Arbeidsmiljø og graviditet

Publisert
Sist oppdatert

Til enhver tid vil være ca. 45 000 gravide kvinner i landet. Omtrent tre fjerdedeler av kvinnene er i arbeid utenfor hjemmet. Under svangerskapet er fosteret godt beskyttet mot de fleste typer påkjenninger. Dette gjelder også påvirkninger som den gravide kvinnen utsettes for i sitt arbeidsmiljø. I noen arbeidsmiljøer finnes det likevel forhold som kan representere en fare både for fosteret og den gravide kvinnen. Likeens kan forhold i arbeidsmiljøet ha uheldig innvirkning på forplantningsevnen (fertiliteten), slik at denne blir nedsatt. Dette gjelder både for kvinner og menn. Arbeidsmiljølovens målsetting er å sikre et fullt forsvarlig arbeidsmiljø for arbeidstakerne. Dette betyr bl.a. at arbeidsmiljøet normalt skal tilrettelegges slik at kommende foreldre eller gravide kvinner ikke hindres i å fortsette i sitt vanlige arbeid.

Denne siden informerer om arbeidsmiljøforhold som kan ha uheldig virkning på kjønnscellenes utvikling, på barnets utvikling fram til fødselen og i ammeperioden, eller på den gravide kvinnens egen helse og velbefinnende.

Arbeidsmiljøforhold som kan være uheldige for barnet eller for foreldrenes forplantningsevne

Eksempler (listen er ikke fullstendig)

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.