Multippel sklerose

Astrid (11) har en sykdom som nesten bare rammer voksne

Selv om Astrid har MS elsker hun fotball, turn og skiskyting.

AKTIV JENTE: Astrid elsker turn, fotball og skiskyting, og lar hverken fatigue eller synsforstyrrelser stoppe henne. FOTO: Privat
AKTIV JENTE: Astrid elsker turn, fotball og skiskyting, og lar hverken fatigue eller synsforstyrrelser stoppe henne. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Multippel sklerose (MS) er en sykdom som vanligvis forbindes med voksne, men den kan også ramme barn og tenåringer. For Astrid (11) kom det første symptomet for et par år siden, da hun plutselig mistet synet på det ene øyet.

– Hun hadde lenge snakket om at hun hadde vondt i hodet og stiv nakke, forteller mamma Bjarnhild Samland.

– Først tenkte vi ikke så mye over det, da det jo ikke er uvanlig at unger kan ha småplager. Men så begynte hun å se prikker foran øynene og da vi oppsøkte legen viste det seg at hun ikke en gang klarte å se den største bokstaven på plansjen inne på legekontoret. Det var som at hun bare så skygger på det ene øyet.

Trodde hun kom til å bli blind

På sykehuset i Førde blir det foretatt en MR-undersøkelse og her oppdages det at Astrid har arr i hjernen og i ryggmargen.

Legene mistenker at det kan dreie seg om Akutt disseminert encefalomyelitt (ADEM). Dette er ifølge Helsebiblioteket en tilstand som oftest oppstår i forløpet til virussykdommer og som kan gi en del av de samme symptomene som ved MS.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer