Avføring hos baby

Farge og konsistens på avføringen til din baby endrer seg hele tiden de første ukene

AVFØRING:  Babyens avføring endrer seg mye de første ukene. Foto: Scanpix
AVFØRING: Babyens avføring endrer seg mye de første ukene. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva som kjennetegnes som "normal" eller "unormal" avføring hos spedbarn er svært individuelt, i følge barnelege Jenny Ringnes hos lommelegen.no

- Det er først og fremst babyens første avføring, mekonium, som er likt hos alle. Avføringen er svart og seig i konsistensen, og kan minne om tjære.  Innen 48 timer etter fødsel skal alle spedbarn ha hatt minst en slik avføring. 

LES OGSÅ: Percentilskjema: Ditt barn skal følge sin kurve

Jenny Ringnes, barnelege hos Lommelegen.no Foto: Privat
Jenny Ringnes, barnelege hos Lommelegen.no Foto: Privat Vis mer

Avføring varierer fra grønn til brun

Etter et par dager forandrer avføringen seg til "vanlig" babyavføring, og denne varierer fra løs grønn-brun til løs gul-brun i farge og er kornete i utseende. 

- Avføringsmønsteret de første fem dagene før morsmelkproduksjonen har kommet igang skikkelig, kan variere fra flere avføringer om dagen til avføring en gang om dagen eller annenhver dag. Alt dette er normalt, sier Ringnes. 

Sur-søtlig og gylden avføring

Etter fem dager når amming eller flaske har kommet ordentlig i gang er det vanlig med avføring etter hvert måltid, spesielt hos spedbarn som ammes. Likevel er det forskjell på avføringen hos barn som får morsmelkserstatning og de som får morsmelk.

- Avføringen hos barn som ammer har en sur-søtlig lukt som minner om sur melk og er gylden-gul i fargen. Spedbarn som får morsmelkserstatning har en mer gul-brun avføring som lukter stramt, og det er større sjanse for å få forstoppelse, sier Ringnes. Men understreker at det oftest ikke er noen alvorlig årsak til dette.

LES OGSÅ: Introdusere mat til baby

Spedbarn kan bli forstoppet

- Babyer som får morsmelkerstatning kan lettere få forstoppelse, enn de som får morsmelk, fordi morsmelkerstatning er kunstig framstilt, mens morsmelk blir til i menneskekroppen og i tillegg til viktige næringsstoffer inneholder inmunglobuliner som i tillegg til å beskytte mot sykdom har en mild avførende effekt. Disse immunglobulinene finnes ikke i morsmelkerstatning, forklarer Ringnes.

FLASKE: Dersom babyen viser tegn til forstoppelse, kan det være lurt å sjekke at du blander etter korrekte mål hvis babyen får morsmelkerstatning. Nok vann i forhold til pulver er viktig. Foto: Scanpix
FLASKE: Dersom babyen viser tegn til forstoppelse, kan det være lurt å sjekke at du blander etter korrekte mål hvis babyen får morsmelkerstatning. Nok vann i forhold til pulver er viktig. Foto: Scanpix Vis mer

Endringer når fast føde introduseres

Og fra søt eller syrlig, lys eller mørk, forvandles avføringen seg i både lukt og utseende når babyen introduseres med fast føde.

- I starten kan barnet reagere med å bli forstoppet, da barnet ofte får i seg mindre væske. En annen årsak kan være at maten som introduseres har en forstoppende effekt, som for eksempel bananer, eplesaus og risgrøt. 

LES OGSÅ: Spar penger på å velge riktig foreldreperm 

Sviskejuice eller maltekstrakt hjelper mot treg mage

Tegn til forstoppelse er at avføringen kommer i små klumper, og det går ofte tre dager eller mer mellom hver avføring. 

- Det er viktig å slå fast at man blander morsmelkserstatningen riktig. Dersom man blander i for lite vann, kan dette føre til forstoppelse. Oftest er forstoppelsen et forbigående problem som kan rettes seg av seg selv, eller ved forsiktig bruk av vann, pære -eller sviskejuice eller glyserin-stikkpille. 

- Man kan gi enten sviskejuice eller maltekstrakt til nyfødte så tidlig som i løpet av de første ukene. Jeg råder alltid foreldre til å diskutere dette med helsesøster eller lege først for å gi riktig mengde og også for å utelukke at det ligger noe alvorlig til grunn, sier Ringnes.

ENDRINGER: Når babyen introduseres for fast føde endrer avføringen seg fra søt-syrlig til stram i lukten. Også konsistensen endres fra å være løs til å bli mer fast. Foto: Scanpix
ENDRINGER: Når babyen introduseres for fast føde endrer avføringen seg fra søt-syrlig til stram i lukten. Også konsistensen endres fra å være løs til å bli mer fast. Foto: Scanpix Vis mer

Kan hjelpe å bytte grøttype

Barnelegen anbefaler å prøve seg fram med ulike varianter av en matvare, som for eksempel grøt.
- Dersom barnet får risgrøt og blir forstoppet, er det lurt å bytte til havre- eller bygg-grøt som inneholder mer fiber, sier Ringnes.

Se flere gode tips mot forstoppelse

Gode tips til et sunt avføringsmønster:


0-6 mnd:

  • Spedbarn skal ha hatt minst en seigete og svært mørk avføring innen 48 timer etter fødselen.
  • Vær oppmerksom på å tolke tegn på at spedbarnet er sultent, og gi regelmessige måltider.
  • Øk gradvis volumet av morsmelk/ morsmelkerstatning hos barn som tar flaske.
  • Ved forstoppelse, gi litt sviskesaft eller maltekstrakt i samråd med lege.


Fra 6 mnd:

  • Start tilvenning av fast føde med kun en matvare om gangen.
  • Ved forstoppelse, unngå bananer og bytt gjerne ut risgrøt med havre -eller bygg-grøt. Husk å vær nøye når du blander vann og morsmelkerstatning dersom babyen får flaske.

Kilde: Barnelege, Jenny Ringnes

LES OGSÅ: Hvor mye skal en baby legge på seg?

BANAN: Banan er ofte noe av det barn ved 6 måneders alder introduseres først for, men vær oppmerksom på at det kan bidra til eller forverre forstoppelse hos de små. Foto: Scanpix
BANAN: Banan er ofte noe av det barn ved 6 måneders alder introduseres først for, men vær oppmerksom på at det kan bidra til eller forverre forstoppelse hos de små. Foto: Scanpix Vis mer

Økedager = ingen avføring

Under økedagene går imidlertid hyppigheten på avføringen litt ned, og det kan noen ganger gå over en uke uten avføring. I følge helsesøster og ammehjelper i Ammehjelpen, Vibeke Høgseth er ikke dette forstoppelse, men det skyldes at barnet fordøyer melken helt.

- Morsmelk kan fordøyes omtrent fullstendig i barnets tarm. Derfor kan det for mange barn gå dager og uker mellom hver gang de har avføring, særlig ettersom barnet blir eldre og tarmen får et mer effektivt næringsopptak. Så lenge barnet vokser som det skal, at det følger sine egne kurver, og ikke har vesentlig ubehag som kan tyde på forstoppelsesplager,  trenger man ikke bekymre seg for dette, forklarer Høgseth.

LES OGSÅ: Stramt tungebånd kan gi ammeproblemer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer