Trening

– Av og til må trening gå foran oppvask

Her er «Instacatrines» beste tips til hvordan du kan snike inn litt trening i en hektisk hverdag.

TRENINGSINSPIRATØR: Tobarnsmor Catrine Collins er en av Norges største treningsinfluensere. FOTO: Rasmus Kongsøre
TRENINGSINSPIRATØR: Tobarnsmor Catrine Collins er en av Norges største treningsinfluensere. FOTO: Rasmus Kongsøre Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Trening skal gi deg godfølelsen i kroppen og ikke dårlig samvittighet, mener småbarnsmor og personlig trener Catrine Collins (34), kjent som Instacatrine på Instagram.

Det siste året har den populære influenseren hjulpet flere hundre mennesker med å komme i form gjennom onlinetrening, og nå er hun aktuell med boken «Trening i tidsklemma». Som fulltidsarbeidende mor til to barn på fem og 2,5 år har hun nemlig selv fått kjenne hvor tøff den beryktede tidsklemma kan være.

Catrine beskriver tiden mellom barnehagehenting og leggetid som en langvarig intervalløkt, med forholdsvis små pauser.

– Vi har alle en liste over ting som skal gjøres. Alt fra å lage mat og vaske, til å bade barna og lage matpakker. De praktiske gjøremålene kommer gjerne først og så tenker vi at vi skal trene hvis vi får tid, sier hun.

– Det siste året har jeg jobbet mye med denne prioriteringslista. Jeg har innsett at hvis jeg skal få trent, så må kanskje oppvasken stå til i kveld. Hvis vi stadig utsetter treningen og tenker at vi skal trene om vi får tid, skjer det som regel aldri, for etter en lang dag er man så sliten at sofaen frister mer.

Legger ukesplan med samboeren

Planlegging er ifølge Catrine alfa omega for å få tid til trening i en hektisk hverdag, og hvis du har en partner er det viktig at dere legger denne planen sammen. Slik unngår dere konflikter og ekstra stress.

– I mitt hjem er det en selvfølge at jeg og samboeren min gjør like mye. Hver søndag setter vi oss derfor ned og går gjennom planen for neste uke, for eksempel hvordan situasjonen er på jobb og hvem av oss som skal hente og levere i barnehagen de ulike dagene. De dagene vi ikke skal levere kan vi da kanskje trene om morgenen, eller starte å jobbe før slik at vi rekker å trene før vi henter i barnehagen.

– På denne måten blir trening en naturlig del av hverdagen og man slipper diskusjoner når situasjoner oppstår. Hvis ikke kan det lett bli kommentarer som «Skal du trene nå? Se hvordan det ser ut her!» når den ene vil trene, i stedet for at man bare kan si «nå går jeg på trening som vi har avtalt».

Legg alltid en plan b

En viktig del av denne planen er ifølge Catrine også at du bestemmer deg for hva du skal trene. Hvis du utsetter dette til du har ledig treningstid, blir det mer tiltak og det kan være vanskeligere å komme i gang. Du bør derfor planlegge når du skal trene, hva du skal gjøre og så holde deg til planen.

Det kan også være lurt å ha en reserveløsning i tilfelle ting ikke går som planlagt. Når det dukker opp ting som gjør treningen vanskelig, er det nemlig lett å bruke dette som en unnskyldning for å ikke trene.

– Det kan for eksempel være at du har planer om å treffe en venninne for en treningsøkt på ettermiddagen, men så får du det ikke til fordi mannen din ikke rekker hjem fra jobb i tide. Da kan plan b være at du i stedet tar 15 minutter med øvelser på stuegulvet alene eller at du får med deg barna på en aktivitet som gir deg den gode følelsen allikevel.

– Samtidig er det ikke slik at du for enhver pris skal få det til. Om ting skar seg og du ikke fikk til økten du hadde lyst til, sørg for at du i alle fall får det til neste dag. Godta at du ikke fikk det til, i stedet for å gi deg selv dårlig samvittighet og negative tanker. Tenk heller «da fortjener jeg en lang økt i morgen i stedet».

HJEMMETRENING: Du trenger ifølge Catrine ikke å investere i masse treningsutstyr for å trene hjemme. Treningsstrikker i ulike lengder, kettlebell og en treningsmatte kan allikevel være kjekt for nybegynnere. FOTO: Rasmus Kongsøre
HJEMMETRENING: Du trenger ifølge Catrine ikke å investere i masse treningsutstyr for å trene hjemme. Treningsstrikker i ulike lengder, kettlebell og en treningsmatte kan allikevel være kjekt for nybegynnere. FOTO: Rasmus Kongsøre Vis mer

Sparer mye tid på hjemmetrening

Hjemmetrening har blitt løsningen for mange når treningssentrene har vært stengt under koronapandemien. Catrine har imidlertid sverget til hjemmetrening helt siden hun ble mamma, nettopp fordi det er en måte å omgå tidsklemma.

– Man kan spare mye tid på å ikke måtte dra frem og tilbake til treningssenteret. I starten trente jeg på stuegulvet med egen kroppsvekt, men etter hvert investerte jeg i litt utstyr. Jeg er opptatt av at man kan få like god effekt av treningen hjemme, forteller hun.

– Når jeg holder treninger online forsøker jeg å pushe folk til å ta i det lille ekstra, og mange sier de ikke hadde klart seg uten dette. Men igjen handler det om hvilke forventninger du har til økten. Det er derfor viktig å ta en liten prat med deg selv om dette før du setter i gang.

– Som mamma i tidsklemma har jeg senket kravene til meg selv. Etter å ha trent en halvtime tenker jeg ikke «nå skulle jeg ha tatt i enda hardere», men «så utrolig god du er». Jeg er fornøyd med at jeg fikk til å trene og jeg driter i hvor mange knebøy jeg tar. Fokuset mitt er på hvor glad jeg er etter at jeg har fått trent.

En del småbarnsforeldre dropper treningen fordi de føler at det tar for mye tid. Men ifølge Catrine bør man slett ikke trene i timevis for å komme i god form.

– Det handler om hva du ønsker; hvorfor skal du trene og hva er målet ditt? For de fleste handler det om å være i bevegelse, for helsa sin del eller for å bli sterkere. For å bli sterkere eller nå et spesifikt mål, må man selvsagt jobbe målrettet akkurat med det. Men tenker man på trening som bevegelsesglede og mestring, er det ikke så mye som skal til for at kroppen din skal bli glad og at du får opp hjertepumpa litt, sier hun.

10 minutter om dagen kan være nok

Eystein Enoksen er professor i treningsvitenskap ved Norges idrettshøgskole og faglig ansvarlig for den nye treningsplattformen Getspeedup og Instagram-kontoen «Getspeedup».

Han anbefaler at voksne i utgangspunktet trener cirka 30-40 minutter per dag med kontinuerlig trening på moderat intensitet, det vil si 150 pulsslag per minutt.

Har du derimot liten tid til rådighet kan det være nok at du kjører intervalltrening med ti arbeidsøkter, hvor hver økt varer i ett minutt og du tar ett minutts pause mellom hver økt.

– Intensiteten bør da være høyere, cirka 160-180 pulsslag per minutt. Dersom du har svært liten tid til rådighet, viser nyere forskning at tre ganger 20 sekund med maksimal intensitet, med pause ett til tre minutter, gir tilsvarende utbytte når det gjelder trening av kondisjon.

– Det letteste og mest kontrollerbare med hensyn til intensitet er å gjennomføre treningen på en løpemølle eller ergometersykkel. Men effektiv trening kan også gjennomføres på langrennsski vinterstid, tipser han.

Bedre å trene litt hver dag

Trening er ifølge professoren ferskvare. Dette betyr at muskler og hjerte/kretsløp trenger hyppig stimulering for å fungere bedre.

Det smarteste er derfor å trene litt hver dag eller annenhver dag.

– Det er bedre å fordele treningen jevnt ut over ukedagene. Skippertak i helgene kan lett føre til mer skader og gir mindre treningseffekt enn trening fordelt ut over hele uka. Men en rolig og litt lengre søndagstur på en time kan være bra trening, sier han.

Trener sjelden lengre enn 45 minutter

I sin nye bok har Catrine Collins flere eksempler på økter som tar mindre enn en halv time. Selv trener hun sjelden lengre enn 45 minutter.

– I starten er det lurt å ikke legge lista for høyt, start i det små med en til to økter i uka. Det handler om å få trening til over tid, slik at det blir en del av livsstilen og like naturlig som å pusse tennene. Etter hvert vil du merke at det går lettere og da får du kanskje lyst til å øke til tre økter i uka.

– Ofte legger vi lista for høyt og går «all inn» i to-tre uker. Etter hvert ser man at det å trene så mye går på bekostning av mye annet og man finner ut at man ikke har tid. Resultatet blir at man kutter ut treningen helt. Det er derfor bedre å starte i det små og øke gradvis.

Catrine er opptatt av at trening skal være gøy. Hun mener derfor at du ikke bør presse deg selv til noe du egentlig ikke har lyst til å gjøre.

– Om du hater å løpe mer enn noe annet, gjør heller noe annet du synes er gøy. Som småbarnsforelder har du lov til å legge lista lavt og se på alt annet som en ren bonus. Slik får du en ekstrem god følelse om du får det til, og du unngår å gå i kjelleren om du ikke gjør det, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer