Digitale nomader

Aurora kom til verden med hjemmefødsel på Bali

- Planen er å hjemmeskolere Aurora rundt omkring i verden når den tid kommer.

DIGITALE NOMADER: Tobias og Melanie har i seks år reist jorden rundt som digitale nomader, datteren Aurora ble født underveis - på Bali! FOTO: Privat
DIGITALE NOMADER: Tobias og Melanie har i seks år reist jorden rundt som digitale nomader, datteren Aurora ble født underveis - på Bali! FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Vi ønsker å vise datteren vår verden, la henne få oppleve ulike kulturer og lære av menneskene vi møter. Man lærer seg mye gjennom å reise, så vi ser på det som en fin utdannelse for henne, sier Melanie Klaamas (32).

Sammen med partner Tobias Pedersen (37) og datteren Aurora (19 måneder) reiser hun jorden rundt som digital nomade.

Melanie og Tobias, som begge opprinnelig er fra Sverige, forteller at drømmen om et annet liv fikk grobunn for seks år siden da de bodde og jobbet i Norge.

Lange arbeidsdager med ukurante arbeidstider førte til at paret ikke fikk tilbringe så mye tid sammen som de ønsket.

– Vi kjente på at det måtte finnes noe mer her i livet. Vi ønsket å tilbringe mer tid sammen og leve sunnere, forteller Melanie.

Etter en ferietur til Hawaii var planen klar; paret bestemte seg for å selge alt de eide for å reise rundt i verden på ubestemt tid. Med en felles interesse for rawfood og vegansk mat, startet de en YouTube kanal hvor de blant annet tester mat og produkter.

I dag er de digitale nomader som livnærer seg gjennom sosiale medier og ved å hjelpe ulike foretak med å selge sine produkter.

Hjemmefødsel på Bali

For en tid tilbake delte de også fødselsfilmen til datteren Aurora, som ble født «hjemme» i en leid bungalow på Bali.

– Bali er et av våre favorittsteder og vi har vært der mange ganger. Vi elsker menneskene, den gode maten og at det er så enkelt og rimelig å bo der. Vi hadde derfor bestemt oss for at jeg skulle føde på Bali lenge før jeg faktisk ble gravid, smiler Melanie.

– Jordmoren som hjalp oss er svært kunnskapsrik. Hun har reist rundt i hele verden og hjulpet til ved mange hjemmefødsler, vi følte oss derfor i trygge hender. Men vi brukte litt lengre tid enn vanlig på å finne et passende hus å leie, da det måtte være en bolig som kunne nås med bil i tilfelle jeg måtte kjøres til sykehuset.

– Bali er forøvrig et supert sted for nybakte foreldre, da husleien som regel inkluderer husvask. Du trenger derfor ikke tenke på å vaske eller bytte laken, og det er flust med hjemleveranser fra ulike restauranter dersom du skulle ønske det, legger hun til.

Tilpasser arbeidsdagen etter datteren

Datteren Aurora er i dag 19 måneder gammel og er høyt og lavt som smårollinger flest. Men ifølge Melanie og Tobias har det å bli småbarnsforeldre egentlig ikke forandret stort på livet deres som digitale nomader.

– Aurora er veldig enkel å reise med og hun sover som regel godt på fly. Men det er klart at når vi reiser rundt kan vi ikke ha så mange saker som det kanskje er vanlig å ha. Vi har aldri hatt barnevogn, men bærer henne i en bæresele. Hun har heller ikke mange leker, bare cirka ti stykker som vi bytter ut når hun slutter å leke med dem. Vi lever generelt sett ganske minimalistisk og kjøper sjelden nye klær, sier Melanie.

– Vi har riktignok endret litt på måten vi jobber på. Tidligere jobbet vi om formiddagen, men nå tilpasser vi jobbingen til sovetidene hennes. Det fungerer veldig bra og vi kan være sammen med henne hele tiden, uten å måtte ha andre til å passe henne.

JOBBER UNDERVEIS: Som digitale nomader har Melanie og Tobias ett viktig krav; godt internett! Og så skader det jo ikke å kunne jobbe i denne typen omgivelser.. FOTO: Privat
JOBBER UNDERVEIS: Som digitale nomader har Melanie og Tobias ett viktig krav; godt internett! Og så skader det jo ikke å kunne jobbe i denne typen omgivelser.. FOTO: Privat Vis mer

Tilbringer sommeren i Sverige

Den lille familien er heltidsreisende, men etter at datteren ble født har de valgt å tilbringe mer tid på hvert sted. I vinter oppholdt de seg i Spania og i sommer bor de gratis i Melanies foreldres sommerhus i Sverige.

Hvor det bærer hen til høsten er ennå ikke avklart, men det blir mest sannsynlig en tur til varmere breddegrader. Gjerne Sør-Europa, USA eller Bali som er en slags «hot spot» for digitale nomader i Asia.

– Vi treffer ikke mange digitale nomader som reiser rundt på heltid med barn, men vi møter mange familier som reiser for en begrenset periode. Det kan være at de har tatt seg fri fra jobben eller at de bor i utlandet over vinteren.

Barn yngre enn fem år sårbare for sykdom

KK har snakket med Kristin Bru Espelid hos Bergen Reisemedisin som mener man bør være spesielt varsom med å reise langt med barn som er yngre enn 15 måneder, fordi de før den tid ikke er fullvaksinerte.

Og når det gjelder reiser til tropiske og subtropiske strøk, mener hun det kan være lurt å vente til barnet er minst fem år gammel.

– Barn yngre enn fem år er veldig sårbare i forhold til det å bli syk og de kan bli veldig syke. I disse landene er det spesielt myggen som er en utfordring, da den kan gi sykdommer som vi ikke kan vaksinere oss for, som zika, malaria og denguefeber.

– Vi har ikke medisiner for zika og dengue, men barn og voksne kan få malariatabletter som forebygger. Enkelte land har også gulfeber som man ikke kan få vaksine mot før man er ni måneder gammel, sier hun.

Melanie og Tobias forteller at de så langt aldri har vært redde for at datteren skal bli syk, men at de tar hensyn med tanke på reisemål.

– Av hensyn til Aurora reiser vi til trygge steder hvor det ikke er stor risiko for farlige sykdommer. Heldigvis virker det som at hun har et godt immunforsvar, da hun bare har vært forkjølet en eneste gang.

ELSKER LIVSSTILEN: Paret håper å kunne leve som digitale nomader så lenge det lar seg gjøre, men er åpne for å tilpasse seg datterens ønsker når hun blir eldre. FOTO: Privat
ELSKER LIVSSTILEN: Paret håper å kunne leve som digitale nomader så lenge det lar seg gjøre, men er åpne for å tilpasse seg datterens ønsker når hun blir eldre. FOTO: Privat Vis mer

Planlegger å undervise datteren selv

Ifølge Melanie ligger det ikke i kortene å flytte tilbake til Sverige med det første. Målet er å fortsette livet som digitale nomader så lenge det lar seg gjøre.

Planen vår er å hjemmeskolere Aurora når den tid kommer. Det finnes mange forskjellige måter å gjøre dette på og vi ser for oss en verdensskole hvor hun lærer om ting vi opplever. For eksempel at hun lærer om pyramider ved at vi reiser dit og ser på dem sammen med henne. Hver gang vi reiser til ulike land, ønsker vi at hun skal lære seg språket og være delaktig i beslutningen om hva hun skal lære seg.

– Men vi kommer absolutt til å ta hensyn til hennes ønsker også. Hvis hun i fremtiden vil gå på vanlig skole, så skal hun få lov til det. Det kan godt hende at vi i fremtiden skaffer oss et lite hus hvor vi kan bo i Sverige, men at vi fortsetter å reise om vinteren.

– Vi velger å ikke legge planer for langt frem i tid, vi tar dagene som de kommer!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer