha på seg, og helst ikke for vanskelig å få på eller av.

NAVNEDAG ELLER NAVNEFEST:: F.v. matrokjole (kr 249, Barnas Hus), matrosdress (kr 249, Barnas Hus), babykjole (kr 499, Jocko/Nelly.com) og babydress (kr 499, Jocko/Nelly.com).
NAVNEDAG ELLER NAVNEFEST:: F.v. matrokjole (kr 249, Barnas Hus), matrosdress (kr 249, Barnas Hus), babykjole (kr 499, Jocko/Nelly.com) og babydress (kr 499, Jocko/Nelly.com). Vis mer

Les mer om navnefest 

Festdrakt og bunad 

FESTDRAKT: F.v. festdrakt til gutt (kr 499, Barnas Hus) og festdrakt til jente (kr 399, Barnas Hus).
FESTDRAKT: F.v. festdrakt til gutt (kr 499, Barnas Hus) og festdrakt til jente (kr 399, Barnas Hus). Vis mer

En bunad eller bunadsinspirert festdrakt er et koselig valg av antrekk til navnefest. Mange vil nok synes at en «ekte» bunad blir i dyreste laget å få sydd til et så lite barn, men på den annen side kan en pen bunad få samme funksjon som en dåpskjole ved at den går i arv i familien. Ønsker dere et rimeligere alternativ, finnes det søte festdrakter for babyer fra et par hundrelapper og oppover. 

 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: