En normal fødsel er på mange måter noe av det vakreste gravide kvinner får oppleve, med verdens beste premie til slutt. Det er allikevel ikke til å stikke under stol at den også har sine mindre delikate sider, som fostervann, blod og andre kroppsvæsker.
Mange kvinner synes det er ekstra flaut å tenke på at det kan komme avføring i den aktive fasen av fødselen, idet barnet skal presses ut. Men ifølge jordmødre er dette helt normalt, og nå viser ny forskning at det å bæsje på seg under fødselen faktisk kan være bra for barnet.
Barnelege og Instagram-profil Carina Saunders har lenge hatt en særlig interesse for bakteriefloraen i menneskets kropp, og doktorgraden hennes handlet i stor grad om hvordan bakteriene vi har i tarmen tidlig i livet påvirker oss senere.
Hun forteller at man de siste 10-15 årene har lært mye om alle de milliarder bakteriene som finnes i menneskekroppen.
– Mens vi tidligere kun så på bakterier som noe skummelt og sykdomsfremkallende, har vi skjønt at de fleste bakterier er viktige og helsegivende. Bakterier finnes over alt i kroppen vår, blant annet på huden og i lungene våre, men de aller fleste finner vi i tarmen. Selv om de er usynlige, veier de samlet faktisk mer enn hjernen vår og de blir i dag nesten sett på som et eget organ, sier hun.

Bilder som viser hvordan en fødsel egentlig er
Viktige for immunforsvaret
Saunders forklarer at bakterier er spesielt viktige for utviklingen av immunforsvaret vårt. Forskning har også vist at utviklingen av tarmfloraen skjer i det man blir født.
De første leveårene er særlig avgjørende for å danne en sunn og god bakterieflora, som igjen utdanner immunforsvaret.
Forandringer i sammensetning av tarmfloraen kan ifølge ny forskning føre til ulike metabolske forstyrrelser og betennelsessykdommer, inkludert irritabel tarmsyndrom (IBS), fedme, type 2 diabetes, åreforkalkning, allergi og kreft.
– Hvilke bakterier vi kommer i kontakt med tidlig i livet er veldig viktig og det er her fødselen kommer inn. Idet et barn blir født vaginalt, kommer det i kontakt med milliarder av mors bakterier som bor i skjeden. Bakteriene gjennomtrenger barnets nese og munn, og barnet svelger en del av sekretene.
– De fleste barn som blir født vaginalt kommer med hodet vendt mot anus. Dette gjør at barn som blir født gjennom skjeden får en god dose av mors tarmbakterier, særlig om det er avføring der.
– Det kan derfor hende at det ikke er uten grunn at man bæsjer på seg mens man føder. Det kan rett og slett være at vi er designet slik fordi det er en prosess som er viktig for barnet, sier hun.

En del kvinner bekymrer seg
Pia Loftheim, assisterende avdelingsjordmor på Kvinneklinikken ved Haukeland universitetssykehus, forteller at mange kvinner som kommer til fødeavdelingen har spørsmål rundt dette med avføring.
– En del bekymrer seg og synes det er litt vanskelig og flaut. Som jordmor bruker jeg litt tid i innkomst-undersøkelsen til å spørre og snakke om dette. For jordmor er det helt vanlig og dagligdags at det kommer avføring under fødselen. Det er ikke mulig for en kvinne i fødsel å trykke ut barnet og samtidig holde igjen avføring, sier hun.
Når barnet i fødsel går gjennom fødselskanalen i bekkenet, trykker det mot nedre del av tykktarmen og endetarmen. Kvinnen i fødsel kjenner da ofte avføringstrang. Loftheim forklarer at det ofte bare er fødselen og barnet som trykker på, og at det ikke alltid står avføring i tarmen.
– Men hvis det står avføring nederst i tarmen, kommer den ofte ut underveis i fødselen ved at kvinnen går på wc som normalt, eller under fødselen idet barnet blir født.
– Mange opplever å gå mye på wc med avføring tidlig og underveis i fødselen, og skjønner gjerne etterpå at det var et av tegnene på at fødselen gikk i gang. Noen ganger kommer det avføring i trykketiden, under fødselen av barnet. Dette er hverdagslig og helt uproblematisk for jordmor som tørker og vasker diskret bort.

Rengjør du babyens smokk ved å putte den i munnen? Ny studie antyder at du bør fortsette med det!
Ikke lenger så vanlig med klyster
Tidligere var det ifølge jordmoren veldig vanlig, nesten rutine, å gi kvinnene klyster når de kom inn til fødeavdelingene.
I dag kan den gravide få klyx, en ferdigblandet væske som settes i endetarmen og som gjør at kvinnen selv kan gå på toalettet etter noen minutter. Dette er imidlertid noe som i hovedsak kun tilbys kvinner som er forstoppet eller som ønsker det selv.
Underveis i fødselen vi jordmoren støtte perineum (området mellom de ytre kjønnsorganene og endetarmsåpningen) med varme kluter for å forebygge rifter. Dette gjør også endetarmsåpningen er delvis dekket, slik at barnet som oftest ikke kommer i kontakt med mors avføring.
– Men noen ganger skjer det, og det er ikke farlig. Gjennom fødselskanalen og fødselen vil barnet bli dekket av mors bakterier og man tenker at det er sunt for barnet å bli dekket av hennes bakterieflora, sier Loftheim.
– Når barnet er født blir det ofte lagt rett på mors bryst for varme og hud-mot-hud kontakt. Barnet blir lett stimulert og tørket med varme håndduker og eventuell avføring blir da tørket bort. Noen ganger blir barnet vasket eller badet rett etter fødsel.
Barn som fødes med keisersnitt
Også bakterier fra mors skjede kan være bra for det nyfødte barnet. Noen norske sykehus har tidligere derfor valgt å sveipe en Q-tip inn i mors skjede for så å ta den inn i babyens munn i forbindelse med keisersnitt.
Dette for at barn som fødes med keisersnitt skal bli eksponert for de samme bakterier som barn som fødes vaginalt, da noen studier har vist at barn som er født ved hjelp av keisersnitt er en større risiko for å utvikle allergi sammenlignet med andre barn.
Carina Saunders, som selv har født to barn ved hjelp av ikke-planlagt keisersnitt, forteller at hun ga barna sine denne «startpakken» ved å vaske dem med skjedesekret i ansikt og munn rett etter fødselen.
– Barn som er født med keisersnitt har en helt annen sammensetning av tarmbakterier, fordi de ikke blir utsatt for dette. Studier viser at de første bakteriene i deres kropp kommer fra omgivelsene der de blir født, og det kan se ut som at dette er uheldig. De har blant annet større risiko for å få astma, autoimmune sykdommer, betennelsessykdommer og kreft, sier hun.
Hun understreker imidlertid at ingen mødre må føle skyldfølelse over ikke å ha fått gitt barnet sitt denne «bakteriecocktailen».
– Denne kunnskapen kan føre til at enkelte blir lei seg og at de føler de har gitt barnet sitt en dårlig start, det er derfor viktig å huske at det er mange andre ting som spiller inn. Det er jo ikke slik at barn som blir født med keisersnitt automatisk blir syke. I forskningen ser vi jo på de store tallene, det betyr ikke at dette gjelder hvert enkelt barn. Det er også mange ting senere i livet som preger et barns mikrobiota, ikke bare keisersnitt.
– I Norge er det dessuten slik at de fleste keisersnitt er ikke-planlagte eller planlagte på grunn av nødvendighet. Det er med andre ord ikke noe man som kvinne har kontroll over selv.

- Et keisersnitt kan også være en vakker opplevelse!
Ingen grunn til å endre rutinene
Selv om bakterier fra mors avføring kan være bra for det nyfødte barnet, mener Saunders at det ikke er noen grunn for sykehusene å endre på de rutinene de allerede har ved fødsel.
– Man trenger ikke gjøre endringer, men heller ikke være redd for avføringen. Barnet får trolig i seg nok bakterier ved en helt vanlig vaginal fødsel og det er ikke nødvendig å få i seg synlige mengder.
– Men vil du for eksempel fraråde kvinner å ta klyster like før fødselen?
– Foreløpig finnes det ingen klare studier på dette. Det kan kanskje ha en ugunstig effekt, men det er uansett tarmbakterier tilstede. Nå som man vet at man kanskje er programmert slik fra naturens side, kan man i alle fall ta bort ubehaget eller flauheten man føler rundt det å bæsje på seg under fødselen.

Én av fire fødsler settes i gang. Ingeborg sa nei
