Aron overlevde mot alle odds

Aron fikk en brutal start på livet, og ingen trodde at han ville overleve. Den lille gutten gjør store fremskritt, men ingen vet hvordan fremtiden hans vil bli.

DÅRLIGE ODDS: Ingen trodde Aron ville overleve. Foto: Privat
DÅRLIGE ODDS: Ingen trodde Aron ville overleve. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I august i fjor var Marlene Ytterland (22) og kjæresten, Joachim Anzenberger (21), på kontroll hos legen, for å se at alt sto bra til med babyen i magen. Ettersom alt var som det skulle, bestemte de seg for å ta en tur til Ålesund.

– Joachim var sulten, så vi planla å dra på Mc Donald´s. Senere skulle det vise seg at hans appetitt trolig var det som reddet både meg og Aron, sier Marlene.

På fergen kjente Marlene at det var noe galt, da hun plutselig ble veldig uvel. Dagen i forveien hadde de vært på ultralyd, og fått vite at Aron hadde lagt seg i hodeleie, så det kunne oppstå ubehag på grunn av det.

– Jeg tenkte ikke noe mer over det, men da vi hadde kommet frem til Amfisenteret i Ålesund, ble jeg akutt mye verre. Jeg fikk kraftige smerter i magen og nedover ryggen, og ble fryktelig kvalm. Det var utrolig intenst.

Les også: Ventet barn – både mor og far havnet på sykehuset

Blodspor gjennom hele kjøpesenteret

Marlene satte seg ned. Hun begynte å blø voldsomt, og holdt på å besvime i armene på samboeren.

– Vi hastet avgårde til sykehuset, med blodsporene etter oss gjennom hele kjøpesenteret. Jeg hadde en skikkelig dårlig følelse,  jeg var jo bare i starten av uke 32.

Kjøreturen til sykehuset tok ikke mer enn fem minutter, og paret ble tatt imot av ambulansepersonellet. Hjerteslagene til Aron var nesten ikke-eksisterende. Gutten måtte ut så fort som mulig, og hastekeisersnitt ble satt i gang.

– Jeg tenkte ikke stort der jeg lå og ventet på at narkosen skulle virke. Jeg prøvde bare å forberede meg på å våkne med liten mage og dårlige nyheter. Ikke engang en liten del av meg trodde det skulle gå bra, sier Marlene.

Les også: Linus ble født med tarmene utenpå kroppen

Total morkakeløsning

Marlene våknet opp fra narkosen, og det første hun fikk se var moren og samboeren, med et bilde av lille Aron – i live.

Dramatisk fødsel: Legene kjempte for å gjenopplive Aron. Foto: Privat
Dramatisk fødsel: Legene kjempte for å gjenopplive Aron. Foto: Privat Vis mer

– Jeg trodde det hadde gått bra, og at jeg måtte forberede meg på et prematurt barn, og «det var det». Det var så absolutt ikke bare det…

Den unge moren hadde mistet to liter blod, så det var ingen selvfølge at hun i det hele tatt skulle våkne. Det var et veldig alvorlig tilfelle av total morkakeløsning

– Det som er så skummelt er at ingen vet hvor lenge Aron var uten oksygen. Hadde vi kommet noen minutter senere, ville ingen av oss ha overlevd. 

20 minutters gjenopplivning

Hadde paret dratt hjem i stedet for å ta turen til kjøpesenteret, ville de ha vært to timer unna sykehuset.

– Det er et mirakel. Vi hadde virkelig englevakt den dagen, sier Marlene.

Legene brukte 20 minutter på å gjenopplive Aron. Han var tilkoblet respirator, og kjempet for livet. 

Marlene var ikke forberedt på synet som møtte henne da hun endelig fikk se ham. Det var så vidt hun kom seg bort til sønnen, da hun var i enorme smerter selv. 

– Den lille kroppen på 2170 gram var full av ledninger. Men vakker var han, gud så fin han var!

Koblet til respirator: Marlene syntes det var tøft å se sønnen som var full av ledninger. Foto: Privat
Koblet til respirator: Marlene syntes det var tøft å se sønnen som var full av ledninger. Foto: Privat Vis mer

Bodde på barneavdelingen

Etter fire dager på sykehuset ble Aron erklært stabil, og tatt av respirator. Dette var første dagen foreldrene fikk holde ham i armene sine.

– Det vi trodde hadde vært våre livs vanskeligste dager, var ingenting i forhold til det som ventet oss. Det var nå det virkelig begynte.

Det gikk to uker før den lille gutten begynte å bevege en eneste muskel. Han hadde ingen mimikk i ansiktet, så de måtte begynne med fysioterapi.

Dårlig mimikk: Det tok to uker før Aron begevet en eneste muskel. Foto: Privat
Dårlig mimikk: Det tok to uker før Aron begevet en eneste muskel. Foto: Privat Vis mer

Marlene, Joachim og Aron bodde på sykehotellet, og etter en måned fikk de et familierom på Neonatal – barne- og ungdomsavdelingens seksjon for syke nyfødte og premature barn.

– Vi byttet på å ligge med han på brystet hele tiden. Vi brukte all vår tid og energi. Han trengte nærheten vår, og det samme gjorde vi. Det var sol utenfor, men der inne lå vi, i vår egen boble. Verden utenfor var ikke-eksisterende.

Les også: Hvorfor lukter nyfødte babyer så godt?

Ingen trodde at Aron skulle få reise hjem

Etter nesten en måned lagde Aron sine første lyder. De kunne også så smått begynne på trilleturer utendørs – med pulsmåler, så klart.

– På dette tidspunktet hadde han hatt sonde hele tiden. Vi begynte å øve med flasken, og etter at han hadde fått i seg noe så smått som 2-3 mililiter var det stor jubel på avdelingen!

Etter nesten to måneder fikk paret reise hjem fra sykehuset, med sin lille superhelt. Ingen av legene hadde trodd den dagen skulle komme.

En liten familie: Marlene, Joachim og Aron. Foto: Privat
En liten familie: Marlene, Joachim og Aron. Foto: Privat Vis mer

De fortsatte med fysioterapi og trening hjemme to ganger om dagen, vektkontoll på helsestasjonen en gang i uken, og konstant oppfølging hos barneavdelingen.

– Vi frykter at Aron har cerebral parese, men uansett hva som måtte skje, så skal vi klare oss.

Usikker på Arons fremtid

Marlene sier at det har vært tøft å komme hjem, men at det har gått over all forventning. Aron sliter med å spise, og får anfall nesten hver gang.

– Vi er omtrent annenhver uke på barneavdelingen for tiden. Han har blitt en liten kjendis der, storsjarmøren!

Fremtidsutsiktene til Aron er ennå veldig usikre, og foreldrene må hele tiden passe på han. På grunn av nedsatt svelgefunksjon kan det være livsfarlig om han gulper når han ligger –da kan han bli kvalt. 

Ofrer alt for sønnen: Marlene er usikker på hvordan sønnens fremtid blir. Foto: Privat
Ofrer alt for sønnen: Marlene er usikker på hvordan sønnens fremtid blir. Foto: Privat Vis mer

– Vi skal ikke fokusere på hva som kommer til å skje. Ifølge utviklingen legene trodde han ville få, ligger vi allerede langt foran. Nå løfter han hodet, smiler så vidt, og elsker å følge med på hva som skjer, sier moren stolt.

Aron gjør fremskritt hver dag, og han har sjokkert eksperter fra utlandet. Morkaken kom ut samtidig med den lille gutten, så utfallet kunne ha blitt veldig mye verre.

– Vi kunne ha vært en av de som måtte dra hjem med tomt babysete… samboeren min kunne ha vært han som måtte besøke oss begge på gravplassen. Det er ingen tvil om at dette har forandret livet mitt. All ære til barneavdelingen i Ålesund, som reddet oss begge.

Ofte ukjent årsak ved morkakeløsning

I de fleste tilfeller av morkakeløsning er årsaken ikke kjent, sier Marit Lieng, professor i obstetrikk og gynekologi, overlege ved Oslogynekologene og leder for Norsk Gynekologisk Forening.

Kjente risikofaktorer for morkakeløsning

  • Kraftige traumer mot magen (ved for eksempel trafikkulykker og lignende)
  • Misbruk av narkotika og tobakk under graviditeten
  • Misdannelser i livmoren
  • Høyt blodtrykk
  • Svangerskapsforgiftning
  • Veksthemning av fosteret
  • Stor fostervannsmengde
  • For tidlig vannavgang

 

Kvinner som har hatt morkakeløsning i tidligere svangerskap, har økt risiko for å få det igjen i senere svangerskap. Tilstanden er ikke vanlig.

– Morkakeløsning er en ganske sjelden svangerskapskomplikasjon som skjer i 0,2 til 1 prosent av alle svangerskap, sier Lieng.

Hva slags behandling kvinner med morkakeløsning får, avhenger av graden av løsning og når det skjer.

– Vanligvis vil en kvinne med morkakeløsning bli forløst med keisersnitt. Dette må skje raskt ved stor løsning.

Komplikasjoner for mor og barn

Gynekolog: Marit Lieng Foto: Privat
Gynekolog: Marit Lieng Foto: Privat Vis mer

Barnedødeligheten som følge av for tidlig morkakeløsning er rundt 10-30 prosent. 15 prosent av dødfødslene i siste tredjedel av svangerskapet, skyldes denne tilstanden.

– Utfallet for barnet vil avhenge av graden av morkakeløsning, når i svangerskapet det skjer, altså om barnet blir forløst for tidlig eller prematurt, og hvor lang tid det tar fra løsningen til barnet blir født, sier Lieng.

Noen av barna som overlever, kan bli født med hjerneskade på grunn av oksygenmangel i perioden fra løsningen inntrer, til det blir født.

Det kan også oppstå livstruende problemer for mor, slik som sjokk på grunn av blodtap, blodlevringsproblemer, behov for blodtransfusjon eller svikt i nyrer eller andre organer. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer