#Assholeparents legger ut bilder av sine gråtende barn

- Dette er for drøyt!

ER DETTE MORSOMT? Under #assholeparent legger foreldrene ut bilder av sine gråtende barn. Foto: Illustrasjonsbilde fra Shutterstock. Personen på bildet har ingen tilknytning til denne saken.
ER DETTE MORSOMT? Under #assholeparent legger foreldrene ut bilder av sine gråtende barn. Foto: Illustrasjonsbilde fra Shutterstock. Personen på bildet har ingen tilknytning til denne saken. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er en velkjent situasjon for mange foreldre; smårollingen din får tidenes raserianfall for noe som tilsynelatende er din skyld.

Du har gjerne skåret brødskiven hans på «feil» måte eller du nekter ham å ta på den kokende kasserollen med pasta.

Som foreldre kan det være vanskelig å forholde seg rolig i en slik situasjon og det å se på det med litt humor kan nok sikkert ikke skade. Men når går denne humoren for langt?

Deler «drittsekk» bilder

Et nytt «Instagram fenomen» skaper en del debatt i disse dager.

Det hele dreier seg om hashtagen #assholeparent hvor frustrerte foreldre legger ut bilder av barn som har raserianfall for tilfeldige ting som er «mammas skyld».

En av dem som startet det hele, er mammablogger Kristen Howerton. Etter at hun så stadig flere foreldre dele bilder under denne hashtagen, opprettet hun også en egen Instagramkonto dedikert til Asshole Parents.

LES OGSÅ: Disse bildene har du ikke lov til å dele!

Vil hjelpe andre foreldre

Hun sier i en kommentar til Huffington Post at hun håper disse bildene vil hjelpe andre foreldre til å komme seg gjennom slike episoder med et lettere sinn. – Til tross for våre anstrengelser blir barn ofte skuffet og jeg håper dette kan bli en humoristisk påminnelse om at vi alle er sammen om dette, sier hun.

Ikke alle er enige i at dette er den riktige måten for foreldre å holde sammen på. Mange mener bildene er med på å gjøre narr av barna og at foreldrene er mest drittsekker for å publisere dem.

LES OGSÅ: Slik takler du sinneanfallene!

LETT Å TRÅ OVER GRENSEN: Marte Frimand-Anda mener at grensene for hva som er ok å publisere fortsatt kan være litt uklare for enkelte. Foto: Privat
LETT Å TRÅ OVER GRENSEN: Marte Frimand-Anda mener at grensene for hva som er ok å publisere fortsatt kan være litt uklare for enkelte. Foto: Privat Vis mer

- Dette blir for drøyt!

– Det er nok ment som humor, men #assholeparent synes jeg blir litt for drøyt. Når barna har disse anfallene sine, er de jo i sine mest sårbare øyeblikk, sier Marte Frimand-Anda som skriver bloggen Casa Kaos.

Hun reagerer også på at flere av bildene under denne hashtagen viser ganske store barn.  – Å bruke sosiale medier for å vise foreldrerollen er kjempevanskelig fordi man ikke vet hva barna tenker om det når de blir eldre. Det er ikke nødvendigvis slik at alle barn som det blir delt bilder av i sosiale medier synes det er flaut og at de ender opp som mobbeofre, men det kan være greit å tenke seg om, sier hun.

Uklare grenser 

Marte har selv valgt å ikke publisere gråtebilder av barna sine på bloggen, ei heller foto hvor de lett kan kjennes igjen.

Hun ser imidlertid at man i den nye antiblogg-trenden som hun selv er en del av, fort kan trå over noen grenser uten at man tenker over det.

 – Vi har brukt mange år og diskusjoner for å sette grensene for såkalte rosa mammabloggere når det gjelder hva det er greit og ikke greit å legge ut. Når det gjelder oss som blogger om baksiden av det å være småbarnsforeldre, så er ikke grensene helt trukket opp ennå. Det blir sånn at man prøver seg frem og noen kan kanskje gå litt for langt, sier hun.

LES OGSÅ: Disse foreldrene deler litt for mye på Facebook

 

Her new Pumas don't light up so I'm an asshole. #assholeparent (Repost @kristenhowerton)

A photo posted by #assholeparent (@assholeparents) on

 

Much rage and disappointment due to the fact that I'm not making the moon come back. #assholeparent (Repost @colleenwragg)

A photo posted by #assholeparent (@assholeparents) on

 

I built him a fort and then he immediately destroyed it so I'm an asshole. #assholeparent. (Repost @kelseylatelyyy)

A photo posted by #assholeparent (@assholeparents) on

TENK DEG GODT OM: - Legger vi ut bildet for vår egen underholdning eller fordi vi er stolte, bør vi tenke oss om en gang til, sier Hans Marius Tessem hos Slettmeg.no. Foto: Jan Tore Øverstad
TENK DEG GODT OM: - Legger vi ut bildet for vår egen underholdning eller fordi vi er stolte, bør vi tenke oss om en gang til, sier Hans Marius Tessem hos Slettmeg.no. Foto: Jan Tore Øverstad Vis mer

Er det til barnets beste?

– Når man skal dele bilder av egne barn, bør man spørre seg selv om dette er til glede for barnet eller for seg selv som foreldre. Om det er for vår egen underholdning eller fordi vi er stolte, bør vi tenke oss om en gang til, sier Hans Marius Tessem hos slettmeg.no.

I tråd med Datatilsynets anbefaling, mener han at man alltid må fokusere på om det man legger ut er til barnets beste eller ikke.

– Selv om det er ment som en slags humoristisk sak, så er det på bekostning av barnet og da mener jeg at det ikke er innafor, sier han.

Tessem tror foreldre som legger ut slike bilder ikke gjør det for å være slemme, men at det rett og slett skyldes ubetenksomhet. – Det er nok det at man ikke helt ser omfanget av det man gjør. Det er jo som regel ikke slik at man vil barna sine noe vondt, sier han.

Hadde ikke likt det selv

Stine Pedersen som skriver mammabloggen Diaper Diva Diary er enig i at dette ikke er veldig morsomt. - Jeg kan trekke litt på smilebåndet av noen av bildene, for man kjenner seg jo igjen! Men det skurrer likevel for meg å legge ut bilder av barna når de er sårbare, sier hun.

– Hadde jeg som tenåring sett mamma vise frem albumet med bilder av meg til sine venninner, så hadde jeg blitt ganske lei meg. Jeg tror at våre barn vil føle det samme når de kommer over mammas Instagramkonto om ti år, sier hun.

DÅRLIG HUMOR: - Det skurrer for meg å legge ut bilder av barna når de er sårbare, sier mammablogger Stine Pedersen. Foto: Privat
DÅRLIG HUMOR: - Det skurrer for meg å legge ut bilder av barna når de er sårbare, sier mammablogger Stine Pedersen. Foto: Privat Vis mer

Stor gjennkjennelsesfaktor

Stine antar at foreldre legger ut bildene for å være morsomme, men at det også kan være for å få respons fra andre som er i samme situasjon.

– I et slikt bilde er jo gjenkjennelsesfaktoren stor. Når man får høre fra andre at de også har det slik så føler man seg ikke så mislykka som forelder, sier hun.

Selv om hun skriver en blogg som har et skråblikk på mammatilværelsen, velger hun å ikke legge ut slike bilder av sine barn.

– Jeg sendte faktisk en snap til en venninne her en dagen, da datteren min var midt i en verre sinnesri fordi hun ikke ville legge seg. Da kjente jeg et stikk av dårlig samvittighet etterpå, fordi jeg involverte telefonen i en situasjon jeg burde ha trøstet. Hvem gir meg rett til å dele hennes sårbarhet i hytt og pine?

– Jeg hadde jo ikke likt om barna mine hadde delt bilder av meg når jeg gråt eller var sint - mens alle vennene deres lo høyt i kommentarfeltet. «Hahahaha! Sånn er min mor også! Lættis!».  Nei det er ugreit og upassende, sier hun.

GA UT BOK: Tobarnspappaen Greg Pembroke har gitt ut en bok med egne og andres foto av trassige barn. Foto: panmacmillan.com
GA UT BOK: Tobarnspappaen Greg Pembroke har gitt ut en bok med egne og andres foto av trassige barn. Foto: panmacmillan.com Vis mer

Tjener penger på gråtebildene

Det er imidlertid langt i fra første gangen bilder av gråtende barn har vakt harme og oppmerksomhet på internett.

For noen år siden startet tobarnspappaen Greg Pembroke å legge ut bilder av sin gråtende sønn på Facebook. Han kommenterte også bildene med den ofte uforståelige årsaken til at barnet gråt.

Vennene hans syntes dette var morsomt og alle de positive tilbakemeldingene førte til at han opprettet den svært suksessfulle bloggen «Reasons My Son Is Crying». Bloggen førte i sin tur til en bok med samme navn!

Boken har blitt oversatt til flere språk og har blitt et levebrød for Greg – til tross for kritiske røster som mener at dette er en svært uetisk måte å tjene penger på.

LES OGSÅ: Her er risikoen for trassanfall størst!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer