Keisersnitt:

Arr etter keisersnitt: Derfor velger noen kvinner å oppsøke plastikkirurg

- Både medisinske og kosmetiske grunner til at noen kvinner velger å rette på arrene i etterkant.

ARR ETTER KEISERSNITT: Mens de fleste kvinner ikke tenker særlig over arret de har på magen etter keisersnittet, er det dessverre ikke slik for alle. FOTO: NTB Scanpix
ARR ETTER KEISERSNITT: Mens de fleste kvinner ikke tenker særlig over arret de har på magen etter keisersnittet, er det dessverre ikke slik for alle. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Arret man får etter et keisersnitt, må være et av de vanligste arrene kvinner har. Men selv om hvert arr er et bevis på hvilken fantastisk bragd moren har vært gjennom og noe de fleste knapt tenker over i hverdagen, er det dessverre ikke slik for alle.

I dag er det mest vanlig at legene velger å sette keisersnittet langs bikinilinjen. Disse arrene er ifølge overlege Ingvil Krarup Sørbye ved Fødeavdelingen på Rikshospitalet vanligvis cirka ti centimeter store, noe som omtrent tilsvarer diameteren på babyens hode. Hos de fleste kvinner vil arret være lite synlig.

Kommer an på kvinnens tilhelingsevne

Det finnes riktignok unntak og mange har en oppfatning om at mindre pene arr skyldes at fødselslegen har hatt hastverk med å få barnet ut, for eksempel ved et katastrofesnitt eller hastekeisersnitt. Dette er ifølge Sørbye ikke alltid tilfelle.

– Hvordan arret vil bli seende ut, bestemmes mest av kvinnens egen tilhelingsevne. Når vi skal lukke arret har vi jo ikke hastverk fordi babyen er ute, så lukkingen av huden vil bli på samme måte som ved planlagte keisersnitt. De aller fleste fødselsleger i Norge syr under huden med intrakutan tråd, noe som gjør at arrene blir mye penere enn om vi for eksempel bruker stiftemaskin, forklarer hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.