Keisersnitt:

Arr etter keisersnitt: Derfor velger noen kvinner å oppsøke plastikkirurg

- Både medisinske og kosmetiske grunner til at noen kvinner velger å rette på arrene i etterkant.

ARR ETTER KEISERSNITT: Mens de fleste kvinner ikke tenker særlig over arret de har på magen etter keisersnittet, er det dessverre ikke slik for alle. FOTO: NTB Scanpix
ARR ETTER KEISERSNITT: Mens de fleste kvinner ikke tenker særlig over arret de har på magen etter keisersnittet, er det dessverre ikke slik for alle. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Arret man får etter et keisersnitt, må være et av de vanligste arrene kvinner har. Men selv om hvert arr er et bevis på hvilken fantastisk bragd moren har vært gjennom og noe de fleste knapt tenker over i hverdagen, er det dessverre ikke slik for alle.

I dag er det mest vanlig at legene velger å sette keisersnittet langs bikinilinjen. Disse arrene er ifølge overlege Ingvil Krarup Sørbye ved Fødeavdelingen på Rikshospitalet vanligvis cirka ti centimeter store, noe som omtrent tilsvarer diameteren på babyens hode. Hos de fleste kvinner vil arret være lite synlig.

Kommer an på kvinnens tilhelingsevne

Det finnes riktignok unntak og mange har en oppfatning om at mindre pene arr skyldes at fødselslegen har hatt hastverk med å få barnet ut, for eksempel ved et katastrofesnitt eller hastekeisersnitt. Dette er ifølge Sørbye ikke alltid tilfelle.

– Hvordan arret vil bli seende ut, bestemmes mest av kvinnens egen tilhelingsevne. Når vi skal lukke arret har vi jo ikke hastverk fordi babyen er ute, så lukkingen av huden vil bli på samme måte som ved planlagte keisersnitt. De aller fleste fødselsleger i Norge syr under huden med intrakutan tråd, noe som gjør at arrene blir mye penere enn om vi for eksempel bruker stiftemaskin, forklarer hun.

– Men når det haster veldig har man ikke alltid tid til å vaske helt sterilt og da er det en litt større sjanse for at det kan bli infeksjon i såret. Dersom det oppstår en infeksjon blir arret ofte ikke like pent fordi det blir mer arrvev som tar lengre tid å tilhele.

– Dersom det blir en blodansamling i såret som gjør at det ikke heler like raskt, kan arret bli bredere. Enkelte kvinner kan også få pigmentering i arret slik at det blir brunt og mer synlig, sier hun.

LES OGSÅ: Den nybakte moren har tatt tre plastikkoperasjoner på ett år

Kan ha flere keisersnitt uten særlig synlige arr

Ifølge Sørbye bruker fødselsleger og plastikkirurger ikke samme teknikk når de syr operasjonssår.

– En plastikkirurg bruker en annen teknikk som innebærer mer tidsbruk. For oss fødselsleger blir det en avveiing mot det vi tenker er tilstrekkelig med tid, da vi ikke først og fremst har fokus på det kosmetiske i denne situasjonen, sier hun.

Det å få flere barn ved keisersnitt, behøver ifølge Sørbye ikke bety at arret blir styggere eller mer synlig.

– Det man ofte gjører at man tar bort arrvevet som er der fra før. Da syr man sammen frisk hud og arret blir ikke styggere. Bruker man derimot det gamle arret, kan arret bli mer ujevnt fordi man syr i vev som ikke er så tøyelig.

– Men igjen er det kvinnens egen tilhelingsevne som er den viktigste faktoren. Noen kvinner kan ha fire keisersnitt uten særlig synlig arr, mens andre har ett keisersnitt og får et mindre pent arr.

LES OGSÅ: – Vi er blitt vandrende renoveringsprosjekt!

KORRIGERER ARR: Ifølge plastikkirurg Tomm Bjærke ved Cosmo Clinic, er keisersnitt en vanlig årsak til at kvinner ønsker å få utført bukplastikk eller arrkorrigeringer. Foto: Cosmo Clinic
KORRIGERER ARR: Ifølge plastikkirurg Tomm Bjærke ved Cosmo Clinic, er keisersnitt en vanlig årsak til at kvinner ønsker å få utført bukplastikk eller arrkorrigeringer. Foto: Cosmo Clinic Vis mer

Kan få et overheng av hud

Plastikkirurg Tomm Bjærke ved Cosmo Clinic forteller at de får en god del henvendelser fra kvinner som ønsker å operere magen etter keisersnitt.

– Noen ønsker en ren arrkorreksjon, for eksempel fordi arret deres har blitt mindre pent på grunn av en betennelse. Men de fleste arr etter keisersnitt blir som regel ganske pene. Problemet mange derimot opplever er at de får et overheng av hud over arret som de synes er skjemmende, sier han.

Dette overhenget kan ifølge Bjærke variere i størrelse og enkelte kvinner kan også ha et medisinsk grunnlag for å gjøre noe med det. For eksempel fordi det oppstår fuktighet eller eksem under huden, eller at huden «gnager» mot klærne.

Dersom det er en medisinsk grunn til plagene, kan man ta kontakt med fastlegen sin for å se på muligheten for å få dekket en eventuell operasjon av det offentlige.

– Men for de fleste vil dette i hovedsak være et kosmetisk problem. Da løser vi det oftest ved å foreta en nedre bukplastikk, hvor vi fjerner en del av huden nederst på magen, strammer den og legger arret lavere, sier Bjærke.

– Dersom man har mye løs hud både over og under navlen, velger enkelte å gå for full mageplastikk. I slike tilfeller vil man både få et arr rundt navlen og et nytt arr nederst på magen under trusekanten, forklarer han.

LES OGSÅ: Dette kan bli fremtidens keisersnitt

FØR OPERASJON: Denne kvinnen ønsket å få fjernet «henget» hun hadde fått over keisersnittarret. Foto: Cosmo Clinic
FØR OPERASJON: Denne kvinnen ønsket å få fjernet «henget» hun hadde fått over keisersnittarret. Foto: Cosmo Clinic Vis mer
ETTER OPERASJON: Kirurgen har her fjernet en del av huden, strukket den og lagt arret under bikinilinjen. Foto: Cosmo Clinic
ETTER OPERASJON: Kirurgen har her fjernet en del av huden, strukket den og lagt arret under bikinilinjen. Foto: Cosmo Clinic Vis mer

Kan «flytte» arret ved klassiske keisersnitt

For de fleste vil en nedre mageplastikk være et relativt lite inngrep som gir lite smerter etter operasjonen og hvor rekonvalesenstiden vanligvis er kort. Prisen på en slik operasjon er cirka 34 000 kroner, mens en ren arrkorrigering kan koste fra 10 000 kroner og oppover.

Kirurg Tomm Bjærke forteller at de også tar imot kvinner som ønsker å rette på et såkalt klassisk keisersnitt, det vil si snitt som går vertikalt fra navlen og ned.

– Hvis du har et tynt arr er det ikke skjemmende, men noen ganger er arret innsunket slik at det ser ut som om du har en todelt mage. Da kan vi skjære det ut og gjøre det jevnere uten at man får en «grop» inn. Men hvis de også har mye løs hud på magen, prøver vi ofte å løse det ved å gjøre en full mageplastikk. Da kan vi erstatte det vertikale arret med et arr som ligger nedenfor trusekanten, sier han.

LES OGSÅ: Hva er en normal fødsel?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer